SINK-skatten

Motion 2009/10:Sk223 av Jörgen Johansson (c)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Skatteutskottet

Händelser

Inlämning
2009-09-28
Numrering
2009-09-29

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC
PDF

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om en skyndsam översyn av skattesituationen för svenska pensionärer bosatta i EU.

Motivering

Redan under romartiden beskattades en fysisk person på bosättningsorten. Detta framgår även av OECD:s förslag till dubbelbeskattningsavtal från april år 2000, OECD verkar för god internationell praxis som lyder:

”Beskattas pension och annan liknande ersättning som med anledning av tidigare anställning betalas till person med hemvist i en avtalsslutande stat, endast i denna stat.”

Sverige har antagit detta vad gäller dubbelbeskattningsavtal med Frankrike respektive Portugal. Emellertid motverkar Sverige inom landet sina internationella strävanden, genom att lagstifta om särskild inkomstskatt för utomlands bosatta (pensionärer), lag 1991:586. Bostadsorten är således avgörande om denna som det uppfattas godtyckliga skatt ska utgå eller ej. Svenska pensionärer som bosätter sig i Frankrike eller Portugal slipper skatt, och pensionärer som väljer andra EU-länder upplever sig diskriminerade och ska betala skatt. De ålderspensioner (ATP) som utbetalas via Försäkringskassan beskattas med 25% från första kronan. Inga avdrag för fribelopp etc. förekommer. Annan hjälp som pensionärer ofta har via den svenska välfärden, t ex frikort för medicin, läkarvård, bostadsbidrag, färdtjänst, etc. finns givetvis inte. De under flera decennier hoparbetade pensionspengarna ska pensionären inte få utan att svenska staten först ska ha Sinkskatt.

Givetvis får den svenske pensionären bosatt i t.ex. Spanien sämre kommunal och statlig service genom att Sverige tar pensionspengar från pensionären. Skatten upplevs som konfiskatorisk och något utbyte ges inte.

I EU-fördraget artikel 58 framgår följande:

1. Bestämmelserna i artikel 56 skall inte påverka medlemsstaternas rätt att

a) tillämpa sådana bestämmelser i sin skattelagstiftning som skiljer mellan skattebetalare som har olika bostadsort eller som har investerat sitt kapital på olika orter

b) vidta alla nödvändiga åtgärder för att förhindra överträdelser av nationella lagar och andra författningar, särskilt i fråga om beskattning och tillsyn över finansinstitut, eller att i administrativt eller statistiskt informationssyfte fastställa förfaranden för deklaration av kapitalrörelser eller att vidta åtgärder som är motiverade med hänsyn till allmän ordning eller allmän säkerhet.

2. Bestämmelserna i detta kapitel ska inte påverka tillämpligheten av sådana restriktioner för etableringsrätten som är förenliga med detta fördrag.

3. De åtgärder och förfaranden som avses i punkterna 1 och 2 får inte utgöra ett medel för godtycklig diskriminering eller en förtäckt begränsning av den fria rörligheten för kapital och betalningar enligt artikel 56.

Godtycklig diskriminering. Vilken objektiv och saklig grund (engelsk originaltext; objective and reasonable justification) har Sverige för att kunna beskatta ålderspensionären beroende på i vilket land denne bor? Många hävdar dessutom att beskattningen strider mot EU-fördraget, se ovan. Det är således helt en fråga om vad den svenske pensionären bosätter sig om svensk skatt ska utgå eller ej. Bosätter sig den svenske pensionären i Frankrike eller Portugal utgår ingen svensk skatt. Bosätter sig den svenske pensionären i Spanien eller ett annat EU-land skall svensk skatt erläggas.

Europasamarbetet vilar på de grundläggande friheterna. I detta fall följande:

  • Rätten att flytta.

  • Rätten att ta med sig sin egendom. Detta är klart definierat i samarbetet. Juridiskt definieras detta enligt följande: ”Varje fysisk eller juridisk person skall ha rätten till respekt för sin egendom. Ingen får berövas sin egendom annat än i det allmännas intresse och under förutsättningar som anges i lag och i folkrättens allmänna grundsatser.” (Första tilläggsprotokollet i Romfördraget från 1950)

Sverige tillåter den svenske ålderspensionären att flytta, men han har inte rätt att ta med sig sin egendom. Då hela modellen med SINK-skatt kan ifrågasättas bör frågan snabbt ses över för att uppfylla gällande normer. Detta bör ges regeringen till känna.

Stockholm den 28 september 2009

Jörgen Johansson (c)

Yrkanden (1)

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om en skyndsam översyn av skattesituationen för svenska pensionärer bosatta i EU.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Intressenter

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.