Försäkringsmedicin i läkarutbildningen

Motion 2008/09:Ub240 av Marietta de Pourbaix-Lundin (m)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Utbildningsutskottet

Händelser

Inlämning
2008-09-29
Numrering
2008-10-02

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om undervisning försäkringsmedicin i läkarutbildningen.

Motivering

Läkare har en viktig roll när det gäller sjukskrivningar. De senaste årens resurser på att utbilda redan utbildade läkare i försäkringsmedicin har varit nödvändiga och bra. Men det räcker inte. Alla läkare ställs förr eller senare inför en situation när det behövs en bedömning av om en patient skall få ett läkarintyg för Försäkringskassans prövning om rätt till ersättning på grund av att sjukdom föreligger. Hela sjukförsäkringssystemet är uppbyggt kring dessa läkares kompetens.

Från och med den 1 juli i år gäller nya regler för sjukpenning. Under de första 90 dagarna som man är sjukskriven har man rätt till sjukpenning om man inte kan utföra sitt vanliga arbete. Efter 90 dagar har man bara rätt till sjukpenning om man inte kan utföra något arbete alls hos sin arbetsgivare. Efter 180 dagar ska hela den reguljära arbetsmarknaden prövas för att få ut sjukpenning. Dessa steg kallas rehabiliteringskedjan och bygger mycket på bedömningar av den enskildes sjuksituation.

De nya sjukpenningsreglerna har varit nödvändiga för att få ut fler i arbete, men de lägger ytterligare stora krav på att läkare ska kunna göra en bedömning. Det bör ingå moment av försäkringsmedicinsk utbildning i alla läkares grundutbildning. För att studenter ska få läkarexamen ska man ha tydliga kunskaper i försäkringsmedicin. De allmänna målen för all grundläggande högskoleutbildning är angivna i 1 kap. 9 § högskolelagen (1992:1434). Där framgår att utbildningen skall ge studenterna förmåga att göra självständiga och kritiska bedömningar, förmåga att självständigt urskilja, formulera och lösa problem samt beredskap att möta förändringar i arbetslivet.

Universiteten och högskolorna har stor frihet att inom de ramar och regler som sätts av riksdag och regering själva bestämma över intern resursfördelning, organisation och upplägg av utbildningsprogram liksom innehåll i kurser.

Det är regeringen som föreskriver vilka examina inom grundläggande högskoleutbildning som får avläggas, och det är Högskoleverket som beslutar vid vilka högskolor dessa examina får avläggas. Ett tillstånd att utfärda examina får bara lämnas om utbildningen uppfyller högskolelagens krav och regeringens särskilda krav (1 kap. 11 § högskolelagen).

Det är hög tid att läkare får ytterligare hjälp och medel för att klara sina bedömningar på bästa sätt. Deras omdömen påverkar mångas liv. Försäkringsmedicinsk utbildning bör ingå i alla läkares grundutbildning.

Stockholm den 26 september 2008

Marietta de Pourbaix-Lundin (m)

Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om undervisning försäkringsmedicin i läkarutbildningen.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.