Turism i Skaraborg

Motion 2011/12:N378 av Ulrika Carlsson i Skövde (C)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Näringsutskottet

Händelser

Inlämning
2011-10-05
Numrering
2011-10-10

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC
PDF

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se över turistföretagens villkor.

Motivering

Turistnäringen sysselsätter idag omkring 160 000 årsanställda och har ett exportvärde, mätt som utländska besökares konsumtion i Sverige, som uppgår till 93,6 miljarder kronor. Med en omsättning på 251 miljarder kronor är turistnäringen idag en av våra basnäringar. Även om turismen i Sverige har ökat de senaste tio åren konsumerar svenska turister mer i utlandet än vad våra utländska besökare konsumerar i Sverige. Och Sverige har fortfarande en lägre andel utländska besökare än våra grannländer, som avsätter avsevärt mer resurser och investerar mer långsiktigt för att attrahera utländska besökare.

Svenska staten satsar runt 15 kronor per invånare på marknadsföring, vilket är en bråkdel av vad många andra länder i Europa gör. I övriga Norden satsas 30–50 kronor per invånare. För att underlätta att fler turister gästar oss, vilket leder till fler arbetstillfällen och ökade inkomster, är det därför önskvärt att det sker en ökning av marknadsföringen av turism. Då kan den svenska turistnäringen utvecklas och bli en än mer betydande näringsgren, ur vilken kommuner och regioner kan hämta skatteintäkter och arbetstillfällen.

Regeringens ambitioner inom turismsektorn vittnar om en god kunskap om turismens samhällsekonomiska fördelar, och med bland annat Matlandet Sverige sänder vi signaler om vårt lands många förtjänster som turistland. Men turisminsatserna görs inte bara på nationell nivå. Det lokala arbetet i kommuner och kommunalförbund tillsammans med regionerna är avgörande för hur bilden av Sverige som ett homogent turismland faller ut i verkligheten.

I Skaraborg är huvuddelen av turisterna intresserade av kultur, kulturgeografi och historia. Rika skatter av lämningar från forntid till nutid underhålls och lyfts fram i ljuset av kulturpolitiken och får i många avseenden sin finansiering via kulturpolitiskt fördelade bidrag. Att Näringsdepartementet står som huvudansvarig för turismen är bra men Kulturdepartementet bör få ökat inflytande i frågorna. Först när kulturen kan ingå i ett tillväxtperspektiv ges rätt förutsättningar för blivande turismföretagare att utveckla sina verksamheter. För att lyckas krävs en sammanhållen organisation med en samlad bild över de lokala och regionala turismsatsningarna. En nationell turismplan, nedbruten länsvis, behövs. En bättre koordinering av turismsatsningar med ett bredare perspektiv från både närings- och kulturpolitiken skulle vara önskvärt.

Turistnäringen är på frammarsch i Skaraborg, men den har potential att växa ännu mer. Vi behöver fler turistföretag och fler jobb. Det är avgörande att turistattraktioner som Göta kanal, Vänern, Vättern, kulturhistoriska platser i Skaraborg samt jakt och landsbygdsturism kan utvecklas ytterligare. För att uppnå detta måste vi nu fortsätta arbetet med att göra det lönsammare och enklare att starta och driva företag i vårt land. Turistföretagen är ofta växande småföretag, men finansieringsproblem och villkor för trygghet bromsar människor som vill satsa på sina företagsidéer och detta måste bli bättre. Det behövs därför en översyn av hur vår konkurrenskraft inom turistnäringen står sig jämfört med övriga länder i Norden, med syfte att föreslå hur dessa hinder ska undanröjas.

Stockholm den 5 oktober 2011

Ulrika Carlsson i Skövde (C)

Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se över turistföretagens villkor.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.