Till innehåll på sidan

Gotland som säkerhetspolitisk arena i Östersjöregionen

Motion 2011/12:Fö229 av Christer Engelhardt (S)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Försvarsutskottet

Händelser

Inlämning
2011-10-05
Numrering
2011-10-10

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC
PDF

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om Gotlands strategiska läge i Östersjön för att utveckla samarbete och utbyte i Östersjöregionen.

Motivering

I Östersjöregionen bor i dag ca 100 miljoner invånare, vilket gör regionen till en av de mest expansiva i Europa. Östersjön utgör i dag ett av världens mest trafikerade havsområden. Vid varje givet tillfälle finns det ca 2 000 fartyg i Östersjön och antalet ökar. Gotland ligger som en refug i Östersjön med fartygsleder på båda sidor om ön. Fartygstrafiken ökar kraftigt och särskilt i våra känsliga områden, t.ex. mellan Fårö och Gotska Sandön.

I luftrummet över såväl Gotland som Östersjöregionen genomförs också varje år 100 000 flygningar där den mest intensiva perioden stäcker sig från maj till oktober. Flygtrafiken över Östersjöregionen har under lång tid ökat och ökar fortfarande. Av säkerhetsskäl har Luftfartsverket vid några tillfällen tvingats införa flygbegränsningar, och i luftrummet ovanför Gotland har det skapats en ny dubbel flygled för framförallt flyget mellan Europa, Asien och Fjärran Östern.

Den alltmer intensiva trafiken såväl i Östersjön som i luftrummet ovanför gör att Gotland bland annat i detta avseende intar en strategiskt viktig plats i Östersjön och Östersjöregionen. Visby har en mycket bra och väl fungerande flygplats som även fått en nationell och strategisk status. Med sin kapacitet att klara flygtransporter och logistik utgör Visby flygplats även i detta avseende en viktig strategisk plattform.

Gotlands läge i Östersjöregionen kan utgöra platsen för en såväl nationell som internationell samlad säkerhetspolitisk arena i en god samverkanstradition. Det innebär att på Gotland kunna skapa möjligheter att utveckla nya former för samverkan och att effektivisera samnyttjandet av resurser mellan länder, myndigheter och organisationer i Östersjöregionen.

Gotland ses som en neutral plats i Östersjön och med anledning av detta kan Gotland i ett framtida perspektiv mycket väl utveckla denna samverkan till ett kunskapsutbyte mellan länder i Östersjöregionen. Gotlands geografiska läge bör i större utsträckning betraktas som en resurs och plattform inom ramen för Sveriges Europapolitik.

Försvarsutskottet har vid tidigare tillfällen uttalat sin positiva inställning till samverkan och samarbete mellan olika aktörer för att förebygga och hantera olyckor och kriser. Försvarsutskottet har också, i likhet med mig, sett Gotlands förutsättningar för samverkan och samutnyttjande av resurser som goda. I försvarsutskottets betänkande 2010/11: FöU4 är utskottet tydligt: ”Utskottet ser positivt på ett utvecklat samarbete och utbyte i Östersjöregionen. Det stärker säkerheten i en region där Gotland har ett strategiskt läge.”

Försvarsutskottet har dock ansett att den nya Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har till uppgift att driva på utvecklingen av sektorsövergripande samverkan och att arbeta med samordning mellan berörda aktörer i samhället för att förebygga och hantera olyckor och kriser. Detta anser jag inte behöver motverka att Gotlands läge i Östersjöregionen inte skulle kunna användas och utvecklas till att utgöra platsen för en såväl nationell som internationell samlad säkerhetspolitisk arena i en god samverkanstradition för kunskapsutbyte mellan länder i Östersjöregionen. Gotlands kommun (senare Region Gotland) och Länsstyrelsen på Gotland, Sidas Östersjöenhet samt Gotlandsgruppen, som ingår som en av två utbildningsgrupper vid amfibieregementet på Berga och är grupperad på före detta P18:s område på Visborgsslätt i Visby, kan ses som viktiga aktörer i detta sammanhang.

Stockholm den 5 oktober 2011

Christer Engelhardt (S)

Yrkanden (1)

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om Gotlands strategiska läge i Östersjön för att utveckla samarbete och utbyte i Östersjöregionen.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.