Tobaksprodukter som skräpar ned

Motion 2013/14:MJ384 av Henrik Ripa och Susanna Haby (M)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Miljö- och jordbruksutskottet

Händelser

Inlämning
2013-10-03
Numrering
2013-10-07

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC
PDF

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om tobaksprodukter som skräpar ned.

Motivering

Två år har gått sedan jag och Susanna Haby väckte den här motionen första gången. 2,7 miljoner fimpar slängs på marken i Sverige varje dag. Inget har hänt, vilket gör att frågan måste tas upp igen. Den genomsnittliga rökaren röker 13 cigaretter per dag och av fimparna slänger rökarna 1,7 på marken om dagen. Fimpar är att betrakta som skräp och är en miljöfaktor som påverkar livskvaliteten negativt för dem som tvingas vistas på ett nedskräpat område.

Håll Sverige Rents undersökning visar att i Sverige hamnar omkring 1 miljard fimpar på marken varje år. 1 miljard, bara i Sverige. Enligt organisationen motsvarar detta 13 000 badkar med fimpar.

Sedan den 10 juli 2011 är det förbjudet att skräpa ned på allmän plats. För den som låter blir att ta hand om sitt skräp blir det böter. Det finns dock några undantag i den nuvarande lagstiftningen. För den som slänger bussbiljetter, tuggummin, godispapper och cigarettfimpar på marken blir det inga böter.

Detta riskerar att leda till att nedskräpningslagen blir mycket mindre effektiv i fråga om att få bort skräpet från våra gator. Tobaksrelaterade produkter som cigarettfimpar, cellofanpapper och cigarettpaket utgör idag nästan hälften av allt skräp i stadsmiljöer. Dessutom beräknas en cigarettfimp som slängs påverka omgivningen i 2–5 år om ingen plockar upp den.

I andra länder har man hittat sätt att åtgärda de här problemen. I England får man t.ex. 75 pund i böter om man slänger fimpar. Där anser man att just fimpar är extra allvarliga på grund av alla giftiga ämnen de innehåller och riskerna för småbarn som leker i miljöer där det fimpas extra mycket. Det är vanligt att små barn och djur av nyfikenhet provsmakar en slängd fimp. 4 procent av de förgiftningstillbud som kom in till Giftinformationscentralen under år 2002 handlade om cigaretter, fimpar och snus. De flesta tillbuden gällde små barn. Om ett barn äter mer än en halv cigarett ska man ringa 112 enligt Giftinformationscentralen.

En del av lösningen för att få renare och finare miljöer är att behandla cigarettfimpar precis som allt annat skräp. Det ska kosta för den som förstör vår gemensamma miljö. En annan del av lösningen är att införa samma typ av producentansvar för tobaksindustrin som gäller för exempelvis elektronikproducenter. Själva utformningen av produktansvaret för tobaksindustrins restprodukt fimpen skulle kunna vara ett pantsystem för fimpar. Därför är det viktigt att regeringen ser över möjligheten att fimpar omfattas av nedskräpningslagen samt möjligheten att införa ett producentansvar för tobaksindustrin.

Stockholm den 26 september 2013

Henrik Ripa (M)

Susanna Haby (M)

Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om tobaksprodukter som skräpar ned.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.