Till innehåll på sidan

med anledning av prop. 1997/98:152 Garantipension, m.m.

Motion 1997/98:Sf40 av Gudrun Schyman m.fl. (v)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
-
Motionsgrund
Proposition 1997/98:152
Tilldelat
Socialförsäkringsutskottet

Händelser

Inlämning
1998-04-29
Bordläggning
1998-05-04
Hänvisning
1998-05-05

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

1 Sammanfattning

Grundskyddet i dagens pensionssystem utgörs av folkpension, inklusive de särskilda pensionsförmånerna, som pensionstillskott och bostadstillägg. Av betydelse för låginkomstpensionärerna är också det särskilda grundavdraget, som innebär att folkpension och pensionstillskott inte beskattas. En ogift folkpensionär utan ATP har 151,5 % av basbeloppet. Sedan 1993 har utgående ålderspension beräknats med ett s.k. minskat basbelopp som är 2 % lägre. Fr.o.m. 1999 kommer minskningen att bestå av 1 % och fr.o.m. år 2000 beräknas pensionen på hela basbeloppet.

Regeringen föreslår nu i samband med reformeringen av pensionssystemet att även grundskyddet i pensionen förändras. Grundprincipen är att folkpension och pensionstillskott ersätts med en beskattad garantipension. Garantipensionen skall avräknas efter speciella regler mot den inkomst­relaterade pensionen. Garantipensionen kommer att gälla dem som är födda 1938 och senare, men även de nuvarande pensionärerna födda 1937 eller tidigare kommer att få sin folkpension och pensionstillskott ersatta med en övergångsvis garantipension. Den övergångsvisa garantipensionen är föremål för utredning, som skall vara slutförd senast den 31 januari 1999. Vänster­partiet ställer sig i stort bakom regeringens förslag, men har följande ändringsförslag.

2 Garantipension (5.2)

Regeringen föreslår att garantipension skall kunna erhållas av personer födda år 1938 eller senare. Garantipension skall kunna erhållas fr.o.m. 65 års ålder och administreras av RFV. Garantipensionen och kostnaderna för administrationen skall finansieras av statsmedel.

2.1 Behovsprövning eller en folkpension lika för alla oberoende av inkomst?

Vänsterpartiet har i pensionsarbetsgruppen ställt sig bakom förslaget om en beskattad garantipension. Vi vill ändock framföra vissa synpunkter. Folkpensionen utgår till alla, oberoende av inkomst. Garantipensionen kommer att utgå dels till pensionärer som saknar inkomst, dels till de pensionärer som under sin förvärvsaktiva tid inte kommit upp i tillräckligt höga inkomster, d.v.s. en sorts form av behovsprövning. Övergången till garantipensionen kan därför komma att innebära en ideologisk förskjutning. Riksdagen har i barnbidragsfrågan avslagit alla inviter från olika partier om behovsprövning eller beskattning av barnbidraget. Vi vill med detta peka på den ideologiska likheten mellan nuvarande folkpension och barnbidrag och att riksdagen i och med beslutet om garantipension frångår denna princip.

3 Flexibel pensionsålder – för vem?

Regeringen föreslår en flexibel pensionsålder från 61 år. Förslaget blir i realiteten en inskränkning, eftersom den som vill gå i förtida pension endast får utnyttja inkomstgrundad ålderspension och premiepension. De beräkningar som Vänsterpartiet låtit göra visar att en låginkomsttagare inte kommer att kunna utnyttja ”erbjudandet”. Ofta är låg inkomst sammankopplad med förslitande arbetsuppgifter. Regeringens förslag innebär därför att de som bäst skulle behöva utnyttja rätten att gå i tidig pension inte kommer att ha ekonomiska förutsättningar för att göra det. Vi har i motionen med anledning av regeringens proposition om förtidspensioner också påpekat att det finns en risk för att det kommer att bli mycket svårare att erhålla förtidspension efter 61 års ålder, med hänvisning till möjligheten att gå i pension vid 61 års ålder.

4 Rätt till garantipension (6)

4.1 Försäkringstid

Regeringen föreslår att garantipensionen skall vara beroende av försäkringstid. För rätt till oreducerad garantipension skall det krävas 40 års försäkringstid. Vid kortare försäkringstid skall garantipensionen reduceras proportionellt. Vänsterpartiet accepterar regeringens förslag om försäkringstiden om 40 års försäkringstid, som gäller även i dag, men vill peka på ett olöst problem, nämligen invandrares rätt till garantipension.

