Implementering av Romstadgan

Motion 2007/08:Ju362 av Veronica Palm (s)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Justitieutskottet

Händelser

Inlämning
2007-10-04
Numrering
2007-10-05
Hänvisning
2007-10-16
Bordläggning
2007-10-16

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC
PDF

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att omgående återkomma med förslag för att implementera Romstadgan för den internationella brottmålsdomstolen genom ny lagstiftning.

Motivering

Den internationella brottmålsdomstolen (ICC) är en permanent, internationell domstol med mandat att döma personer för folkmord, brott mot mänskligheten och krigsförbrytelser. ICC har inrättats i syfte att komma till rätta med den straffrihet som har förekommit och alltjämt förekommer världen över för personer som har gjort sig skyldiga till grova kränkningar av mänskliga rättigheter. ICC bygger bland annat på principen om komplementaritet, dvs. ICC ska agera endast om de enskilda staterna varken kan eller vill göra det. Det primära ansvaret för att lagföra personer som är misstänkta för folkmord, brott mot mänskligheten och krigsförbrytelser åvilar alltså staterna.

Sverige ratificerade ICC:s stadga, Romstadgan, i juni 2001, för drygt sex år sedan. Som part till Romstadgan har Sverige en skyldighet att implementera den i sin nationella rättsordning, dvs. ändra sin lagstiftning så att det är möjligt att döma personer för de brott som framgår av stadgan oavsett var brotten är begångna och vem som är gärningsman eller offer.

Sverige har ännu inte implementerat Romstadgan, vilket betyder att misstänkta förbrytare kan förbli ostraffade. Den nuvarande svenska lagstiftningen avseende internationella brott är på flera punkter mycket bristfällig och lever inte upp till Romstadgans krav. Rikspolisstyrelsen har uppskattat att uppåt tusen misstänkta krigsförbrytare och förövare av andra internationella brott befinner sig i Sverige. Om Sverige inte lagför dessa personer kan ICC under vissa omständigheter begära att personerna överflyttas till Haag. I värsta fall kan personer förbli ostraffade.

Betänkandet om internationella brott och svensk jurisdiktion (SOU 2002:98) publicerades i november 2002 med förslag till bl.a. ny lag om internationella brott. Remissrundan var klar i april 2003, och i princip samtliga remissvar tillstyrkte de lagförslag som lämnades i betänkandet. Justitiedepartementet har sedan år 2003 arbetat med att ta fram en lagrådsremiss. Regeringen utlovade hösten 2006 att lagrådsremissen skulle vara klar på hösten 2007. Detta löfte har dock sedermera övergivits (liksom tidigare besked från tidigare regeringar). Vissa uttalanden från justitieministern tyder dessutom på att man inte längre ser ett behov av ny lagstiftning.

Det är mycket viktigt att Sverige är ett föredöme internationellt. Sverige har som part till Romstadgan en skyldighet att verka för att fler stater ratificerar och implementerar Romstadgan. Därför måste Sverige även agera nationellt för att Romstadgan ska implementeras.

Sverige har ett behov av ny lagstiftning och en skyldighet att genomföra en anpassning av lagstiftningen så att den överensstämmer med Romstadgan. Regeringen bör därför omgående återkomma med förslag för att implementera Romstadgan för den internationella brottmålsdomstolen genom ny lagstiftning.

Stockholm den 3 oktober 2007

Veronica Palm (s)

Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att omgående återkomma med förslag för att implementera Romstadgan för den internationella brottmålsdomstolen genom ny lagstiftning.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Intressenter

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.