Avskaffande av spelmonopolet

Motion 2007/08:Kr246 av Cecilia Widegren (m)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Kulturutskottet

Händelser

Inlämning
2007-10-03
Numrering
2007-10-04
Hänvisning
2007-10-16
Bordläggning
2007-10-16

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC
PDF

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om spelmarknaden.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att verka för målsättningen att 1 % av spelbolagens omsättning avsätts till spelberoendevård.1

1 Yrkande 2 hänvisat till SoU.

Motivering

Det satsas begränsade summor på att bota spelmissbruk samtidigt som statliga spelbolag satsar stora summor på reklam för att locka nya spelare. För att undvika risken för intressekonflikter mellan att locka nya spelare och hålla människor borta från beroendebeteende bör det statliga spelmonopolet ses över och öppnas upp för fler aktörer.

När man öppnar för flera intressenter på den svenska spelmarknaden finns det flera lösningar för att säkerställa att resurser förs tillbaka till idrotten och spelmissbruksvård. Två exempel kan lyftas fram som intressanta. I Storbritannien avsätter spelbolagen 15 procent av omsättningen i en avgift/skatt som går till statskassan för att användas till statens utgifter. I dagsläget, utan den verksamhet som internationella bolag har i Sverige, skulle det innebära att drygt fem miljarder kronor skulle kunna avdelas till bl.a. idrott och beroendevård. Det kan jämföras med den dryga miljard kronor av omsättningen som går till idrotten i dag. För att visa allvar i arbetet att motverka spelmissbruk bör 1 procent av det svenska spelandets omsättning gå direkt till beroendevård och forskning i ämnet.

Ett annat sätt som bör övervägas är en försäljning av licenser för dem som vill bedriva spel i Sverige. Med försäljningen av licenser får staten intäkter som kan användas för att ta ett socialt ansvar mot spelare som fastnar i missbruk och till idrottsrörelsen som är grunden till spelandet. Med licenser kommer även ett kontrollverktyg – indragning av licens – om något bolag bryter mot regelverket.

Med fasta avgifter eller licens måste tydliga och stränga regler om ålder, marknadsföring och öppenhet för myndighetskontroller införas. Att monopolet försvinner innebär inte att reglerna försvinner. Snarare kan de efterlevas hårdare när staten inte har något egenintresse.

Spelberoende är ett växande problem, och risken är att det ökar när alltfler spelformer erbjuds via både spelombud och Internet. Regeringen har ett stort ansvar när det gäller konsekvenserna av spelmissbruk eftersom staten äger det största spelbolaget i Sverige. Svenska Spel gjorde 2006 en vinst på 4,8 miljarder kronor och hade en omsättning på 36,6 miljarder. Om 1 procent av omsättning skulle avsättas till vård av spelberoende skulle det bli 366 miljoner. Med dessa summor skulle det finnas utrymme att hjälpa dem som fastnar i missbruk.

Det är viktigt att pengarna mot spelmissbruk används på ett effektivt sätt, och dagens metoder måste utvecklas och utvärderas. Vi har redan nu flera behandlingsmetoder och behandlingshem som var dag hjälper många till självhjälp men som kämpar med små ramar.

Stockholm den 27 september 2007

Cecilia Widegren (m)

Yrkanden (2)

  • 1
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om spelmarknaden.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 2
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att verka för målsättningen att 1 % av spelbolagens omsättning avsätts till spelberoendevård.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Intressenter

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.