4.2 Invandrares garantipension

För att få hel garantipension skall man ha varit bosatt i Sverige i minst 40 år. Det innebär att de som kommer till Sverige efter 25 års ålder inte kommer att erhålla full garantipension. Regeringen diskuterar en tudelad garantipension som man finner fördelaktig, men väljer att inte lägga fram ett sådant förslag. Istället skjuter man det till den särskilda utredare som skall göra en översyn av vissa frågor gällande socialtjänstlagen och socialtjänstens uppgifter. Vänsterpartiet har, liksom andra partier, länge motionerat om att denna fråga måste få en lösning. Vi tycker därför att det är bra att en särskild utredare får komma med förslag till lösning. Vi vill då påpeka följande: Förslaget måste innehålla en lösning för de invandrade pensionärer som i dag inte har full folkpension och som tvingas söka socialbidrag. Det måste m.a.o. ha en retroaktiv verkan. Detta bör riksdagen ge regeringen till känna.

I dag är åtkomsten till de sociala trygghetssystemen för en invandrare beroende av vilken typ av uppehållstillstånd han eller hon erhållit. De som får s.k. flyktingstatus omfattas fullt ut av de sociala förmånerna, medan de som får uppehållstillstånd av humanitära skäl inte omfattas av alla sociala förmåner, som t.ex. folkpension. Detta är förstås helt oacceptabelt. Den som får stanna av humanitära skäl har lika stort behov av garantipension som den som erkänts som flykting. Riksdagen bör ge regeringen i uppdrag att återkomma med ett förslag som löser detta problem.

5 Pensionsinkomster som medför reducering av garantipensionen (7.3)

Regeringen föreslår att garantipensionen skall räknas av mot den inkomstgrundande ålderspensionen. Avräkning skall också göras mot efterlevandepension i form av övergångsvis utgiven änkepension från ATP och viss utländsk pension. Faktisk premiepension skall inte avräknas, inte heller tjänstepension eller privata pensionsförsäkringar.

Vänsterpartiet tycker att det är bra att regeringen föreslår att tjänstepension inte skall avräknas mot garantipensionen. Det innebär att tjänstepension, faktisk premiepension och privata pensionsförsäkringar inte kommer att avräknas. Desto mer obegripligt blir då förslaget om att den övergångsvisa änkepensionen från ATP skall avräknas mot garantipensionen.

Vänsterpartiet anser att änkorna drabbats tillräckligt genom behovs­prövningen av folkpensionsdelen i änkepensionen. Vi avslår därför rege­ringens förslag i denna del. Detta bör riksdagen ge regeringen till känna.

6 Beräkning av garantipension vid uttag av inkomstgrundad ålderspension före eller efter 65 års ålder (7.5).

Regeringen föreslår att om den enskilda tagit ut hel eller del av inkomstgrundad ålders­pension före 65 års ålder skall utgångspunkten alltid vid beräkning av garantipension vara den inkomstgrundande pension som skulle ha utbetalats om pensionen börjat tas ut vid 65 års ålder.

Vänsterpartiet har som nämnts ovan fått beräkningar från utrednings­tjänsten som visar att det endast är en chimär att lågavlönade skall kunna gå i pension vid 61 års ålder. Förutom att pensionärer får leva på en orimligt låg pension från 61 till 65 års ålder sjunker ålderspensionen efter 65 år vilket innebär en livslång låg pension efter ett livslångt arbete. LO har i sitt remissvar föreslagit att garantipensionen skall beräknas på faktisk, inte fiktiv, pension. Med tanke på att genomförandegruppen inte, trots 7 års utredande, kunnat lägga ett förslag på hur bostadstillägget skall utformas med tanke på att garantipensionen beskattas, anser Vänsterpartiet att riksdagen bör avvisa regeringens förslag och ge regeringen i uppdrag att återkomma till riksdagen med ett förslag som ger låginkomsttagare en verklig chans att gå i pension vid 61 års ålder.

