Till innehåll på sidan

med anledning av prop. 2011/12:107 Samverkan mellan kommuner om samhällsorientering m.m.

Motion 2011/12:A7 av Sven-Olof Sällström (SD)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Följdmotion
Motionsgrund
Proposition 2011/12:107
Tilldelat
Arbetsmarknadsutskottet

Händelser

Inlämning
2012-04-11
Bordläggning
2012-04-13
Hänvisning
2012-04-16

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC
PDF

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att samhällsorienteringen för vissa nyanlända invandrare ska betona kunskaper i svensk kultur, svenska värderingar och västerländsk humanism.

Motivering

I propositionens yrkande 6, Lag om ändring i lagen (2009:47) om vissa kommunala befogenheter, föreslår regeringen att kommuner ska samverka för att lösa uppdraget att erbjuda samhällsorientering. Förordningen (2010:1138) om samhällsorientering för vissa nyanlända invandrare innebär att en kommun ska erbjuda minst 60 timmars samhällsorientering för nyanlända. Kommunerna föreslås samverka genom att de kommuner som har sämre möjligheter att erbjuda detta kan ingå avtal där man köper dessa tjänster av en annan kommun som har större möjligheter att erbjuda samhällsorientering.

Mot detta har Sverigedemokraterna ingenting att invända. Vi anser däremot att förordningen bör tydliggöras så att samhällsorienteringen blir ändamålsenlig. Samhällsorienteringen i dag omfattar huvudsakligen individbetonade delar så som individens rättigheter och skyldigheter, hur man försörjer sig i Sverige och hur man åldras i Sverige, för att nämna några exempel. I förordningen stadgas vidare att ”tyngdpunkten ska ligga på den praktiska aspekten av att leva i Sverige.” De ovan nämnda delarna ska bidra till att uppfylla fyra kunskapsmål, nämligen kunskap om ”1. de mänskliga rättigheterna och de grundläggande demokratiska värderingarna 2. den enskildes rättigheter och skyldigheter i övrigt 3. hur samhället är organiserat, och 4. praktiskt vardagsliv”.

Sverigedemokraterna efterlyser ett femte kunskapsmål, nämligen att deltagarna utvecklar kunskap om svensk kultur, svenska värderingar och svensk tradition. Det är ett mål som är betydligt mer assimilationsfrämjande än de övriga målen som företrädesvis alltså fokuserar på den enskildes roll och hennes praktiska utförande av vardagliga situationer. Här behövs ett komplement genom att den nyanlände direkt får mer kunskap om svenska folkets gemensamma värdegrund och den kulturella särart som hela svenska samhället vilar på. Det bör även informeras om att Sverige är ett land som vilar på tydlig västerländsk, humanistisk grund. Där ingår bl.a. värden som jämställdhet mellan kvinnor och män.

Det bör därmed fastslås att ett av målen ska vara att deltagarna utvecklar kunskap om det ovan nämnda. Det bör även fastslås att samhällsorienteringens delar, för att uppnå detta, ska utvidgas till att även omfatta individens anpassningsskyldighet till svensk kultur och svenska värderingar.

Det ovan anförda bör ges regeringen till känna.

Stockholm den 11 april 2012

Sven-Olof Sällström (SD)

Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att samhällsorienteringen för vissa nyanlända invandrare ska betona kunskaper i svensk kultur, svenska värderingar och västerländsk humanism.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.