Fler lagliga vägar för att söka asyl

Motion 2018/19:1992 av Magnus Manhammar (S)

av Magnus Manhammar (S)

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om fler lagliga vägar för att söka asyl och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Just nu befinner sig över 68 miljoner människor på flykt. De flesta flyr som en följd av krig eller förföljelse. Hälften av alla flyktingar är under 18 år.

För tre år sedan besökte jag flyktinglägren på Lesbos för första gången. Känslorna har inte lagt sig. Jag känner mig arg, ledsen och förtvivlad. Arg över att flyktingar tvingas riskera sina egna och sina älskades liv för chansen att få använda sin mänskliga rättighet att få söka asyl. Ledsen och förtvivlad över alla dem som inte klarar sig. För dem för vilka den livsfarliga båtresan blir slutet. De flyende tvingas ta dessa helt livsfarliga risker för att alternativet till flykten över havet är värre.

Det blir så alldeles kristallklart för mig att vi i Sverige, EU och den rika, trygga delen av vår värld inte gör vad vi måste göra för att stoppa dessa livsfarliga resor. Desperata människor på flykt måste kunna ta sig säkert och lagligt till Europa för att kunna använda sin mänskliga rättighet att få söka asyl. Allt annat borde vara oacceptabelt för EU år 2018.

Genom att man öppnade upp fler lagliga och säkra vägar skulle asylsökande istället för att riskera livet över Medelhavet kunna ta flyget direkt till Sverige för att söka asyl. Några exempel på lagliga vägar som skulle kunna prövas är ett elektroniskt asylansök­ningssystem via internet för att söka asyl inom EU, humanitära visum samt ett utökat arbete med FN:s kvotflyktingsystem.


Den svenska regeringen har redan börjat utöka Sveriges mottagande av kvotflyktingar via FN samt genomfört en utredning med förslag till fler lagliga vägar för att söka asyl. Om Sverige visar vägen då det gäller att skapa fler lagliga vägar kommer fler länder att följa efter.

Magnus Manhammar (S)

Ärendet är avslutat Motionskategori: Fristående motion Tilldelat: Socialförsäkringsutskottet

Händelser

Inlämnad: 2018-11-29 Granskad: 2018-11-29 Hänvisad: 2018-12-05

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

Yrkanden (1)