Till innehåll på sidan

med anledning av framst. 2004/05:RRS16 Riksrevisionens styrelses framställning angående beräkningen av utgifterna för anslaget till sjukpenning

Motion 2004/05:Sf22 av Anna Lilliehöök (m)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Följdmotion
Motionsgrund
Förslag 2004/05:RRS16
Tilldelat
Socialförsäkringsutskottet

Händelser

Inlämning
2005-03-31
Registrering
2005-04-04
Bordläggning
2005-04-04
Hänvisning
2005-04-05

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att erfarenhet skall tas till vara vid beräkning av sjukpenninganslag.

Motivering

Riksrevisionen har granskat de redovisade beslutsunderlagen för prognosen för statsbudgetens anslag för sjukpenningen. Sjukpenninganslaget har nästan utan undantag underskattats under åren efter 1997.

De erfarenheter som pekats på, bland annat av Riksförsäkringsverket, förefaller inte ha tagits till vara. Riksrevisionsverket har vid flera tillfällen visat på att höjda ersättningsnivåer och generösa ersättningsregler bidrog till ökningen av sjuk- och arbetsskadeersättningarna under 80-talet och att samma effekt har kunna noterats efter höjningar och regeländringar 1998. Redan 1999 påpekades att man borde ta hänsyn till beteendeförändringar hos de försäkrade som skett med hänsyn till dessa förändringar. Enligt andra undersökningar borde man också ta hänsyn till att dessa beteendeförändringar förstärktes av att avtalsersättningarna samtidigt höjdes.

Dessa faktorer har varit kända och borde mycket noga ha redovisats och diskuterats så att regering och riksdag skulle kunna dra nytta av erfarenheten i detta fall. Med en sådan genomgång skulle det kanske varit möjligt att vinna bättre kunskap om andra faktorer som varit mer svårbedömda, till exempel varför antalet långtidssjuka stigit i mycket högre grad än vid tidigare ersättningsrelaterade uppgångar i sjuktalen.

Det är inte bara statsbudgetens prognoser som berörs utan också alla de som är sjukskrivna eller förtidspensionerade. När det ständigt stigande antalet sjukskrivna inte kunde förutses räckte heller inte försäkringskassornas resurser. Tiden räckte inte för rehabiliteringsinsatser och antalet rehabiliteringar minskade när antalet sjukskrivna ökade. Hade regeringen redovisat sina slutsatser och antaganden hade erfarenhet och analys kunnat möta utvecklingen på ett annat sätt och politiken hade kunnat inriktas på att få fler tillbaka i arbete.

Stockholm den 29 mars 2005

Anna Lilliehöök (m)

Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att erfarenhet skall tas till vara vid beräkning av sjukpenninganslag.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Intressenter

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.