Fler lagliga vägar för att söka asyl

Motion 2017/18:1813 av Magnus Manhammar (S)

av Magnus Manhammar (S)

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att jobba för fler lagliga vägar för att söka asyl och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Över 65 miljoner människor har tvingats från sina hem och av dessa är lite över 22 miljoner flyktingar. Hälften av alla flyktingar är under 18 år.

För två år sedan besökte jag flyktinglägren på Lesbos för första gången. Känslorna har inte lagt sig. Jag känner mig arg, ledsen och förtvivlad. Arg över att flyktingar tvingas riskera sina egna och sina älskades liv för chansen att få använda sin mänskliga rättighet om att få söka asyl. Ledsen och förtvivlad över alla dem som inte klarar sig. För dem som den livsfarliga båtresan blir slutet. De flyende tvingas ta dessa helt livsfarliga risker för att alternativet till flykten över havet är värre.

Det blir så alldeles kristallklart för mig att vi i Sverige, EU och den rika trygga delen av vår värld inte gör vad vi måste göra för att stoppa dessa livsfarliga resor. Desperata människor på flykt måste kunna ta sig säkert och lagligt till Europa för att kunna använda sin mänskliga rättighet om att få söka asyl. Allt annat borde vara oacceptabelt för EU år 2017.

Genom att öppna upp fler lagliga och säkra vägar skulle asylsökande istället för att riskera livet över Medelhavet kunna ta flyget direkt till Sverige för att söka asyl. Två exempel på lagliga vägar som skulle kunna prövas är humanitära visum och ett utökat arbete med FN:s kvotflyktingsystem.

Den svenska regeringen har redan börjat utöka Sveriges mottagande av kvot­flyktingar via FN samt har tillsatt en utredning kring lagliga vägar för att söka asyl. Om Sverige visar vägen då det gäller att skapa fler lagliga vägar kommer fler länder att följa efter.

Magnus Manhammar (S)

Ärendet är avslutat Motionskategori: Fristående motion Tilldelat: Socialförsäkringsutskottet

Händelser

Inlämnad: 2017-10-03 Granskad: 2017-10-03 Hänvisad: 2017-10-13
Yrkanden (1)