Till innehåll på sidan

Möjliggör företagande för unga akademiker och avskaffa fribeloppet

Motion 2007/08:Sk276 av Annie Johansson (c)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Skatteutskottet

Händelser

Inlämning
2007-10-03
Numrering
2007-10-04
Hänvisning
2007-10-16
Bordläggning
2007-10-16

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC
PDF

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att satsa på att stimulera fler unga att starta företag.1

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att införa F-skattsedel från födseln.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om ett avskaffande av studenters fribelopp.2

1 Yrkande 1 hänvisat till NU.

2 Yrkande 3 hänvisat till UbU.

Motivering

Sverige behöver fler nya företag och fler växande företag. För att klara den demografiska utmaning Sverige står inför krävs det fler människor i arbete och att fler vågar skapa sitt eget arbete. För att får fler entreprenörer i Sverige krävs grundläggande åtgärder om förändrad attityd till företagare.

Det ska vara lika naturligt att vara anställd som företagare, valmöjligheten ska finnas hos den enskilde individen. Därför måste de sociala trygghetssystemen ses över. För att visa på en välvilja till företagare bör en F-skattsedel erhållas vid födseln. Vid 18 års ålder ska F-skattsedeln sedan kunna aktiveras av de personer som vill starta företag. Den får sedan endast återkallas på sakliga grunder, till exempel på grund av ekonomiska oegentligheter. Normen i samhället blir då valfrihet och företagande ses som lika naturligt som en anställning.

Som student ska man ha två möjligheter efter avslutad utbildning – antingen att ta erbjudandet om en anställning eller att starta ett eget företag. Tyvärr är dagens högre utbildning inte utformad för att studenter ska starta egna företag. I dag är det ovanligt att en svensk student fått lära sig grunderna i hur det går till att starta och driva ett företag. Det är därför viktigt att styra om den högre utbildningen till att genomsyras av mer entreprenörskap och även visa på möjligheten att starta ett eget företag efter avslutad utbildning.

Den svenska utbildningen från grundskolan och uppåt bör genomsyras av en entreprenörsanda. Att skapa företagsamma och kreativa individer ska vara ett av skolans mål. Ung Företagsamhet fyller i dagens skola en viktig funktion för att låta elever lära sig att gå från affärsidé till konkurs, att följa ett företag hela vägen. Denna typ av initiativ är nödvändiga för att fler ungdomar ska se sig själva som företagare – och våga ta steget att starta ett företag.

Ett led i att skaffa sig nyttig erfarenhet, båda av yrkesliv och som företagare, är att under utbildningen få möjlighet att vid sidan av sina studier testa sina teoretiska kunskaper i praktiken. Det hämmas tyvärr idag av det tak som finns i form av fribelopp. Fribeloppet är den maximala inkomst man som student får ha per halvår utan att studiemedlet minskas. Om inkomsten under det aktuella halvåret överstiger fribeloppsgränsen minskas studiemedlet, både studiebidrag och eventuella studielån, med hälften av det överskjutande beloppet.

Det ska inte vara staten som begränsar hur mycket jag som student har möjlighet att arbeta och dryga ut mitt studiemedel. Det ansvaret och den friheten måste ligga på mig som student. Genom att flytta makt från staten till den enskilda individen får vi ett samhälle som premierar att människor arbetar och kommer i kontakt med arbetslivet och näringslivet redan som student, vilket möjliggör goda kontakter efter examen.

På dagens arbetsmarknad räcker det inte att komma med enbart en examen när man söker jobb, det krävs även arbetslivserfarenhet och meriter. Meriter och erfarenheter skapas genom nätverk och praktik i verkligheten redan före examen.

Ett avskaffande av fribeloppet skulle betyda mycket ideologiskt. Det skulle också betyda en ökad egenmakt till studenten och bana väg bort från eventuella studielån. Det skulle också få positiva effekter då studenten kan tillämpa sina kunskaper praktiskt, skaffa sig arbetslivserfarenhet eller ha möjlighet att redan under studietiden göra verklighet av sin idé som företagare. Detta bör ges regeringen tillkänna.

Stockholm den 27 september 2007

Annie Johansson (c)

Yrkanden (3)

  • 1
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att satsa på att stimulera fler unga att starta företag.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 2
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att införa F-skattsedel från födseln.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 3
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om ett avskaffande av studenters fribelopp.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Intressenter

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.