Till innehåll på sidan

med anledning av prop. 1997/98:93 Läroplan för förskolan

Motion 1997/98:Ub19 av Ola Ström m.fl. (fp)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
-
Motionsgrund
Proposition 1997/98:93
Tilldelat
Utbildningsutskottet

Händelser

Inlämning
1998-03-20
Bordläggning
1998-03-23
Hänvisning
1998-03-24

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

Förskolan – en del av det livslånga lärandet

Sammanfattning

Förskolan är en viktig del av det livslånga lärandet. Att vårda lusten att lära skall vara en ledstjärna inom utbildningspolitiken.

  • Förskollärarna, inte arbetslaget, skall ha ansvar för den pedagogiska verksamheten inom förskolan.

  • Förskolan skall ha tydligt uppsatta mål för den pedagogiska verksamheten.

  • Alla barn från tre års ålder skall erbjudas plats inom den pedagogiskt inriktade förskolan.

  • Chefer inom förskolan skall vara pedagogiska ledare.

  • Samarbetet mellan föräldrar och personal inom förskolan måste ständigt utvärderas.

  • Barnskötarna, som idag arbetar inom förskolan, skall ges möjlighet till vidareutbildning till förskollärare.

Regeringen har inte förstått vikten av en läroplan för förskolan. Propositionen vittnar om nonchalans både mot förskollärarna, föräldrarna och barnen.

Inledning

Lusten att lära är medfödd. Med rätt uppmuntran är viljan att söka ny kunskap och nyfikenheten för det okända något som följer människor genom livet. Att vårda lusten att lära skall därför vara ledstjärna inom utbildningspolitiken. Kunskapen om människors inlärningsförmåga är stor och vi vet att vid tre års ålder är människors inlärningskapacitet som störst. För barn är lek lärande och lärande lek. Det är nyfikenheten som för oss människor vidare.

Folkpartiet vill att alla barn erbjuds en plats i den pedagogiskt inriktade förskolan från tre års ålder. Behovstäckningen har hittills varit det främsta målet inom barnomsorgen. Nu är det dags att sätta den pedagogiska kvaliteten i centrum. Barns kunskapstörst och utvecklingsmöjligheter skall tas tillvara. En mer pedagogiskt inriktad förskola är också en rättvisefråga. Barn med läs- och skrivsvårigheter och barn utan tillräcklig stimulans hemifrån har mycket att tjäna på att de får möjlighet till att påbörja inlär­ningen tidigare.

När förskolan nu får ett ökat pedagogiskt ansvar är en läroplan viktig. Folkpartiet anser att Barnomsorg och skolakommitténs slutbetänkande ”Att erövra omvärlden” är ett bra förslag. Det poängterar vikten av utbildad personal inom förskolans pedagogiska verksamhet. Det uttrycker också vikten av uttalade mål för den pedagogiska undervisningen inom förskolan.

I regeringens proposition finns inte dessa två komponenter med. Det är mycket beklagligt och har med all rätt upprört både förskollärare och föräldrar.

Med propositionen ”Läroplan för förskolan” snubblar regeringen på mållinjen när det gäller ambitionerna för förskolan. Utan ett erkännande av pedagogiskt utbildad personal och utan tydligt uppsatta mål för vad barnen ska uppnå blir förskolan dessvärre inte mer än en omsorgsverksamhet. Det är beklagligt att regeringen inte har haft den höga ambition för förskolan som Folkpartiet och Barnomsorg och skolakommittén.

Förskollärare

I propositionen anger regeringen att ansvaret för verksamheten skall åläggas alla i arbetslaget. Det innebär att förskollärarna med treårig högskoleutbildning inte ges ett större ansvar än personal som saknar högre utbildning. Regeringens förslag är därmed kunskapsföraktande. Den synen på förskol­lärarna delar inte Folkpartiet. Regeringens förslag är ytterligare ett slag mot Sveriges lärarkår.

När förskolan får ett större pedagogiskt ansvar än tidigare är det oerhört viktigt att det är utbildad personal som har huvudansvaret för verksamheten. Förskollärare har efter tre års högskolestudier en pedagogisk kompetens att lära och utveckla barn. Deras kompetens som yrkeskår är värdefull och skall tas på allvar. För Folkpartiet är det lika viktigt att ingen obehörig personal skall ha pedagogiskt ansvar inom förskolan som det är att ingen obehörig grundskollärare skall undervisa inom grundskolan.

Folkpartiets mål är att all personal med pedagogiskt ansvar inom förskolan skall vara högskoleutbildad. Det är därför viktigt att barnskötare som idag arbetar inom förskolan ges möjlighet till vidareutbildning till förskollärare.

Tydliga mål för förskolan

För att en läroplan skall vara effektfull måste det finnas individuellt uppsatta mål för vad ett barn skall uppnå i skolan. Folkpartiet saknar det i regeringens proposition. För både elever och lärare är det viktigt att det finns klara mål med verksamheten. Det bör vara två typer av mål. Ett mål som anger inriktningen på förskolans pedagogiska verksamhet och samtidigt uttrycker en önskad kvalitetsutveckling (”mål att sträva mot”). Det andra målet skall utgå från det enskilda barnets förutsättningar och med hänsyn till detta uttrycka vad barnet skall ha uppnått när det lämnar förskolan (”mål att uppnå”).

För liberaler är det självklart att människor som arbetar inom skolan har mål med verksamheten och ansvar för att målen uppfylls. Det bör även gälla för den pedagogiska verksamheten inom förskolan. Att inte ha klart uppställda mål eller något resultatansvar för verksamheten inom just förskolan visar vilken liten tilltro regeringen har på små barns möjlighet till lärande och deras högskoleutbildade lärares kompetens.

