Streetracing

Motion 2009/10:Ju311 av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (m)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Justitieutskottet

Händelser

Inlämning
2009-10-02
Numrering
2009-10-06

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC
PDF

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se över möjligheten till utvidgad beslagtaganderätt för polisen avseende brottet olovlig körning, i syfte att förhindra s.k. streetracing.

Motivering

På svenska vägar rullar varje dag ett stort antal personbilar. Som förare har man ansvar för sitt eget fordon, men även för att man inte utsätter sina medtrafikanter för fara. Det innebär bland annat att man är skyldig att inneha ett giltigt körkort som bevis på en förarutbildning samt att man följer de lagar och bestämmelser som finns. Reglerna är till för att skapa en säker miljö för alla som befinner sig på vägen. Brott mot dessa regler innebär ett straffansvar.

Det har vid upprepade tillfällen anordnats streetracingtävlingar runt om i landet. Streetracing är illegalt anordnade tillställningar där personer tävlar med sina bilar mot varandra på allmänna vägar. Vid dessa tävlingar struntar man fullständigt i allt vad trafiksäkerhet och hastighetsbestämmelser heter.

Polisen gör vad den kan för att få bort dessa personer från våra vägar, men likt gummibollar studsar dessa personer snabbt tillbaka och fortsätter att tävla med sina fordon på allmän väg, då tiden till lagföring i tingsrätten tyvärr är lång och påföljden som utdöms oftast är låg.

Personer som polisen ertappat med att köra olagligt, släpps efter kontroll i avvaktan på rättegång. Följaktligen kan personen återigen använda sitt fordon och begå nya olovliga körningar innan ärendet tas upp i domstol. Tingsrätterna får ofta ärenden där personer i väntan på tingsrättsförhandling blivit ertappade med att ha kört olagligt fler än fem gånger.

Fordonet som använts kan förverkas endast om det uppskattade värdet på det är väldigt lågt. I övriga fall görs ingen åtgärd avseende fordonet. Detta bör förändras.

Fokus bör ligga på att få bort personen från våra vägar där andra medborgare kan drabbas av dennes uppsåtliga negligering av våra trafikregler. Därmed bör påföljden för en person som uppsåtligen bryter mot uppsatta regler inom ramen för brottet olovlig körning delas upp i två delar. Den första delen avser personen och brottet som är begånget. Den andra delen rör fordonet. I det sistnämnda fallet skall polisen ges utökad rätt att beslagta fordon. Fordonet skall sedan bärgas bort till polisens uppställningsplats där ägaren sedan kan lösa ut fordonet mot erläggande av en avgift. Avgiftens storlek bör vara kopplad till värdet på det beslagtagna fordonet, förslagsvis 5–10 %. På detta sätt kommer man åt de bilar som används vid streetracing, eftersom de i majoriteten av fallen är för värdefulla för att förverkas enligt dagens lagstiftning. Detta kan även användas för att komma åt upprepade rattfylleribrott.

Upprepat och uppsåtligt ignorerande av polisens uppmaningar gällande olovlig körning måste tas på allvar. Ingen skall kunna strunta i lagen och fortsätta begå brott utan efterverkningar.

Genom detta förslag sätter samhället tydligt ner foten och markerar sin ståndpunkt rörande brottet. Personer som saknar körkort och som ändå använder fordon i syfte att bryta mot lagen ska ges en kännbar påföljd, inte bara för personen utan även för plånboken. Med detta förslag tror vi att vi kan förhindra framtida olovliga körningar och få bukt med problemet. Det är därför vår önskan att regeringen utreder möjligheten att omsätta detta förslag i verkligheten.

Stockholm den 2 oktober 2009

Ann-Charlotte Hammar Johnsson (m)

Yrkanden (1)

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se över möjligheten till utvidgad beslagtaganderätt för polisen avseende brottet olovlig körning, i syfte att förhindra s.k. streetracing.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.