Till innehåll på sidan

Avskaffande av vetorätten i säkerhetsrådet

Motion 2003/04:U201 av Marietta de Pourbaix-Lundin (m)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Utrikesutskottet

Händelser

Inlämning
2003-10-07
Hänvisning
2003-10-15
Bordläggning
2003-10-15

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att Sverige i Förenta nationerna kraftfullt skall verka för ett avskaffande av vetorätten i säkerhetsrådet.

Motivering

FN:s medlemmar har ett gemensamt ansvar att tillförsäkra världsorganisationen den ställning och de resurser som krävs för att FN skall kunna upprätthålla det övergripande ansvaret för internationell fred och säkerhet i en ny tid. FN måste stärkas för att kunna möta de utmaningar världen står inför och en viktig del av reformarbetet är att reformera säkerhetsrådet. Det bör eftersträvas ökad öppenhet och effektivitet i rådets arbete och en medlemskrets som bättre avspeglar dagens värld.

De ständiga medlemmarna i säkerhetsrådet har ett särskilt ansvar för rådets förmåga att agera. De bör så långt som möjligt avstå från att använda vetorätten eller att hota med detta. Det är helt nödvändigt att reformera FN. Den senaste tidens verksamhet i FN:s säkerhetsråd har med all önskvärd tydlighet visat att reformbehov föreligger.

I en ny världsordning är det inte längre rimligt att världsorganisationen FN:s arbete i så hög grad är uppbyggt utifrån de styrkeförhållanden som uppstod i världen efter andra världskrigets slut. De större segrarmakterna i detta krig gavs tolkningsföreträde i en rad olika avseenden. Dessutom gavs de ett exceptionellt inflytande i FN genom den vetorätt de fortfarande har i FN:s säkerhetsråd. Staterna på förlorarsidan 1945, till exempel Tyskland, Italien och Japan, står utan detta starka inflytande och ansvar i FN:s säkerhetsråd.

Det är högst rimligt att organisationen av FN och av det inre arbetet i FN anpassas till den värld vi nu lever i på 2000-talet. De sista resterna av fördelar och nackdelar i form av inflytande och anseende för segrarmakter och förlorarmakter från andra världskriget måste tas bort. En världsorganisation som skall fungera i dagens värld måste moderniseras för att överleva. Därför måste Sveriges mycket klara hållning i det pågående reformarbetet inom FN vara att kraftfullt verka för ett avskaffande av vetorätten i säkerhetsrådet.

Stockholm den 22 september 2003

Marietta de Pourbaix-Lundin (m)


Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att Sverige i Förenta nationerna kraftfullt skall verka för ett avskaffande av vetorätten i säkerhetsrådet.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.