7 Överklagande av beslut (10.5)

Regeringen föreslår att beslut om garantipension skall överklagas till allmän förvaltningsdomstol och föreslår en tidsrymd inom vilken beslut skall överklagas. Vänsterpartiet har ingenting att erinra mot denna del av förslaget, men vi anser att nämndemän alltid skall ingå i de olika rätterna dit beslut kan överklagas. Detta bör riksdagen ge regeringen till känna.

8 Regler i det reformerade pensionssystemet (12.2)

Regeringen föreslår att den som är intagen i kriminalvårdsanstalt eller är häktad skall få garantipensionen reducerad efter en månad. Vänsterpartiet delar denna uppfattning, men anser att det är integritetskränkande för den intagna att garantipensionen reduceras på det sätt regeringen föreslår. Det är riktigt som regeringen säger att den intagna har mat, kläder, sjukvård etc, men det har även de personer som är intagna på institutioner för sina alkoholproblem. Där tar institutionen ut en avgift av den intagna. Vänsterpartiet anser därför att samma metod skall användas vad gäller häktade och intagna i kriminalvårdsanstalt. Detta bör riksdagen ge regeringen till känna.

9 Hemställan

Med hänvisning till det anförda hemställs

  1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om retroaktiv verkan vad gäller invandrares rätt till garantipension,

  2. att riksdagen hos regeringen begär ett förslag om att invandrare skall få samma rätt till garantipension och andra sociala förmåner oberoende av status på uppehållstillstånd,

  3. att riksdagen beslutar att övergångsvis änkepension från ATP-systemet inte skall avräknas mot garantipension,

  4. att riksdagen hos regeringen begär ett förslag som ger låginkomsttagare en verklig möjlighet att gå i pension vid 61 års ålder,

  5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att nämndemän bör ingå i alla rätter dit beslut om garantipension kan överklagas,

  6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om avgifter i stället för reducering av garantipensionen för häktade eller intagna i kriminalvårdsanstalt.

Stockholm den 29 april 1998

Gudrun Schyman (v)

Hans Andersson (v)

Ingrid Burman (v)

Lars Bäckström (v)

Owe Hellberg (v)

Tanja Linderborg (v)

Eva Zetterberg (v)

Ulla Hoffmann (v)

Elanders Gotab, Stockholm 2002


Yrkanden (12)

  • 1
    att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om retroaktiv verkan vad gäller invandrares rätt till garantipension
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    avslag
    Kammarens beslut
    =utskottet
  • 1
    att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om retroaktiv verkan vad gäller invandrares rätt till garantipension
    Behandlas i
  • 2
    att riksdagen hos regeringen begär ett förslag om att invandrare skall få samma rätt till garantipension och andra sociala förmåner oberoende av status på uppehållstillstånd
    Behandlas i
  • 2
    att riksdagen hos regeringen begär ett förslag om att invandrare skall få samma rätt till garantipension och andra sociala förmåner oberoende av status på uppehållstillstånd
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    avslag
    Kammarens beslut
    =utskottet
  • 3
    att riksdagen beslutar att övergångsvis änkepension från ATP- systemet inte skall avräknas mot garantipension
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    avslag
    Kammarens beslut
    =utskottet
  • 3
    att riksdagen beslutar att övergångsvis änkepension från ATP- systemet inte skall avräknas mot garantipension
    Behandlas i
  • 4
    att riksdagen hos regeringen begär ett förslag som ger låginkomsttagare en verklig möjlighet att gå i pension vid 61 års ålder
    Behandlas i
  • 4
    att riksdagen hos regeringen begär ett förslag som ger låginkomsttagare en verklig möjlighet att gå i pension vid 61 års ålder
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    avslag
    Kammarens beslut
    =utskottet
  • 5
    att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att nämndemän bör ingå i alla rätter dit beslut om garantipension kan överklagas
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    avslag
    Kammarens beslut
    =utskottet
  • 5
    att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att nämndemän bör ingå i alla rätter dit beslut om garantipension kan överklagas
    Behandlas i
  • 6
    att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om avgifter i stället för reducering av garantipensionen för häktade eller intagna i kriminalvårdsanstalt.
    Behandlas i
  • 6
    att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om avgifter i stället för reducering av garantipensionen för häktade eller intagna i kriminalvårdsanstalt.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    avslag
    Kammarens beslut
    =utskottet

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.