Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.
1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om utgångspunkterna för en ny mångfaldspolitik.
Behandlas i Betänkande 2005/06:SfU6 Utskottets förslag: Avslag Kammarens beslut: Avslag
2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en flexibel och individanpassad svenskundervisning.
Behandlas i Betänkande 2004/05:UbU5 Utskottets förslag: Avslag Kammarens beslut: Avslag
3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att kombinera svenskundervisning med praktik-/lärlingsplats eller arbete.
4. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om yrkesspecifik språkundervisning.
5. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om vuxenutbildningen.
6. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att införa ett nytt nationellt valideringssystem.
7. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att införa rätten till modersmålsundervisning under hela skoltiden och en skyldighet för kommunen att erbjuda undervisning om det finns minst tre elever som är berättigade till sådan.
Behandlas i Betänkande 2004/05:UbU9 Utskottets förslag: Avslag Kammarens beslut: Avslag
8. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om ett mentorssystem.
Behandlas i Betänkande 2004/05:UbU6 Utskottets förslag: Avslag Kammarens beslut: Avslag
9. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att upprätta ett slags "kontrakt" mellan skola och föräldrar.
10. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om den fundamentala betydelsen av snabb tillgång till arbetsmarknaden.
Behandlas i Betänkande 2004/05:AU1 Utskottets förslag: Avslag Kammarens beslut: Avslag
11. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att undanröja de hinder som finns för asylsökande att snabbt få tillgång till arbetsmarknaden.
Behandlas i Betänkande 2004/05:SfU10 Utskottets förslag: Avslag Kammarens beslut: Avslag
12. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en inventering av invandrarkvinnornas specifika kompetens.
13. Riksdagen begär att regeringen tillsätter en utredning med uppgift att se över orsakerna till att ungdomar med utländsk bakgrund i högre grad är arbetslösa än andra ungdomar, i enlighet med vad som anförs i motionen.
14. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om vikten av att förbättra småföretagarvillkoren, ur ett mångfaldsperspektiv.
Behandlas i Betänkande 2004/05:NU1 Utskottets förslag: Avslag Kammarens beslut: Avslag
15. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om etableringskonto och fonder för företagsstart.
Behandlas i Betänkande 2004/05:SkU20 Utskottets förslag: Avslag Kammarens beslut: Avslag
16. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att förstärka kunskaperna om diskrimineringslagstiftningen.
Behandlas i Betänkande 2005/06:SfU2 Utskottets förslag: Avslag Kammarens beslut: Avslag
17. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om rättshjälp för tvister avseende diskriminering i arbetslivet samt höjt skadestånd vid diskriminering i arbetslivet.
Behandlas i Betänkande 2004/05:JuU1 Utskottets förslag: Avslag Kammarens beslut: Avslag
18. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om handlingsplaner för etnisk mångfald bland myndigheterna.
Behandlas i Betänkande 2004/05:FiU18 Utskottets förslag: Avslag Kammarens beslut: Avslag
19. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att stat och kommun bör införa avkodifiering av ansökningshandlingar.
Behandlas i Betänkande 2004/05:AU5 Utskottets förslag: Avslag Kammarens beslut: Avslag
20. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att snarast vidta åtgärder med anledning av diskriminerande bemötande vid svenska myndigheter.
21. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att Ombudsmannen mot etnisk diskriminering borde ges särskilt ansvar för opinionsbildning mot diskriminering, främlingsfientlighet och rasism.
Behandlas i Betänkande 2004/05:SfU2 Utskottets förslag: Avslag Kammarens beslut: Avslag
22. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att rättsväsendet aktivt bör arbeta för att rekrytera personer med invandrar- och minoritetsbakgrund till utbildning och anställning inom polisen, domstolsväsendet och kriminalvården.
Behandlas i Betänkande 2004/05:JuU19 Utskottets förslag: Avslag Kammarens beslut: Avslag
23. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att frågan kring hur man hanterar hatbrott och rasistiska brott ingår i polisutbildningen.
24. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att systemet med förhandlingar och avtal med kommuner avseende flyktingar avskaffas till förmån för att en "utvecklingspeng" införs, i enlighet med vad som anförs i motionen.
25. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om introduktionsmöten i kommunen för nyinflyttade och att rekrytera frivilliga kontaktfamiljer och flyktingguider för nyanlända.
26. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om introduktionsplaner för barn och ungdomar.
27. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om bostadssegregering och blandade upplåtelse- och bebyggelseformer.
Behandlas i Betänkande 2004/05:BoU1 Utskottets förslag: Avslag Kammarens beslut: Avslag
28. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att flytta myndigheter, institutioner och kommunal verksamhet till mångetniska områden.
29. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att brottsförebyggande åtgärder skall uppmärksammas i stadsplaneringen.
Behandlas i Betänkande 2004/05:BoU11 Utskottets förslag: Avslag Kammarens beslut: Avslag
30. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om stöd till kvinnojourernas arbete, särskilt mot bakgrund av deras kunskap och erfarenhet av utsatta flickor i patriarkala familjer.
Behandlas i Betänkande 2004/05:SoU1 Utskottets förslag: Delvis bifall Kammarens beslut: Delvis bifall
31. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om äldre invandrare i det svenska samhället.
Behandlas i Betänkande 2005/06:SoU21 Utskottets förslag: Avslag Kammarens beslut: Avslag
32. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om införandet av en medborgarbok och att en ceremoni för överlämnandet genomförs.
33. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att inrätta ett interkulturellt råd.
34. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att förändra Sverigebilden genom att synliggöra minoriteternas roll i den svenska historien och det nutida samhället i historie-, litteratur- och samhällsundervisningen.
35. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att avveckla "integrationsindustrin".
36. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att utmönstra integrationsbegreppet.
37. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en diskrimineringsminister i stället för en integrationsminister.
Behandlas i Betänkande 2004/05:KU27 Utskottets förslag: Avslag Kammarens beslut: Avslag
38. Riksdagen beslutar avveckla Integrationsverket samt att Migrationsverket ges ansvar för informationsfrågor till invandrare och flyktingar, i enlighet med vad som anförs i motionen.