GMO bör utredas

Motion 2015/16:296 av Betty Malmberg (M)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Miljö- och jordbruksutskottet

Händelser

Inlämnad
2015-10-01
Granskad
2015-10-01
Hänvisad
2015-10-13

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

PDF
DOCX

 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att Sverige bör verka för att EU gör en översyn av all lagstiftning kring GMO, och riksdagen tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att försiktighetsprincipen ska råda vid all prövning av GMO och att det som avgör huruvida en produkt ska regleras som GMO ska utgå från slutproduktens egenskaper, inte tekniken i sig och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Kontrollen av så kallade GMO (genetiskt modifierade organismer) är strikt reglerad i lagstiftning. Det är sunt och viktigt att försiktighetsprincipen råder vid prövning av GMO. Men det är samtidigt viktigt att påpeka att rådande lagstiftning är teknikbaserad och att de delar av direktiven som beskriver vad en GMO är, är 25 år gamla.

Det framgår av en rapport från Gentekniknämnden (Genteknikens utveckling 2014) som vidare skriver: Under den perioden har utvecklingen inom det gentekniska området gått mycket fort. Det har lett till att det i nuläget är oklart om vissa tekniker leder till en GMO som ska regleras eller inte. Inom EU har man sedan 2007 diskuterat åtta nya tekniker där det är oklart om slutprodukten ska klassas som en GMO som ska regleras eller inte.

 

I USA har Obama-administrationen nyligen fört fram att lagstiftningen kring GMO och andra bioteknologiska produkter bör ses över. Detta eftersom lagstiftningen från 1992 är föråldrad och inte tar hänsyn till framsteg som gjorts inom vetenskap och teknik. Likande krav drivs i Sverige från såväl Jordbruksverket som LRF och undertecknad instämmer i detta.

 

Europaparlamentet har nyligen beslutat om ett tillägg till tidigare direktiv som reglerar GMO, (EU) 2015/412. Regeringen har därför tillsatt en utredning för att analysera hur direktivet kan infogas i svensk lagstiftning. Regeringen tar dock inte ställning till huruvida den har för avsikt att använda sig av möjligheten som det nya direktivet ger. Av utredningsdirektiven (dir. 2015:85) framgår bland annat: ”En analys av hur direktivet bäst kan infogas i den existerande svenska lagstiftningen om genetiskt modifierade organismer behövs oavsett om Sverige avser att tillämpa det eller inte. Bland annat behövs en analys av hur eventuella beslut om begränsningar eller förbud lämpligen ska fattas och på vilken nivå detta bör ske.”

 

Direktiven andas en skeptisk inställning till GMO. Men idag är en av de största framtidsutmaningarna för världen att kunna föda allt fler människor på vår jord och dessutom att kunna göra det med mindre miljöpåverkan. Därför måste vi satsa mer på växtförädling och då är genteknik en metod bland flera. Det är inte tekniken i sig som bör regleras utan vilka egenskaper den slutprodukt har som är resultat av förädlingen.

Med hänvisning till ovanstående anser undertecknad att EU:s lagstiftning kring GMO måste ses över kopplat till de framsteg som gjorts inom vetenskap och teknik samt att lagstiftningen tar fasta på att det är slutproduktens egenskaper som ska vara avgörande för om den ska regleras, inte tekniken i sig. Detta bör riksdagen ge regeringen tillkänna.

 

 

Betty Malmberg (M)

 

 

Yrkanden (2)

  • 1.
    Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att Sverige bör verka för att EU gör en översyn av all lagstiftning kring GMO, och riksdagen tillkännager detta för regeringen.
    Behandlas i
    Miljö- och jordbruksutskottet
    Betänkande 2015/16:MJU11
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 2.
    Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att försiktighetsprincipen ska råda vid all prövning av GMO och att det som avgör huruvida en produkt ska regleras som GMO ska utgå från slutproduktens egenskaper, inte tekniken i sig och tillkännager detta för regeringen.
    Behandlas i
    Miljö- och jordbruksutskottet
    Betänkande 2015/16:MJU11
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Behandlas i betänkande (1)

Intressenter

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.