Till innehåll på sidan

En smidigare och tryggare plan- och bygglovsprocess

Motion 2009/10:C379 av Ulrika Karlsson i Uppsala (m)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Civilutskottet

Händelser

Inlämning
2009-10-05
Numrering
2009-10-06

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC
PDF

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att säkerställa tidsangivelser i plan- och bygglovsärenden.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om möjligheten till bindande förhandsbesked i plan- och bygglovsärenden.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av att se över överklagningsmöjligheterna i plan- och bygglovsärenden.

Motivering

För att attrahera mer tillväxtvänliga investeringar och öka initiativen till byggnation och expansion bör handläggningstiden i planprocessen minimeras. Genom att förbättra plan- och byggprocessen, vad gäller tidsåtgång och väntan på besked, kan antalet osäkerhetsfaktorer vid investeringar minskas. Detta är något som är avgörande för att aktörer skall våga gå in med kapital.

Långa ledtider, som innebär oviss tidsåtgång, är ett reellt problem för många företagare. Det finns mardrömsexempel på fall där företag, efter flera års väntan, fortfarande inte erhållit tidsangivelser om när ett beslut väntas delges i ett byggärende. Med ett näringslivsperspektiv, som även inbegriper mindre företag vars ekonomiska förutsättningar är sämre i jämförelse med större aktörer, är vikten av tidsbestämning en av de faktorer som är viktigast för investeringar. Att kunna bedöma längden på byggnationsprojekt är centralt för att möjliggöra korrekt budgetering och planering av verksamhetens utveckling. Inom ramen för tillgänglighet, information, bemötande, klagomålshantering, handläggningstid samt rättssäkerhet måste plan- och bygglagen (PBL) leva upp till samtliga punkter för att inte utgöra ett hinder.

I SOU 2008:68 Bygg – helt enkelt! sägs följande:

Vi vill ta fasta på den tankegång som ligger bakom uttalandena i denna rapport. Vi tror att det går att åstadkomma en lösning utan lagreglerad tidsfrist, som ändå leder till en effektiv handläggning och skapar bättre förutsebarhet och trygghet för intressenterna.

I Storbritannien finns ett system som anger lägsta och längsta handläggningstid för ett givet planärende. Mot bakgrunden av att det är viktigt att säkerställa en tydlig och på förväg bestämd tidsåtgång för byggnationsärenden som ligger på kommunens sida borde Sverige ta efter det brittiska systemet. Det är orimligt att samma typ av ärende hanteras med stora tidsskillnader mellan olika kommuner eftersom det leder till snedvriden konkurrens och i övrigt orättvisa förhållanden mellan aktörer på marknaden. Därför bör en lagreglering om längsta handläggningstid övervägas. Vidare borde den enskilde vid ett plan- och byggärende ges möjlighet till att kunna erhålla ett bindande förhandsbesked för att investeringar snabbare skall kunna komma till stånd.

För att attrahera mer tillväxtvänliga investeringar och öka initiativen till byggnation och expansion bör även överklagningsmöjligheterna i planprocessen ses över så att dessa överklaganden inte kan dra ut på tiden och komma att omfatta många år.

Stockholm den 2 oktober 2009

Ulrika Karlsson i Uppsala (m)

Yrkanden (3)

  • 1
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att säkerställa tidsangivelser i plan- och bygglovsärenden.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 2
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om möjligheten till bindande förhandsbesked i plan- och bygglovsärenden.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 3
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av att se över överklagningsmöjligheterna i plan- och bygglovsärenden.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Intressenter

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.