Till innehåll på sidan

Kristna folkgruppernas roll och betydelse i fredsförhandlingar

Motion 2016/17:3179 av Robert Halef (KD)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Utrikesutskottet

Händelser

Inlämnad
2016-10-05
Granskad
2016-10-05
Hänvisad
2016-10-14

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

PDF
DOCX

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att verka för de kristna gruppernas inkludering i fredsprocesserna i Mellanöstern och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Sveriges agerande i EU och i FN:s säkerhetsråd kan vara avgörande för de kristna folkgruppernas överlevnad i Syrien och vara grund för ett politisk agerande som kan rädda kristendomen i Mellanöstern. Sveriges regering bör verka för de kristna folkgruppernas delaktighet i de fredssamtal som pågår just nu och även i den framtida politiska utvecklingen i Syrien.

Förföljelsen av kristna folkgrupper som syrianer, assyrier, kaldéer, armenier och mandéer är ett faktum. Det är konstaterat att det pågår en systematisk förföljelse av dem. Det pågående folkmordet har erkänts av kongressen i USA och av Europaparlamentet. Folkmordet utförs av Islamiska staten, IS, som har som mål att grunda ett islamistiskt samhälle. De styr stora landområden i Syrien och Irak och fördriver kristna med brutalt våld.

De kristna folkgrupperna har blivit marginaliserade på grund av sin tro och sin etnicitet. Det pågår en sekteristisk och religiös maktkamp i Syrien som hittills har skördat över 500 000 dödsoffer och över en miljon skadade. Konflikten har tvingat över tio miljoner människor på flykt. Det geopolitiska spelet i regionen sker på bekostnad av människoliv, och lidandet verkar inte ta slut. Stormakterna USA och Ryssland har egna uppfattningar om situationen och direkt motstridiga intressen i regionen. Även andra länder i regionen blandar sig i och komplicerar konflikten samtidigt som FN:s säkerhetsråd är förlamat.

Före kriget i Syrien uppskattades de kristna folkgrupperna utgöra cirka 2,5 miljoner invånare, uppskattas endast cirka 1,8 miljoner finnas kvar i landet. De kristna folkgrupperna vill inte lämna sitt land, men de vill heller inte delta i inbördeskriget och den pågående maktkonflikten och anses av sina motståndare vara delvis lojala med regimen. Detta är en misstolkning från dem som inte kan sätta sig in i deras situation. De har levt under förtryck i Mellanöstern i århundraden under korrupta regimer, envåldshärskare och diktaturer som hållit tillbaka de kristna folkgrupperna på olika sätt. Många gånger har deras enda alternativ för att överleva varit att vara lojala mot sittande regim.

Så länge diktatorer och envåldshärskare styr dessa länder är det inte konstigt att de väljer tystnaden och hoppas på politiska processer som leder till demokratiska förändringar och inkludering.

Våldet blir allt mer extremt, och makthungern har gjort att det pågår ett öppet krig mellan sunnimuslimer, shiamuslimer och kurder där alla försöker att positionera sig och har förskansat sig regional makt och styr stora landområden.

De kristna folkgrupperna förföljs på grund av sin tro och sin etniska tillhörighet. Det pågår en systematisk förföljelse i syfte att fördriva dem från sina hem för att åstadkomma ett islamistiskt och sekteristiskt samhälle.

Flera hundra tusen kristna har tvingats på flykt och lever som flyktingar i angränsande länder. Hundratusen har flytt till EU och Sverige.

Terrororganisationen Islamiska staten och ett flertal andra islamistiska organisationer dödar, kidnappar och våldtar. De förstör kyrkor, kloster och alla kulturhistoriska byggnader från flera tusen år tillbaka i tiden i syfte att utplåna kristendomen och dess historia från området.

Under de senaste månaderna har syrianer i staden Qamishli drabbats av många självmordsbombare från Islamiska staten, med över 50 dödade och många skadade som följd.

När den syrianska patriarken Ignatius Afrem II, överhuvud och högsta ledare för syriska ortodoxa kyrkan, besökte staden Qamishli för att ge de drabbade familjerna hopp och utdela kondoleanser till familjer som förlorat närstående i dessa självmordsdåd blev han själv utsatt för en självmordsattack. Patriarken höll en mässa i kyrkan i Qamishli inför flera hundra församlingsmedlemmar då kyrkan attackerades av terrorgruppen Islamiska staten. Säkerhetsstyrkorna lyckadesavvärja självmordsbombaren som var utklädd till präst och på väg in i kyrkan. Han blev stoppad och utlöste bomben utanför, med flera döda och skadade som följd.

De ledande företrädarna för de kristna folkgrupperna är måltavlor för islamister. Präster och biskopar har mördats, och fortfarande är de mest kända och högaktade religiösa ledarna ärkebiskop Juhanna Ibrahim för syrisk-ortodoxa kyrkan och biskop Paul Yazigi för romersk-ortodoxa kyrkan kidnappade i Syrien. De kidnappades av islamistiska organisationer för ca 3,5 år sedan. Dessa religiösa ledare var symboler och företrädare för de kristna kyrkorna.

Taktiken är att kidnappa och döda religiösa ledare för att släcka hoppet om framtid hos människor och tvinga dem på flykt.

Den självmordsattack som var riktad mot patriarken är en attack mot kristendomen som Islamiska staten tog på sig.

I Syriens inbördeskrig pågår flera väpnade konflikter mellan olika grupperingar och dessutom är många nationer involverade och bevakar sina egna intressen, såväl politiska som geografiska och religiösa. Man stödjer lokala, regionala och nationella grupper, och mitt i detta politiska och geografiska kaos är de kristna maroniterna extra utsatta. De glöms ofta bort i politiska diskussioner om fred och en ny demokratisk framtid för Syrien.

De kristna folkgrupperna är inte aktiva i de väpnade konflikterna och skulle kunna fungera som en bro mellan olika stridande grupper och vara basen i en framtida försoning. Dessa folkgrupper kommer att behövas för uppbyggnaden av fred och frihet och för en demokratisk utveckling i Syrien. Därför bör de vara en del av den delegation som diskuterar fred och en ny framtid för Syrien under ledning av FN-sändebudet Staffan de Mistura.

De kristna folkgrupperna vill vara med och bygga ett nytt Syrien utifrån alla människors lika, unika och okränkbara värde. De vill se en demokratisk utveckling som bygger på de mänskliga fri- och rättigheterna. På en rättsstat som inte gör skillnad på ras, etnicitet, religion, trosinriktning eller sexuell läggning. Det är ytterst nödvändigt att ha representanter för dessa folkgrupper med vid överläggningar och diskussioner som påverkar deras liv och framtid i Syrien.

Sverige bör verka för att Staffan de Mistura tar med representanter för kristna grupper såsom syrianer, kaldéer, assyrier och armenier till diskussioner om fred, så att de inte exkluderas och hålls utanför en framtid som berör dem lika mycket som andra. De kristna folkgrupperna vill stanna i sitt land och behöver FN:s och EU:s humanitära, militära och inte minst politiska stöd för att inte tappa hoppet om framtiden. De kristna minoritetsgrupperna bör ges en plats i FN:s diskussioner och de förhandlingar som pågår om fred och en ny framtid för Syrien.

 

 

Robert Halef (KD)

 

 

Yrkanden (1)

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att verka för de kristna gruppernas inkludering i fredsprocesserna i Mellanöstern och tillkännager detta för regeringen.
    Behandlas i
    Utrikesutskottet
    Betänkande 2017/18:UU14
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Behandlas i betänkande (1)

Intressenter

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.