Till innehåll på sidan

Kvinnojourer som en rättighet i alla landets kommuner

Motion 2013/14:So467 av Mats Pertoft m.fl. (MP)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Socialutskottet

Händelser

Inlämning
2013-10-03
Numrering
2013-10-07

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC
PDF

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att utreda skyddet för kvinnor som är utsatta för våld i nära relationer som en rättighet i form av finansierade kvinnojourer i alla kommuner.

Motivering

Tyvärr behövs kvinnojourer i vårt samhälle. Våldet mot kvinnor i nära relationer är utbrett och finns över hela landet, i alla kommuner, samhällsklasser och bostadsområden. Kvinnor behöver skydd i alla landets kommuner, även i de kommuner där det inte finns kvinnojourer.

Idag drivs de flesta av landets kvinnojourer av oberoende ideella föreningar med ekonomiskt stöd av kommunerna. I vissa kommuner väl finansierade, i andra med sparsamma bidrag, i några kommuner utan några bidrag alls.

Många kommuner förlitar sig helt på ideellt arbetande kvinnojourer för att skydda sina kvinnliga invånare som utsätts för våld i hemmet. Ändå är kvinnojourernas verksamhet nästan alltid osäker. De måste varje år söka nya pengar i form av projektbidrag i stället för att få en grundläggande, långsiktig finansiering av sin skyddsverksamhet som säkrar kvaliteten. Anställda måste varslas varje år eftersom jourerna inte vet om de får fortsatta resurser.

De flesta volontärer som tar emot våldsutsatta kvinnor och barn på jourerna får ingen ersättning alls, utan arbetar ideellt. När trycket blir högt och jourerna fulla tvingas de dessutom neka våldsutsatta kvinnor och barn hjälp och stöd. För vissa kan en dags väntan på att få skydd vara en fråga om liv eller död.

Enligt statistik som SVT har sammanställt från de två största paraplyorganisationerna för kvinnojourer i Sverige nekades 3 319 kvinnor plats år 2012. De senaste åren har antalet kvinnor som nekas plats ökat rejält, mer än dubbelt så många fick nej under 2012 jämfört med för fyra år sedan.

Så kan det inte få vara i ett modernt samhälle. Det får inte bero på i vilken kommun du bor om du som kvinna som utsätts för våld i nära relationer skall få hjälp eller inte.

Den enda rimliga lösningen borde vara att skyddet för kvinnor utsatta för våld i nära relationer i form av en kvinnojour blir en laglig rättighet för alla kvinnor inom Sveriges gränser. Sedan är det upp till varje enskild kommun hur man organiserar detta skydd, om man löser frågan i form av stöd till en frivillig kvinnojour i den egna kommunen, om man väljer att bygga upp en kommunal kvinnojour eller om man tecknar avtal med en kvinnojour i en annan kommun. Men kommunen får inte slippa undan sitt ansvar, framför allt inte när det gäller finansieringen av skyddet, och varje kvinna i Sverige som utsätts för våld i nära relationer skall ha rätt till skydd.

Stockholm den 2 oktober 2013

Mats Pertoft (MP)

Mehmet Kaplan (MP)

Maria Ferm (MP)

Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att utreda skyddet för kvinnor som är utsatta för våld i nära relationer som en rättighet i form av finansierade kvinnojourer i alla kommuner.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.