Till innehåll på sidan

Firandet av 300-årsjubileet av Carl von Linnés födelse

Motion 2004/05:Kr276 av Tomas Eneroth och Carina Adolfsson Elgestam (s)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Kulturutskottet

Händelser

Inlämning
2004-10-05
Hänvisning
2004-10-14
Bordläggning
2004-10-14

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om ett statligt engagemang för alla de samlade projekten inför Linnéjubileet år 2007.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att ansöka om att uppföra Linnés födelsebygd som natur- och kulturobjekt på Unescos världsarvslista.

Motivering

Sverige kraftsamlar nu inför 300-årsjubileet av Linnés födelse år 2007. Linnéär utan tvivel den mest kända svensken utomlands genom alla tider. Både i Sverige och utomlands har Linné och hans lärjungars resor satt avtryck i form av avhandlingar. Miljontals är de hemsidor som omnämner Linné. Linné var en mångfasetterad person som ägnade sig åt alla typer av forskning, alltifrån botanik och medicin till mat, hälsa och ekonomi. Sverige som nation har hitintills varit ganska dåligt på att ta till vara Linnés minne i marknadsföringen av landet. Emellertid har man på olika orter såsom Uppsala, Älmhult-Växjö och Helsingborg genom olika aktiviteter börjat förstå hur Linnés minne kan nyttjas ur ett turistiskt perspektiv. Men inte bara detta. Man arbetar på alla tre ställena på ett mycket bra sätt för att vårda Linnés minne för framtida generationer.

Ett nätverk har sedan år 2000 arbetat för att göra Linnés verk mer publikt. Efter en viss tveksamhet i början har nu de aktiva orterna också börjat samarbeta. Kungliga Vetenskapsakademien har tagit på sig uppgiften som samordnare med ett nationellt sekretariat.

Inför jubileet kommer det att ske en upprustning av Linnéanläggningarna i Uppsala. Stadens universitet får också i årets budget 1 miljon kronor för upprustning och vård av Linnéminnen såsom Linnés Hammarby, Linnéträdgården och delar av Botaniska trädgården. Detta är bra och säkert också nödvändigt för att dessa sevärdheter skall vara visningsbara under jubileumsåret och många år därefter.

Men på många andra aktuella platser sker en upprustning och nyanläggning av Linnéprojekt. I Möckelsnäs, i anslutning till Linnés födelseort Rås­hult, och i Helsingborg på Fredriksdals botaniska museum kommer Linnéprojekt av permanent karaktär att anläggas, och på båda orterna sker ett samarbete med universiteten för undervisning, forskning m.m. med naturliga kopplingar till naturresurshushållning.

I Älmhults kommun pågår sedan många år en restaurering av Linnés födelsehem. I detta arbete samverkar privata entreprenörer, kommun, hembygdsförening, länsstyrelse och företag på ett mycket framgångsrikt sätt. Utöver länsstyrelseinsatser har staten medverkat med en delfinansiering av ett förprojekt till det nu pågående arbetet på Möckelsnäs. Området kring Råshult har också anlagts som ett kulturreservat. Men de största insatserna har gjorts av enskilda entreprenörer som sett synergieffekter mellan företagandet och projektets dragningskraft. Man har erhållit stöd från privata företag och stiftelser.

Man har kommit långt i byggandet av ett besöks- och kunskapscenter. Ett orangeri är under uppbyggande med utgångspunkt från äldre byggmetoder, och det kommer att få ett innehåll som bygger på forskning kring 1700-talsväxter. Projektet planerar därefter att gå vidare och kompletteras med ett Linné Visitor Center med publika attraktioner, konferenser, utställningar, bibliotek och där vetenskapen skall få ett forum för ett möte med den breda publiken där barn och ungdomar är en av de viktigaste målgrupperna.

Det är bra att staten gjort ekonomiska satsningar i inledningsfasen i detta projekt och nu i Uppsala. Men ytterligare ansträngningar krävs i hela det samlade projektet kring 300-årsfirandet av Linnés födelse. Att de olika projekten nu samordnas genom Kungliga Vetenskapsakademien är bra och skall förhoppningsvis innebära att projekten ser mer till helheten än till de olika delarna när det gäller själva firandet. Men de enskilda projekten är också viktiga på längre sikt och viktiga delar i en framtida svensk kulturturism. Genom ett aktivt stöd från staten kan projekten utvecklas till viktiga delar av landets intension att bli ett ur turistisk synvinkel intressant land.

Den samlande tanken kring projektet i Älmhults kommun är att utveckla Linnéminnet till ett levande och attraktivt besöksmål, att göra Linnés födelseplats känd och att placera Linnés Råshult med omgivande natur- och kulturområden på världsarvslistan.

Stockholm den 27 september 2004

Tomas Eneroth (s)

Carina Adolfsson Elgestam (s)

Yrkanden (2)

  • 1
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om ett statligt engagemang för alla de samlade projekten inför Linnéjubileet år 2007.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 2
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att ansöka om att uppföra Linnés födelsebygd som natur- och kulturobjekt på Unescos världsarvslista.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.