Till innehåll på sidan

Europadagen som allmän flaggdag

Motion 2004/05:K251 av Magdalena Andersson och Bengt-Anders Johansson (m)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Konstitutionsutskottet

Händelser

Inlämning
2004-10-05
Hänvisning
2004-10-14
Bordläggning
2004-10-14

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen beslutar att Europadagen den 9 maj blir allmän flaggdag.

Motivering

Valet till EU i juni 2004 gav många av oss anledning till reflektion och eftertanke. Svenska folket visade ett större ointresse och avsevärt mindre förståelse för EU som institution än i mångas förhoppning. Sverige kommissionär var efter valet också rättfram i sin analys när hon påpekade att vi i Sverige hade försummat att tala om de goda sidorna och fördelarna med samarbetet genom åren.

Ett sätt att verkligen visa att vi tillhör den europeiska unionen är att ha en allmän flaggdag på det som allmänt kallas EU-dagen, den 9 maj. Det var den 9 maj 1950 som Robert Schuman lade fram sitt förslag om att skapa ett organiserat Europa som en förutsättning för att bevara freden.Schumandeklarationen har lagt grunden till Europeiska unionen.

"Genom att skapa en gemensam basproduktion och genom att instifta en ny högsta myndighet, vars beslut är bindande för Frankrike, Tyskland och övriga länder som ansluter sig, kommer detta förslag att förverkliga den första konkreta basen för en europeisk federation som är oundgänglig för att bevara freden", stod det i deklarationen.

För att i vår tid förstå storheten i denna gest, kan man föreställa sig ett liknande initiativ mellan israeler och palestinier, mellan serber och bosnier, mellan tutsier och hutuer, och samtidigt hålla i minnet att det franska initiativet till och med var större än de djupaste sår kriget hade efterlämnat.

I dag är ambitionen att skapa ett Europa som respekterar varje ingående nationalitets frihet och identitet och som agerar i enlighet med mottot "det som kan göras bättre gemensamt bör göras gemensamt". Endast i förening kan våra folk garantera ett Europa med kontroll över sin framtid och över sitt inflytande i världen.

Vid ett toppmöte i Milano 1985 beslöt europeiska stats- och regeringschefer att fira den 9 maj som "Europadagen". Flera länder inom EU har valt att lyfta fram gemenskapstanken genom att flagga under Europadagen den 9 maj. Självklart borde Europatanken genomsyra alla länder som är med i EU, även Sverige. Därför bör vi ha allmän flaggdag på Europadagen.

Stockholm den 27 september 2004

Magdalena Andersson (m)

Bengt-Anders Johansson (m)

Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen beslutar att Europadagen den 9 maj blir allmän flaggdag.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.