Att regeringen väljer att ta bort målen i sin proposition visar att den inte tror att också små barn kan klara av att uppnå individuella mål.

Med en liberal kunskapssyn är det nödvändigt att en förskola med höga ambitioner också har ett ansvar för att vissa resultat uppnås under förskoletiden. Det är viktigt med en målstyrning och en tydlig utvärdering av hur målen uppfylls.

Regeringens proposition vittnar om att den inte har förstått vikten av, och poängen med, en läroplan för förskolan.

Barnen i centrum

Folkpartiet liberalerna anser att samtliga barn från tre års ålder skall erbjudas plats inom en barnomsorg med tydlig pedagogisk inriktning. I många kommuner förlorar barn till arbetslösa sin plats inom barnomsorgen. Med ökad pedagogisk inriktning inom förskolan är det extra viktigt att alla barn får denna möjlighet att utvecklas. Att delta i en pedagogisk verksamhet redan från tidig ålder ger alla barn stora möjligheter till individuell utveckling. Det ger också en extra möjlighet för skolan att på ett tidigt stadium uppmärksamma barn med särskilda behov. Barn med läs- och skrivsvårigheter får större möjligheter att lära sig läsa och skriva om deras problem uppmärksammas tidigt i livet. Barn med svenska som andraspråk ges också en större möjlighet att lära sig svenska innan skolstarten om de deltar i den pedagogiska förskolan.

Chefen – pedagogisk ledare

Som pedagogisk ledare och chef för förskolan har förskolechef/rektor det övergripande ansvaret för att målen uppfylls. Chefen för förskolan ansvarar för att förskolans verksamhet följs upp och utvärderas i förhållande till de mål förskolan har.

Folkpartiet anser att chefer inom förskolan skall vara pedagogiska ledare. Lika viktigt som det är att inom grundskolan ha pedagogiskt utbildad personal är det att cheferna inom förskolan har den pedagogiska kom­petensen.

Även när det gäller synen på cheferna inom förskolan vittnar propositionen om en nedgradering av de högskoleutbildade förskollärarnas kunskaper.

Samarbete mellan förskolan och föräldrar

Föräldrarna har det yttersta ansvaret för sina barns fostran och utveckling. Förskolans betydelse som kompletterande funktion till föräldraansvaret har dock blivit viktigare. Förskolans arbete med barnen skall därför ske i nära samarbete med föräldrarna.

För föräldrarna är förskolan, skolan och skolbarnomsorgen viktiga mötes­platser där de träffar andra föräldrar och samtidigt har tillfälle till kontakt med personal som möter deras barn varje dag. Alla föräldrar har rätt att förvänta sig att barnet skall få en god omsorg och kunna tillägna sig kun­skaper och färdigheter i förskolan. Alla familjer är olika och har olika traditioner. Det är därför viktigt att personalen inom förskolan har utbildning och kunskap för att kunna tolka och förmedla viktig information kring barnet som både familjen och personalen behöver för ett gott samarbete. Det är också centralt i detta sammanhang att samarbetet mellan föräldrar och personal ständigt utvärderas.

För att barn och föräldrar skall kunna ha ett reellt inflytande i förskolans verksamhet skall varje förskola vara tydlig i fråga om mål, innehåll, arbetsformer samt ömsesidiga rättigheter och skyldigheter.

Hemställan

Med hänvisning till det anförda hemställs

  1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att ansvariga för den pedagogiska verksamheten inom förskolan skall vara förskollärare,

  2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av tydliga mål för den pedagogiska verksamheten i förskolan,

  3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av att samtliga barn erbjuds en plats inom den pedagogiskt inriktade förskolan,

  4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att chefen inom förskolan skall vara pedagogiskt utbildad ledare,

  5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av att ständigt utvärdera samarbetet mellan föräldrar och personal inom förskolan,

  6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av att de barnskötare som i dag arbetar inom förskolan ges möjlighet till vidareutbildning till förskollärare.

Stockholm den 20 mars 1998

Ola Ström (fp)

Siri Dannaeus (fp)

Barbro Westerholm (fp)


Yrkanden (12)

  1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att ansvariga för den pedagogiska verksamheten inom förskolan skall vara förskollärare
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    avslag
    Kammarens beslut
    =utskottet
  2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att ansvariga för den pedagogiska verksamheten inom förskolan skall vara förskollärare
    Behandlas i
  3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av tydliga mål för den pedagogiska verksamheten i förskolan
    Behandlas i
  4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av tydliga mål för den pedagogiska verksamheten i förskolan
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    avslag
    Kammarens beslut
    =utskottet
  5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av att samtliga barn erbjuds en plats inom den pedagogiskt inriktade förskolan
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    avslag
    Kammarens beslut
    =utskottet
  6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av att samtliga barn erbjuds en plats inom den pedagogiskt inriktade förskolan
    Behandlas i
  7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att chefen inom förskolan skall vara pedagogiskt utbildad ledare
    Behandlas i
  8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att chefen inom förskolan skall vara pedagogiskt utbildad ledare
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    avslag
    Kammarens beslut
    =utskottet
  9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av att ständigt utvärdera samarbetet mellan föräldrar och personal inom förskolan
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    avslag
    Kammarens beslut
    =utskottet
  10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av att ständigt utvärdera samarbetet mellan föräldrar och personal inom förskolan
    Behandlas i
  11. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av att de barnskötare som i dag arbetar inom förskolan ges möjlighet till vidareutbildning till förskollärare.
    Behandlas i
  12. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av att de barnskötare som i dag arbetar inom förskolan ges möjlighet till vidareutbildning till förskollärare.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    avslag
    Kammarens beslut
    =utskottet

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.