Vapenlagstiftning mot illegala vapen

Motion 2012/13:Ju328 av Bengt-Anders Johansson (M)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Justitieutskottet

Händelser

Inlämning
2012-10-04
Numrering
2012-10-05

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC
PDF

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se över vapenlagstiftningen med fokus på illegala vapen.

Motivering

Vår värld drabbas av vansinnesdåd utförda av exempelvis Breivik i Norge och av Mangs i Malmö. Malmö har även haft stora problem med gängkriminalitet med dödlig utgång. I ett steg att motarbeta både vansinnesdåd och gängkriminalitet med illegala vapen har Justitiedepartementet initierat en vapenlagsutredning. Det är i sak välkommet att regeringen ser över lagstiftningen för att motverka denna typ av kriminalitet.

Dock är det problematiskt då man använder lagstiftning som medel för att nå människor som anser sig stå utanför lagen och samhället. I denna utredning ligger stort fokus på hur lag och föreskrifter ska skärpas för legalt innehav av vapen för jakt och målskytte och mycket lite av utredningen handlar om vapenbrottslighet och hur den ska kunna åtgärdas.

Både Breivik och Mangs använde sig av vapen som de hade licens för, i dessa två fall handlade det inte om illegala vapen. Dock uppstår problem om lagstiftningen blir för trubbig och drabbar jägare och målskyttar. Det är svårt att med tekniska regler begränsa kriminell aktivitet, exempelvis genom begränsning av antal skott i ett magasin. Det bör istället ligga ett fokus på att förhindra att psykiskt instabila människor får ett dödligt vapen i sina händer från första början. I detta fall kan läkare ha en mycket viktig roll att spela. Om en läkare har en patient som de inte anser vara lämplig för vapen, oavsett om personen i fråga har ett vapen för närvarande eller ej, borde det införas en skyldighet att anmäla detta till Rikspolisstyrelsen.

Vidare bör det införas en kontroll hos Säkerhetspolisen när en person ansöker om vapenlicens. Säkerhetspolisen har oftast en bra koll på vilka människor som ingår i suspekta organisationer, såsom extremhögern med flera. Genom en kontroll gentemot register hos Säkerhetspolisen kan vi undvika att många vapen hamnar i fel händer.

Legala vapen och deras ägare är extremt sällan inblandade i kriminell verksamhet. Beräkningar visar att endast 2–3 procent av de vapen som beslagtas i samband med brott går att spåra till legala ägare. Därför kan en lagstiftning som fokuserar på legala vapen vara uddlös gentemot exempelvis gängkriminalitet där illegala vapen används. Det finns idag ingen empirisk koppling mellan antalet legala skjutvapen och antalet brott med vapen.

Därför vore det välkommet med en översyn av vapenlagstiftningen så att den inte, i så stor utsträckning, fokuserar på legala vapen utan istället fokuserar på illegala vapen samt ger ökade befogenheter hos läkare samt Säkerhetspolisen för att motverka att dödliga vapen hamnar i fel händer.

Stockholm den 28 september 2012

Bengt-Anders Johansson (M)

Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se över vapenlagstiftningen med fokus på illegala vapen.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Intressenter

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.