Organiserad rastverksamhet i skolan

Motion 2022/23:263 av Mattias Vepsä (S)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Utbildningsutskottet

Händelser

Inlämnad
2022-11-17
Granskad
2022-11-17
Hänvisad
2022-12-01

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

PDF
DOCX

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att överväga att genomföra ett nationellt lyft för en organiserad rastverksamhet och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

En rörelse har de senaste åren vuxit fram runt om i Sverige. Den handlar om organiserad och planerad rastverksamhet för barn och unga i våra skolor.

Jag har tillsammans med min tidigare kollega Anders Österberg (S) lyft fram vikten av att ta ett nationellt grepp kring rastverksamheten och under året har vi träffat många goda företrädare lokalt men det saknas fortfarande ett samlat stöd.

Skolans verksamhet regleras i skollagen och i läroplanen. Med tydliga satsningar för fler lärare och vuxen personal som fritidspedagoger, förskollärare, lärarassistenter samt satsningar på skolhälsan och ökade resurser för mer likvärdighet går utvecklingen nu åt rätt håll.

I Folkhälsomyndighetens undersökning om skolbarns hälsovanor från 2017/18 har andelen som känner sig mobbade vuxit sedan 2009. Vi vet att många unga upplever stress i skolan och svenska skolbarn rör sig fortfarande i för liten utsträckning.

Trots att den socialdemokratiskt ledda regeringens skolsatsning gjorde att kunskaps­resultaten utvecklats i rätt riktning måste nu mer göras för att skapa en trygg och hälso­sam skolmiljö för alla.

Jag vill därför peka på en del av skoldagen som kan ytterligare bidra till att skapa en skola där alla barn och unga trivs bättre och som kan öka folkhälsan: rasterna. Igenom­snitt har barnen rast i en timme varje dag. Det handlar om 1/5 av skoldagen i lägre års­kurser.

De senaste åren har många skolor, ofta genom enskilda eldsjälars insatser, utvecklat organiserad rastverksamhet. I Stockholm har ett nätverk i kommunen existerat sedan 2017 och sakta växer kunskapen om vikten av bättre planerad rastverksamhet fram.

I möten och samtal med pedagoger och nätverksansvariga som jobbar med detta visar det sig att många lärare kan vittna om lugnare lektioner då man under de aktiva rasterna minskar kränkningar, mobbing och kan reda ut eventuella underliggande kon­flikter direkt på skolgården. Detta gör att läraren kan komma igång med lektionerna snabbare istället för att reda ut konflikter som startat under rasten.

För många elever kan planerad rastverksamhet göra att man blir säkrare och tryggare under rasten för att man alltid vet vad som händer och att det alltid finns aktiviteter att delta i.

Som vi inledningsvis skrev finns det redan idag nätverk bland skolor och rast­ansvariga. Det finns grupper i sociala medier där diskussionerna frodas och bland några huvudmän finns ett stort intresse.

Men det saknas fortfarande en samlad bild, kunskap om vad organiserad rastverk­sam­het innebär och det saknas en samordning på nationell nivå för att kunna sprida och utveckla kunskaperna.

Några utgångspunkter för vad ett samlat organiserat rastarbete skulle kunna vara är följande:

  • Nationell rastsamordnare utses.
  • Nationell satsning för att sprida goda exempel vid skolverket.
  • Resurser riktat mot kommunala huvudmän för att jobba med planerad rastverksamhet avsätts vid skolverket.
  • Forskningsmedel avsätts för att öka kunskapen om planerad rastverksamhet.

Mot bakgrund av detta bör riksdagen tillkännage för regeringen att genomföra ett nationellt lyft för en organiserad rastverksamhet.

 

 

Mattias Vepsä (S)

 

 

Yrkanden (1)

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att överväga att genomföra ett nationellt lyft för en organiserad rastverksamhet och tillkännager detta för regeringen.
    Behandlas i
    Utbildningsutskottet
    Betänkande 2022/23:UbU7
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Behandlas i betänkande (1)

Intressenter

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.