Till innehåll på sidan

med anledning av framst. 2013/14:RS1 Tidningen Riksdag & Departement

Motion 2013/14:K14 av Gunvor G Ericson m.fl. (MP)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Följdmotion
Motionsgrund
Förslag 2013/14:RS1
Tilldelat
Konstitutionsutskottet

Händelser

Inlämning
2014-01-17
Bordläggning
2014-01-21
Hänvisning
2014-01-22

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC
PDF

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen avslår riksdagsstyrelsens förslag till beslut.

  2. Riksdagen tillkännager för riksdagsstyrelsen som sin mening vad som anförs i motionen om att om förslaget att lägga ned tidningen Riksdag & Departement godkänns, ska frågan om försäljning prövas av styrelsen på nytt.

  3. Riksdagen tillkännager för riksdagsstyrelsen som sin mening vad som anförs i motionen om att om även andrahandsyrkandet avslås, ska den nya informationen via Riksdagsförvaltningen även avse andra myndigheters verksamhet samt ska utgå från ett journalistiskt granskande perspektiv.

Tidningen Riksdag & Departement ska vara kvar

Riksdagsstyrelsen föreslår i framställningen att tidningen Riksdag & Departement ska läggas ned. Som huvudsakliga skäl anförs att tillgången till samhällsinformation ser annorlunda ut nu än 1975 att medievanorna och medielandskapet har förändrats liksom tidningens ekonomiska förutsättningar. Styrelsen anser att granskning och analys av riksdagens beslut ska utföras av något annat organ än tidningen Riksdag & Departement, som är oberoende av riksdagen. Miljöpartiet de gröna delar inte denna bedömning. Enligt vår bedömning är medielandskapet nu sådant att det blivit ännu viktigare än tidigare att ha tillgång till en kritisk och granskande journalistisk produkt, som på ett samlat och enhetligt sätt granskar den offentliga maktens utövande. Riksdagsstyrelsen skriver själv i framställningen (s. 11 längst ned) att Riksdagsförvaltningens uppdrag inte omfattar information inom andra myndigheters ansvarsområden, vilket således visar att den aviserade nya informationen via riksdagen.se inte kommer att ge den enhetliga information som nu finns genom Riksdag & Departement. Anställda informatörer inom Riksdagsförvaltningen har också ett annat lojalitetsförhållande gentemot arbetsgivaren än den journalistiskt oberoende journalister i dagens Riksdag & Departement har. Det finns med andra ord skäl att anta att den nyhetsförmedling via Riksdagsförvaltningen som kommer att ske i framtiden kommer att vara mer av informationskaraktär och mindre av granskande karaktär och uttalat inte avse någon annan information än sådan som genererats från riksdagen själv. Detta är mycket allvarligt.

Vad som ovan anförs visar således enligt vår mening att nedläggningen av Riksdag & Departement kommer att leda till att informationen om hur den offentliga makten utövas i hela ledet från riksdagen, genom regeringskansliet och ut på myndighets- samt kommun- och landstingsnivå, kommer att försämras. I en tid med ökad risk för korruption och oegentligheter är detta riskabelt och leder till en försämrad insyn i hur riksdagens verksamhet bedrivs. Sammantaget medför detta att vi anser att tidningen Riksdag & Departement ska vara kvar. Riksdagsstyrelsens förslag bör därför avslås.

En försäljning måste prövas förutsättningslöst

Om riksdagens majoritet anser att tidningen inte ska vara kvar i riksdagens egen regi måste en försäljning av tidningen till andra intressenter prövas. Såvitt vi vet har två intresseanmälningar från intresserade köpare inkommit, och där har Riksdagsförvaltningen valt att sekretessbelägga stora delar av intresseanmälningarna. Vilka dessa är har i övrigt varken riksdagsstyrelsens ledamöter eller andra ledamöter fått veta. Vi anser att intresseanmälningarna ska bli föremål för en seriös prövning. Det kan också finnas andra intresserade köpare, varför ett nytt anbudsförfarande i sådana fall är rimligt. Detta bör riksdagen som sin mening ge riksdagsstyrelsen till känna.

Förbättrad information via riksdagens hemsida

Om våra yrkanden ovan avslås anser vi att huvudförslaget behöver ändras i ett antal delar. Ett uppdrag bör således ges till riksdagsdirektören om att tillse att den nya information som ges via Riksdagsförvaltningen baseras på såväl journalistisk integritet hos författare som ett brett perspektiv på den beskrivna verksamheten. Vi anser därför att det ska ingå i uppdraget att ha samma bredd i granskningen som nu är fallet hos Riksdag & Departement och att de texter som läggs upp och sprids via riksdagens webbplats och andra informationskanaler ska författas av medarbetare som har en sådan grad av självständighet och frihet att de även kan granska riksdagens eget arbete utan risk för anklagelser om illojalitet. Det viktiga måste vara att behålla det journalistiska och granskande perspektivet. Det får inte handla om en med ledningen lojal informationsverksamhet. Detta bör riksdagen som sin mening ge riksdagsstyrelsen till känna.

Stockholm den 17 januari 2014

Gunvor G Ericson (MP)

Mehmet Kaplan (MP)

Peter Eriksson (MP)

Jabar Amin (MP)

Valter Mutt (MP)

Yrkanden (3)

  • 1
    Riksdagen avslår riksdagsstyrelsens förslag till beslut.
    Behandlas i

    Betänkande 2013/14:KU33
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 2
    Riksdagen tillkännager för riksdagsstyrelsen som sin mening vad som anförs i motionen om att om förslaget att lägga ned tidningen Riksdag & Departement godkänns, ska frågan om försäljning prövas av styrelsen på nytt.
    Behandlas i

    Betänkande 2013/14:KU33
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 3
    Riksdagen tillkännager för riksdagsstyrelsen som sin mening vad som anförs i motionen om att om även andrahandsyrkandet avslås, ska den nya informationen via Riksdagsförvaltningen även avse andra myndigheters verksamhet samt ska utgå från ett journalistiskt granskande perspektiv.
    Behandlas i

    Betänkande 2013/14:KU33
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Behandlas i betänkande (1)

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.