Utveckling av Mälardalens högskola

Motion 2002/03:Ub502 av Reynoldh Furustrand m.fl. (s)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Utbildningsutskottet

Händelser

Inlämning
2002-10-23
Hänvisning
2002-10-30
Bordläggning
2002-10-30

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om utveckling av Mälardalens högskola.

Motivering

Satsningar på utbildning och forskning i hela landet är oerhört viktigt för de enskilda individernas möjligheter till kunskap, för växtkraften i regionerna och därmed även för Sveriges utveckling som tillväxts-, kunskaps- och välfärdsnation. På detta område har mycket gjorts under senare år. Ett tydligt exempel på detta – vid sidan av en allmän utbyggnad av högre utbildning och forskning – är att de tidigare högskolorna i Karlstad, Växjö och Örebro är universitet sedan 1999. Regeringen uttalade delvis nya kriterier för universitetsstatus än som varit gällande tidigare i samband med sitt beslut den 9 juli 1998. I årets regeringsförklaring slog statsministern fast att färdriktningen mot fler universitet ligger fast då ytterligare högskolor skall prövas för att utvecklas till universitet. I regeringens budgetproposition för 2003 föreslås den högre utbildningen och forskningen få ökade resurser. Vi ser allt detta som mycket positivt.

Ett universitet får efter eget avgörande bedriva forskarutbildning och examinera doktorer i egen regi. Vidare garanteras alla nyblivna universitet växande statliga anslag för utbildning och inte minst forskning, vilket övriga högskolor inte kan räkna med i samma utsträckning. Däri ligger den största skillnaden i att vara högskola eller universitet.

Inför beslutet om universitetsstatus för de ovan nämnda orterna hade Högskoleverket utvärderat verksamheten vid de ovan nämnda orterna. Denna utvärdering betonar djup och bredd som en förutsättning att benämnas universitet. Högskoleverket avstyrkte därför deras ansökningar. Regeringen betonade dock även andra faktorer såsom en omfattande grundutbildning av hög kvalitet och en hög andel utbildning inom naturvetenskap och teknik som viktiga förutsättningar. I regeringsbeslutet framhölls också en tredje uppgift, att samverkan med det omgivande samhället är väl utvecklat.

Samtliga dessa bedömningar ger skäl att göra jämförelser med Mälardalens högskola:

  • Utbildningen vid högskolan är bred och omfattande. Vid Mälardalens högskola finns ca 40 utbildningsprogram och över 350 kurser i ett 40-tal ämnen. Hälften av högskolans 13 000 studenter läser tekniska eller naturvetenskapliga utbildningar och hälften samhällsvetenskap, beteendevetenskap, humaniora eller vårdvetenskap. De flesta läser på huvudorterna Västerås och Eskilstuna. Mälardalens högskola är en av Sveriges största utbildare av högskoleingenjörer.

  • Uppbyggnaden av ett antal starka forskningsområden har prioriterats och ett 40-tal professorer är redan anställda. I september 2 000 tilldelades Mälardalens högskola vetenskapsområdet teknik av regeringen och högskolan siktar mot att bli Mälardalens tekniska universitet. Teknik och naturvetenskap prioriteras av regeringen. Mälardalens högskola är landets näst största ingenjörsutbildare efter Kungl. Tekniska högskolan och ligger åtminstone i storlek med de tre tidigare högskolorna.

  • Högskolans förankring i regionen är stark. Samverkan mellan kommuner, landsting och länsstyrelser liksom med näringslivet växer i omfattning. Ett exempel på detta är att högskolan får ett väsentligt stöd från Eskilstuna kommun, Västerås stad, landstingen i Sörmland och Västmanland samt de båda länsstyrelserna. Andra exempel är att en lokal sparbanksstiftelse avsatt 10 miljoner kronor för en professur i ekonomi, forskargruppen i datateknik bedriver forskning i samverkan med näringslivet till ett värde av 5070 miljoner kronor.

  • Sammanfattningsvis kan konstateras att Mälardalens högskola fyller en väsentlig funktion för regionens utveckling. Utifrån regeringens tidigare ställningstagande om de grunder som finns för att benämnas universitet kan konstateras att Mälardalens högskola är väl kvalificerad att få universitetsstatus.

Stockholm den 10 oktober 2002

Reynoldh Furustrand (s)

Laila Bjurling (s)

Michael Hagberg (s)

Elisebeht Markström (s)

Fredrik Olovsson (s)


Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om utveckling av Mälardalens högskola.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.