Till innehåll på sidan

Beteendevetenskaplig kompetens inom skolhälsovården

Motion 2007/08:Ub354 av Solveig Hellquist och Maria Lundqvist-Brömster (fp)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Utbildningsutskottet

Händelser

Inlämning
2007-10-04
Numrering
2007-10-05
Hänvisning
2007-10-16
Bordläggning
2007-10-16

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av beteendevetenskaplig kompetens inom skolhälsovården.

Motivering

I skolhälsovårdens barndom led många barn av näringsbrist, bristande hygien, var nagelbitare och sängvätare. Det var inte ovanligt att behövande barn fick en tesked fiskleverolja eller järnmedicin i skolan. Skolsköterskan skötte – då som nu – dessutom vägning, mätning och viss vaccinering. Skolläkaren kom ungefär vartannat åt för att undersöka hjärta och lungor eller kolla om barnet var plattfot etc.

Mycket har förändrats sedan dess. Idag kommer barnen ofta till skolsköterskan med problem som huvudvärk, ont i magen, sömnsvårigheter, trötthet och stress – problem som inte sällan är tecken på en svår social problematik och livssituation.

Skolhälsovårdens mål enligt skollagen är att följa elevens utveckling, att bevara och förbättra elevens själsliga och kroppsliga hälsa, att verka för sunda levnadsvanor och att tillförsäkra eleven rätt att vid behov söka skolhälsovården. Det förebyggande och hälsofrämjande arbetet bland barn är en viktig uppgift för skolhälsovården. Detta gäller inte minst idag då vart fjärde barn räknas som överviktigt på grund av felaktig kost och mycket stillasittande vid tv och dator, vilket har konsekvenser för barnens framtida hälsa.

Skolsköterskan har under årens lopp haft en viktig roll för barnen i skolan. Hon eller han har varit en person som har både lyssnat och tröstat. Skolsköterskans uppgifter med det hälsofrämjande arbetet kvarstår och har blivit allt viktigare.

Eftersom barn idag har delvis andra problem än förr är det dock viktigt att komplettera skolhälsovården med personal som har adekvat utbildning i socialt arbete. Det kan vara kuratorer med gedigen erfarenhet av arbete med barn och föräldrar och som har goda kunskaper i gällande lagstiftning. Kuratorer är idag en bristvara på många skolor trots att åtskilliga barn har en komplicerad social problematik. Genom att tillföra skolhälsovården beteendevetenskaplig kompetens skulle helhetssynen på barns situation bli bättre.

Stockholm den 4 oktober 2007

Solveig Hellquist (fp)

Maria Lundqvist-Brömster (fp)

Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av beteendevetenskaplig kompetens inom skolhälsovården.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.