Marknadsföringen av appläkarföretag

Motion 2018/19:1614 av Johan Löfstrand m.fl. (S)

av Johan Löfstrand m.fl. (S)

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att marknadsföringen av sjukvårdstjänster bör regleras och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Marknadsföringen från appläkarföretag har exploderat den senaste tiden. Annonserna som figurerar titt som tätt i stadsbilden och på sociala medier handlar om kräksjuka, pollenallergi och förkylningar. Företagen uppmuntrar dig att söka läkare när du hostar, har ont i halsen eller riskerar att få mens på semestern.

Vården ska vara tillgänglig, inte bara när du är allvarligt sjuk, utan även för råd­givning och stöd när du inte vet hur du ska tolka dina eller ditt barns symtom. Men appläkarföretagens reklam ökar människors oro över normala tillstånd som inte kräver läkarvård och skapar på så sätt vårdbehov som inte är reella. Det försvårar arbetet med att ta hand om alla de som har behov av att träffa en läkare.

Att företag som inte ansvarar för helheten i sjukvården skickar notan för telefon­rådgivning om allergimedicin och förkylningar är problematiskt, inte minst som du allt som oftast kan få hjälp med kliande ögon och rinnande näsa på närmaste apotek. 1177 är dessutom öppet dygnet runt och ger kvalificerad rådgivning av utbildade sjuksköterskor. En rådgivning som syftar till att hjälpa dig – inte tjäna pengar på dig.

Sjukvård är inte vilken tjänst som helst. Eftersom appläkarföretagens marknads­föring påverkar hela sjukvården och dess kostnader är det rimligt att sjukvårdstjänster omfattas av hårdare regler kring marknadsföring än andra tjänster och varor.

Johan Löfstrand (S)

Eva Lindh (S)

Johan Andersson (S)

Mattias Ottosson (S)

Teresa Carvalho (S)


Ärendet är avslutat Motionskategori: Fristående motion Tilldelat: Socialutskottet

Händelser

Inlämnad: 2018-11-28 Granskad: 2018-11-28 Hänvisad: 2018-12-05

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

Yrkanden (1)