Till innehåll på sidan

Energiförsörjning för jobb och miljö

Motion 2004/05:N265 av Michael Hagberg och Christin Hagberg (s)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Näringsutskottet

Händelser

Inlämning
2004-10-05
Hänvisning
2004-10-14
Bordläggning
2004-10-14

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om utbyggnad av infrastruktur för naturgas i Mellansverige.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om fordonsgas för tryggad energiförsörjning i vägtrafiksektorn.

Motivering

Energiförsörjningen är en viktig fråga för Sverige, i synnerhet för de delar av landet som har energikrävande basindustri. Den energikrävande basindustrin står för en fjärdedel av Sveriges export och måste ges goda förutsättningar för att den skall klara den internationella konkurrensen.

Energiförsörjningen är också viktig ur ett transportperspektiv. Ett glest befolkat land måste ha ett tryggt och fungerande transportsystem. Idag är vägtransporterna nästan helt beroende av oljeprodukter. I framtiden måste oljeberoendet minskas och därför måste vi redan nu börja planera för alternativa drivmedel i transportsektorn.

Sverige får inte överlämna ansvaret för energiförsörjningen helt i marknadens händer. Energipolitiken måste ange en tydlig inriktning för att skapa en trygg utveckling av energiförsörjningen. Naturgas kan inom ramen för en sådan politik bidra till en värdefull breddning av den svenska energiförsörjningen. En ökad användning av naturgas kan lösa energiproblem både när det gäller basindustrin och transporterna. Naturgas lämpar sig mycket bra som bränsle i industriella processer. I kraftvärmeverk ger naturgas låga utsläpp och hög elproduktion. Naturgas i kombination med förnyelsebar biogas kan även spela en viktig roll som ersättning för bensin och diesel i transportsektorn.

I EU står naturgas för mer än 20 % av energiförsörjningen, men i Sverige endast för två procent. På kontinenten är ledningsnätet väl utbyggt och når alla viktigare industriområden. I Sverige finns naturgas endast tillgängligt i drygt var tionde kommun. Många industrier saknar möjlighet att använda naturgas i produktionen och ersätta exempelvis kol och olja med naturgas. Ledningsnätet är endast utbyggt i sydvästra Sverige. Basindustrin i mellersta och norra Sverige saknar naturgas.

I regeringsförklaringen slås fast att basindustrin skall ges goda villkor i Sverige. Det finns ett allt tydligare intresse från basindustrin att utveckla infrastrukturen för naturgas i Sverige. SSAB har gjort klart att det är angeläget att få naturgas till såväl Oxelösund som Borlänge. På båda ställena skulle den innebära minskad miljöpåverkan och ökad konkurrenskraft.

Naturgasen måste ha ett attraktivt pris i Sverige. Det är därför viktigt att Sverige integreras i det europeiska ledningsnätet så att vi kan få prisvillkor som är likvärdiga med andra länder. Utbyggnaden av naturgasnätet bör självklart ske på marknadsmässiga villkor utan skattesubventioner. De energipolitiska riktlinjerna bör markera värdet av en utbyggd infrastruktur för naturgas och garantera stabila villkor för de parter som tar ansvar för utbyggnaden.

En ökad användning av naturgas i Sverige måste ske på ett sådant sätt att det leder till en bättre miljö. Naturgas skall ersätta kol och olja. I transportsektorn kan naturgas, tillsammans med förnyelsebar biogas, ersätta bensin och diesel och bidra till minskade utsläpp och säkrare försörjning. Genom en utbyggnad av ledningsnätet kan fler tankställen för fordonsgas (naturgas eller biogas) etableras. Ledningsnätet kan också utnyttjas för distribution av biogas framställd av avfall.

Det är viktigt att Sverige utvecklar en ansvarsfull drivmedelspolitik som ökar inslaget av alternativa drivmedel. Marknaden kan inte ensam garantera detta. Regeringen har aviserat att det klimatpolitiska stödprogrammet bör utvidgas, vilket är viktigt för att fortsätta bygga ut produktionen av biogas. Drivmedelspolitiken bör vara teknikneutral och inte favorisera ett alternativ framför något annat. Staten skall besluta om en undre gräns för hur mycket alternativa bränslen som skall användas och i vilken takt användningen skall öka, men överlåta åt marknadens aktörer att bestämma hur distributionen ordnas.

Stockholm den 24 september 2004

Michael Hagberg (s)

Christin Hagberg (s)

Yrkanden (2)

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om utbyggnad av infrastruktur för naturgas i Mellansverige.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om fordonsgas för tryggad energiförsörjning i vägtrafiksektorn.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.