Till innehåll på sidan

Deponiåtervinning och sanering av äldre soptippar

Motion 2016/17:55 av Robert Hannah och Maria Weimer (båda L)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Skatteutskottet

Händelser

Inlämnad
2016-09-21
Granskad
2016-09-26
Hänvisad
2016-10-14

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

PDF
DOCX

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över skattesystemet för deponiåtervinning så att värdefulla metaller kan återvinnas, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att ett miljövänligt system för sanering bör kopplas till ett förmånligt skattesystem för deponiåtervinning och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

På äldre soptippar i Sverige finns metaller som bedöms vara mycket värdefulla och som skulle kunna påverka både Sveriges miljö och ekonomi positivt. Enligt en uppskattning av forskaren Joakim Krook vid Linköpings universitet kan bara metallerna – t.ex. aluminium, järn, titan och koppar – som beräknas finnas i soptipparna vara värda mellan 50 och 75 miljarder kronor.

Det är av yttersta vikt för liberaler att hushålla väl och miljövänligt med jordens resurser. Så långt som möjligt ska politik göra det förmånligt att återvinna material från gamla soptippar, s.k. deponiåtervinning.

Men idag sätter skatteregler käppar i hjulet för återvinning. Därför får metallerna ligga kvar. Hittills har deponiåtervinning främst skett i mindre skala. Såväl återvinningsbranschen som forskare pekar på skattereglerna som ett hinder för sund återvinning.

Deponiskatten innebär nämligen att resterna som blir över, och läggs tillbaka på hög, beläggs med skatt. Därför bedömer återvinningsbolag att det inte lönar sig att utvinna material ur gamla tippar.

Under senare år har reglerna för deponierna skärpts och flera typer av avfall, till exempel organiskt material, har blivit förbjudna att lägga på hög. Mängden sopor som går till deponi har därför minskat, vilket är en positiv utveckling.

Men de gamla deponierna finns kvar. De äldre deponierna utgör gamla miljösynder eftersom de i regel inte har tillräcklig tätning och lakvattenrening, vilket innebär att gifter riskerar att läcka ut till miljön. Naturvårdsverket har därför i en rapport konstaterat att betydande miljövinster kan göras om deponiåtervinning kombineras med sanering av de gamla tipparna. Det borde vara möjligt att hitta ett skattesystem som gynnar både deponiåtervinning och sanering.

 

 

Robert Hannah (L)

Maria Weimer (L)

 

Yrkanden (2)

  • 1.
    Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över skattesystemet för deponiåtervinning så att värdefulla metaller kan återvinnas, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.
    Behandlas i
    Skatteutskottet
    Betänkande 2016/17:SkU24
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 2.
    Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att ett miljövänligt system för sanering bör kopplas till ett förmånligt skattesystem för deponiåtervinning och tillkännager detta för regeringen.
    Behandlas i
    Skatteutskottet
    Betänkande 2016/17:SkU24
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Behandlas i betänkande (1)

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.