Miljöpolitik

Motion 2006/07:MJ348 av Michael Hagberg (s)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Miljö- och jordbruksutskottet

Händelser

Inlämning
2006-10-31
Numrering
2006-11-02
Hänvisning
2006-11-07
Bordläggning
2006-11-07

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC
PDF

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om att Sverige ska ha brutit beroendet av fossila bränslen till 2020.

Motivering

Ska visionen om det gröna folkhemmet kunna förverkligas måste politiken användas som ett aktivt verktyg. Att ställa om samhället tar tid, och att se resultaten kan ta ännu längre tid.

Hörnstenar i en politik för ett grönt folkhem är klimatpolitik och energi­politik, som måste gå hand i hand. Sverige har genom att sätta tydliga mål för miljöpolitiken tagit det första steget i arbetet mot ett miljöanpassat samhälle. Målet att Sverige ska ha brutit beroendet av fossila bränslen till 2020 ställer stora krav på konkreta åtgärder. Det är en ambition som också har rönt uppmärksamhet i stora delar av världen. Kritiken från borgerligt håll har varit stor, men de borgliga har inga egna alternativ.

Bostäderna är tillsammans med transportsektorn en av de största ”olje­slukande” miljöbovarna. Frågan som måste ställas är varför bostäder ska värmas upp med olja eller varför bilar ska gå just på bensin när fossila bränslena är de som allra värst påverkar jordens klimat. Ett annat argument är att tillgången till fossila bränslen kommer att minska och priset öka. Oljan måste därför ersättas med förnybar energi, och vi måste effektivisera energianvändningen.

Mest beroende av oljan är vi i transportsektorn, men glädjande nog händer där en hel del. Staten har ansvar för att tillsammans med näringslivet stödja och stimulera forskning och utveckling särskilt på miljöområdet. Under förra mandatperioden togs en rad initiativ från regeringens sida för att stödja forskning och utveckling, som satsningen, som regeringen beslutade om i våras, att tillsammans med bl.a. bilindustrin utveckla nya motorer. Sve­rige måste fortsätta på samma väg att gå före och ta initiativ. Ett annat område som vi bör ta större initiativ till är att avsätta medel för forskning för att få fram med bioenergi från jord- och skogsbruk.

För att ge konsumenterna ökade möjligheter att inhämta kunskap och information om vilka miljöeffekter olika produkter har behöver kraven på producenterna öka. Ett sådant område är maten, där ursprungsmärkningen måste förbättras så att valmöjligheterna för konsumenten ska bli tydligare. Ett annat angeläget område är miljöinformationen på elmarknaden.

Det politiska alternativet som den borgerliga regeringen presenterade i finansplanen och den lagda budgeten innehåller inga konkreta åtgärder på miljöområdet. Det är endast formuleringar om icke-förpliktande skrivningar utan eget ansvar som regeringen valt att presentera. Inga åtgärder föreslås för förbättringar för en renare luft och hållbar utveckling. Miljöpolitiken handlar mer om att vänta och se och som utmaningar för ”världen” eller ”västvärlden”. Avsaknaden av ambitioner och att inte tydliggöra det egna ansvaret är att inte ta miljöfrågorna på allvar.

För att Sverige inte ska tappa fart i miljöarbetet och fortsätta att vara en av de ledande nationerna i utveckling av ny miljöteknik måste de miljöinsatser som den förra regeringen påbörjade fortsätta. Regeringen måste därför besluta om att fastställa tydliga miljömål som leder till att beroendet av fossila bränslen kan brytas till 2020. Vidare måste regeringen avsätta särskilda medel till forskning på miljöteknik för att tillsammans med näringslivet utveckla nya metoder och produkter på miljöområdet. Regeringen bör i övrigt ställa sig bakom vad i motion anförs.

Stockholm den 25 oktober 2006

Michael Hagberg (s)

Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om att Sverige ska ha brutit beroendet av fossila bränslen till 2020.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Intressenter

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.