Svensk biogasproduktion

Motion 2009/10:N231 av Egon Frid (v)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Näringsutskottet

Händelser

Inlämning
2009-10-01
Numrering
2009-10-05

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC
PDF

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om ett tydligt nationellt mål om en biogasproduktion av 20 TWh senast 2020.

Motivering

Sverige kan inta en ledande roll inom området klimatvänliga drivmedel och fordon genom en kraftfull satsning på den helt kretsloppsanpassade biogasen. Regeringen kan påskynda denna utveckling genom att lägga fast ett tydligt nationellt mål om en produktion av 20 TWh senast år 2020. Under Almedalsveckan presenterade Västra Götalandsregionen och Region Skåne tillsammans med Biogas Väst och Biogas Syd ett faktaunderlag som väl motiverar att dagens produktion av 1,5 TWh kan vara 20 TWh år 2020. Om målsättning uppfylls kan 1,5 miljoner personbilar i Sverige drivas med förnybar biogas.

Många av de svenska företag som leder utvecklingen till framtidens miljö- och klimatvänliga transportsystem finns i Skåne och Västra Götaland. Fordonsindustrin, jord- och skogsbruket, avfalls- och avloppssektorn samt energibolagen har startat utvecklingen och väntar nu på tydliga och långsiktiga besked om biogasens framtid i Sverige.

Råvaran för biogas utgörs av en rad olika substrat från organiskt material. Det handlar i hög grad om att tillvarata olika typer av avfall, matavfall från hushåll, storkök och restauranger, park- och trädgårdsavfall, avloppsslam och restprodukter från lantbruk och skogsbruk. Den stora potentialen finns främst inom skogsbruk och skogsindustri. Förgasningsteknik avsedd för skogsbruksrester har utvecklats på Chalmers. Inom lantbruk handlar det om att tillvarata restprodukter såsom halm men också gödsel. Råvaran finns tillgänglig över hela landet, och gasproduktionen, som sker genom en jäsningsprocess, kan anpassas lokalt efter olika förutsättningar genom varierande tillgång på olika substrat. Förenklat är biogas en formidabel möjlighet för närproduktion och ett utomordentligt stöd för en levande landsbygd, och i städerna kan framförallt avloppsvatten och matavfall tillvaratas för biogasproduktion. Mindre initiativ kan stimuleras genom produktionsbidrag, och ytterligare stimulering av gårdsbaserad biogas kan nås genom ökad lönsamhet för avsättning av producerad el på elnätet, till exempel genom justering av elcertifikatssystemet. Intresset från den enskilde lantbrukaren är förstås stort då också möjligheten finns att bli självförsörjande på el och värme.

Biogasens klimatnytta är oomtvistad. Koldioxidutsläppen per energienhet beräknas kunna reduceras med 90 procent när biogas används för att ersätta fossila drivmedel. När biogas utvinns ur gödsel och används som drivmedel ger det dubbel klimatvinst. Metanläckaget från gödseln omvandlas till fordonsbränsle och förbrukningen av fossila drivmedel reduceras. Reduktionen av koldioxidekvivalenter kan då vara betydligt mer än 100 procent. Restprodukten av rötning till gas kan användas som högvärdigt biogödsel på åkermarken och därmed är kretsloppet slutet.

En knäckfråga för att biogaspotentialen skall kunna realiseras är att finna affärsmässiga lösningar för lokal energiproduktion och att belysa var det behövs insatser för att förbättra förutsättningarna. Det krävs styrmedel som främjar långsiktighet för klimatsmarta drivmedel, det krävs också stimulans av svensk fordonsindustrin för utveckling av gasdrivna fordon. Hela värdekedjan i produktionen och distributionen bör analyseras så att investerings- och produktionsbidrag kan anpassas för att ge önskvärt resultat. Kommunernas roll är stor när det gäller efterfrågan på fordonsgas, vilket kan stimuleras genom offentlig upphandling av gasfordon och offentliga transporter. Detta skapar kontinuitet för avsättning av fordonsgas. Efterfrågan stimuleras effektivt genom ett attraktivt pris på fordonsgas som bör vara lägre än alternativpriset, tillgängligheten på tankstationer kan uppnås fullt ut genom stöd för etablering. Här i Västsverige är tillgången på tankstationer redan tillräcklig god för att klara en större efterfrågan, men den kan förstås bli bättre.

Den totala biogaspotentialen i Sverige uppgår till 74 TWh/år, vilket visar att det nationella mål som Västra Götalandsregionen och Region Skåne föreslår på 20 TWh är fullt realistisk. Biogasproduktion sker genom beprövad teknik och dess miljömässiga fördelar intar en särställning eftersom den har två förnybara miljövänliga slutprodukter, biogas och biogödsel. Biogas är det fordonsbränsle som ger lägst koldioxid- och partikelutsläpp av alla drivmedel. Om en stor hemmamarknad skapas utgör den också basen för export av biogasteknik samtidigt som näringslivet och sysselsättningen utvecklas.

Biogasframställning har en teknisk mognad som gör det möjligt att lägga fast ett nationellt mål som kan styra utvecklingen, därtill är det nödvändigt att etablera statliga stimulansmedel för att uppfylla målet. För detta krävs ett helhetsgrepp från regeringen. Regioner och kommuner tillsammans med lokala aktörer har rollen att ta ansvar för att det blir mer ”verkstad” lokalt, det vill säga i konkret mening realisera biogaspotentialen.

Stockholm den 30 september 2009

Egon Frid (v)

Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om ett tydligt nationellt mål om en biogasproduktion av 20 TWh senast 2020.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Intressenter

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.