Till innehåll på sidan

med anledning av prop. 2010/11:123 Biometriska kännetecken i uppehållstillståndskort

Motion 2010/11:Sf8 av Erik Almqvist (SD)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Följdmotion
Motionsgrund
Proposition 2010/11:123
Tilldelat
Socialförsäkringsutskottet

Händelser

Inlämning
2011-04-29
Bordläggning
2011-05-03
Hänvisning
2011-05-04

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC
PDF

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att inrätta ett nationellt register för biometriska uppgifter.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att undantag från huvudregeln om att ta fingeravtryck ska gälla när det handlar om ett permanent fysiskt hinder.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att för det fall det finns ett permanent fysiskt hinder ska regeringen återkomma med förslag på annan typ av biologisk identifiering.

Motivering

Regeringen har tillsammans med Miljöpartiet lagt fram ett förslag om att införa regler om biometriska kännetecken i uppehållstillståndskort. Sverigedemokraterna välkomnar detta förslag som underlättar för svenska myndigheter att identifiera och kontrollera de utlänningar som söker uppehållstillstånd i Sverige. När det gäller hur dessa biometriska kännetecken ska behandlas efter att foto och fingeravtryck tagits så är vi av den uppfattningen att dessa bör sparas i ett nationellt register som Migrationsverket men även andra rättsvårdande myndigheter ska kunna ha tillgång till. Detta grundar sig i det faktum att det finns ett behov av att spara dessa uppgifter eftersom en stor del av dem som får ett avvisningsbesked inte följer detta, med andra ord lämnar de inte landet.

I en utredning från riksdagens utredningstjänst (RUT) uppskattas det att endast 25 % av de utlänningar som får ett avvisningsbesked men som sedan avvikit också avvisas av polisen. Sedan 2006 har över 40 000 utlänningar valt att inte rätta sig efter ett avvisningsbeslut och av dessa har endast 11 000 avvisats efter insats från polisen. Sett till en tioårsperiod så växer siffran till 60 000, endast i Stockholm är 10 000 efterlysta för att ha vägrat följa ett avvisnings- eller utvisningsbeslut.

Om Migrationsverket tillsammans med polisen haft tillgång till fingeravtryck så är vi övertygade om att detta skulle underlätta identifiering och lagföring av dem som bryter mot svensk lag. Därför yrkar vi på att dessa uppgifter sparas i ett nationellt register.

Sverigedemokraterna är av uppfattningen att ett permanent uppehållstillstånd inte är något som gynnar vare sig landet eller dem som söker sig hit. Att komma som flykting till Sverige innebär inte att man också ska ha ovillkorlig rätt att stanna här. Målet måste vara att så snart som möjligt återvända till sitt hemland. Ett permanent uppehållstillstånd leder till att fler stannar kvar i Sverige även efter att asylskäl inte längre kvarstår, vilket inte är syftet med flyktingmottagande. Sverige ska vara med och ta ett ansvar som landet kan hantera. Det är uppenbart att den ansvarslösa massinvandringspolitiken lett till oerhört negativa konsekvenser för Sverige och det svenska folkets, och därför yrkar vi på ett införande av tillfälliga uppehållstillstånd där målet med flyktingmottagande är att flyktingar ska återvända till sina hemländer snarast möjligast.

Fingeravtryck och fotografi ska upprättas när en person söker uppehållstillstånd. Om det är fysiskt omöjligt ska fingeravtryck ej tas. Sverigedemokraterna vill förtydliga detta genom att ställa som krav att det fysiska tillståndet måste vara permanent. Det kan uppstå situationer där en utlänning vid tillfället inte kan lämna fingeravtryck men att detta vid ett senare tillfälle är möjligt. När så är fallet ska utlänningen infinna sig på Migrationsverket för att lämna fingeravtryck. Om det föreligger ett permanent fysiskt hinder måste andra identifikationsmedel användas i stället för fingeravtryck. DNA-profil, tandtester eller andra åtgärder kan i detta fall bli tillämpliga. Vi lämnar till regeringen att bedöma vilken åtgärd som är tillämpligast och mest ändamålsenlig.

Stockholm den 29 april 2011

Erik Almqvist (SD)

Yrkanden (3)

  • 1
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att inrätta ett nationellt register för biometriska uppgifter.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 2
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att undantag från huvudregeln om att ta fingeravtryck ska gälla när det handlar om ett permanent fysiskt hinder.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 3
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att för det fall det finns ett permanent fysiskt hinder ska regeringen återkomma med förslag på annan typ av biologisk identifiering.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Intressenter

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.