Nyföretagande och trygghetssystem

Motion 2001/02:Sf268 av Sofia Jonsson och Lena Ek (c)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Socialförsäkringsutskottet

Händelser

Inlämning
2001-10-05
Numrering
2001-10-05
Hänvisningsförslag
2001-10-05
Utskottsförslag
2001-10-05
Granskning
2001-10-05
Registrering
2001-10-05
Hänvisning
2001-10-11
Bordläggning
2001-10-11

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en översyn av trygghetssystemen för småföretagare.

Underlätta företagandet

Det behövs en ny syn på företagande i Sverige. Att ta steget och starta eget företag är ett krångligt och osäkert steg för många. Trots detta väljer fler att starta företag och en enkät visar att så många som 90 procent av eleverna på gymnasiet kan tänka sig att starta företag.

Ett stort problem i den svenska näringspolitiken är att den oftast inriktar sig på storföretag och deras behov. För att vi ska få ett livskraftigt småföretagarklimat behövs en ändrad syn i näringspolitiken och en större inriktning på de mindre företagen och deras behov.

Ett gott företagsklimat präglas därför av förståelse för alla företags och företagares situation. För att underlätta företagandet och få ett bättre och mer livskraftigt företagsklimat är det viktigt att möjligheterna för att starta och driva företag förbättras. Det handlar om att tillföra ekonomiska resurser för att utveckla företag, men också att underlätta för innovationer och möjligheter att starta eget. För att öka entreprenörskapet och ge förutsättningar för goda affärsidéer måste det också bli lättare att starta företag. Byråkratin för att bilda firma är ofta krånglig och tidskrävande. Samordningen mellan myndigheter måste öka och med ett bättre utnyttjande av den nya tekniken kan mycket byråkratiskt arbete undanröjas.

Trygghetssystem

Under de första åren som egen företagare handlar det mycket om att etablera sig på marknaden, och det kan ta tid innan pengarna rullar in. Om företagaren skulle bli sjuk eller välja att bilda familj under de första åren, kan det slå mycket hårt. Dels befinner sig företaget i ett känsligt uppbyggnadsläge, dels är det också bekymmersamt för företagaren som privatperson, då ersättningsnivåer beräknas annorlunda för företagare än för en anställd. Ett bra företagsklimat innebär därför att det finns en god trygghet för företagaren. Det skall finnas både en ekonomisk trygghet och en rättssäkerhet med garantier på lika villkor som för anställda.

Trots att företagaren betalar in stora summor i form av skatter och avgifter ges man inte möjlighet att dra nytta av det själv. Det finns en stor orättvisa i dagens trygghetssystem om du väljer att bli egen företagare. Den översyn och de förändringar som gjorts vad gäller trygghetssystem för företagare är inte tillräckliga. Därför bör ytterligare förändringar göras så att företagare får en ökad trygghet.

Som ett exempel beräknas den tillfälliga föräldrapenningen för en anställd så att årsinkomsten enbart fördelas på de dagar den anställde skulle ha arbetat. För en egenföretagare, i handelsbolag eller enskild firma, beräknas den tillfälliga föräldrapenningen så att årsinkomsten fördelas på årets alla dagar. Det ekonomiska bortfallet för en egenföretagare blir därför klart större. Liknande jämförelser kan också göras inom t ex socialförsäkring och arbetslöshetsförsäkring. En översyn av dessa bör göras så att egenföretagaren får likvärdiga villkor som för anställda. Detta bör ges regeringen till känna.

Stockholm den 1 oktober 2001

Sofia Jonsson (c)

Lena Ek (c)


Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en översyn av trygghetssystemen för småföretagare.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    =utskottet

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.