Biogas och naturgas som fordonsbränsle

Motion 2005/06:T493 av Kenneth Lantz (kd)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Trafikutskottet

Händelser

Inlämning
2005-10-05
Hänvisning
2005-10-13
Bordläggning
2005-10-13

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC
PDF

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av ökad användning av biogas för fordon.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om bättre tillgång till naturgas.1

1 Yrkande 2 hänvisat till NU.

Motivering

Det finns goda skäl att öka andelen alternativa bränslen i vägtrafiken. Vägtransporterna är till nästan hundra procent beroende av olja och riskerna för framtida försörjningsproblem och prisstegringar gör att en minskning av oljeberoendet är en viktig strategisk fråga. EU har sedan några år en strategi för alternativa fordonsbränslen med målet att 20 procent av bränslena inom vägtrafiken år 2020 skall vara biobränslen, naturgas eller vätgas. Sverige bör föra en aktiv politik för att öka användningen av dessa bränslen i vägtrafiken. Vi bör inte missa några möjligheter, varken som användare eller som tillverkare och exportör av utrustning och system.

Gas som används till fordonsbränsle är antingen naturgas eller biogas. Idag är 45 procent av all fordonsgas i Sverige förnybar biogas. Naturgas underlättar för biogas att introduceras, men på sikt kan andelen biogas ökas genom att den inhemska produktionen av biogas växer. Dessutom kan förnybar vätgas blandas i fordonsgas i framtiden, vilket redan sker i liten skala i Sverige. Fördelen med biogas för fordon är, förutom goda miljöegenskaper, att bränslet produceras lokalt i landet med restprodukter och avfall. Biogas bidrar till såväl ökad försörjningstrygghet genom minskat importbehov av fordonsbränslen som ökad lokal sysselsättning och effektivare avfallshantering.

Regeringens politik för biogas har varit ryckig, vilket fått biogasbranschen att känna osäkerhet inför de investeringar som måste göras. Regeringen har å ena sidan gett visst stöd till biogas, men å andra sidan aviserat en lag som reglerar att förnybara bränslen skall säljas vid bensinstationer. Biogas säljs ofta på separata tankställen, inte på bensinstationer. Av detta skäl och av andra skäl anser biogasbranschen att lagen kommer att missgynna biogas för fordon.

Detta är beklagligt då Sverige ligger långt fram internationellt när det gäller biogas. Branschen har redovisat att produktionen av biogas för fordon kan öka till 1 TWh år 2010 med rätt villkor. Regeringen bör därför reformera drivmedelspolitiken och skapa en tydlig målsättning att öka biogasanvändningen i fordon.

Det finns även goda skäl att förbättra tillgången till naturgas i Sverige. Förutom att naturgas underlättar för biogas innebär naturgas stora fördelar för näringslivet. Tillgång till naturgas ökar mångfalden och konkurrensen på energimarknaden. Viss industriproduktion kräver gasformiga bränslen. Om stora delar av Sverige fortsätter att sakna anslutning till det europeiska naturgasnätet riskerar Sverige att gå miste om investeringar inom industrin. Produktion hotar att flytta utomlands.

Tillgången till naturgas behöver också förbättras så att fler naturgasbaserade kraftvärmeverk kan byggas i Sverige. Dessa anläggningar bidrar till väsentligt ökad elproduktion och ger totalt sett lägre koldioxidutsläpp då de ersätter ineffektiv kolkondens i andra länder.

Stockholm den 4 oktober 2005

Kenneth Lantz (kd)

Yrkanden (2)

  • 1
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av ökad användning av biogas för fordon.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 2
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om bättre tillgång till naturgas.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Intressenter

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.