Årligt fastställande av skattesats

Motion 2008/09:K263 av Jan R Andersson och Finn Bengtsson (m)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Konstitutionsutskottet

Händelser

Inlämning
2008-10-02
Numrering
2008-10-06

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om undantag vad gäller årligt fastställande av kommunal skattesats samt budget.

Motivering

Västerviks kommun har sedan några år i grunden förändrat sättet på hur man arbetar med budget samt uppföljning av ekonomi och styrning. Istället för att som vanligt årligen fastställa budget samt strategier arbetar man med en tvåårsbudget. Västerviks bedömning är att detta möjliggör en långsiktighet och stabilitet i nämndsarbetet och i övrig kommunförvaltning samt underlättar kommunens utvecklings- och strategiarbete. Genom att slippa ompröva grunderna för verksamheten varje år ges klara och långsiktiga signaler om såväl mål som ekonomi. Detta kan därmed ge ökat fokus på genomförande, resultat samt bästa användande av skattemedel. Intresset från andra kommuner att jobba på ett liknande sätt är stort och för närvarande planerar ett tiotal kommuner, bland annat Linköpings kommun, för ett liknande arbetssätt.

Enligt kommunallagen skall dock varje kommun årligen upprätta budget för nästa kalenderår samt fastställa skattesats. I Västerviks kommun är dock den politiska enigheten stor kring den fleråriga budgetmodell som för närvarande brukas. Ingen ledamot har reserverat sig mot den tvååriga budgetmodellen för att den skulle innebära ett demokratiskt problem eller leda till sämre ekonomisk förvaltning. Tvärtom menar man att den ökade fokuseringen på utvärdering, strategi och uppföljning ger större möjlighet att utveckla både den kommunala verksamheten, medborgardemokratin och en aktiv medborgardialog. Uppfattningen är även att nämnderna får ett större men tydligare ansvar. Besluten fattas närmare medborgarna.

Kommunallagens främsta syfte är att garantera alla innevånare god möjlighet till insyn och möjlighet att genom den kommunala demokratin påverka hur den egna kommunen förvaltas. Därför är det viktigt att kommunallagen inte sätter upp hinder för hur kommuner väljer att styra och utveckla de kommunala verksamheterna, om det sker utan att lagens intentioner åsidosätts. Genom ökad mångfald i styrformer och därmed ökad institutionell konkurrens kan fler goda exempel skapas som utvecklar den kommunala demokratin.

Vår erfarenhet av kommunal budgetprocess är att den många gånger tenderar att fastna i detaljer istället för att visa väljarna vilka mål och strategier som politiker vill arbeta för. Istället för att diskutera verksamhetens mål pratar man alltför ofta om cykelställens placering. Med en reformerad budgetprocess såsom den bedrivs i bland annat Västervik kan politikens rollfördelning förtydligas. Därmed förtydligas även rågången mellan politiker och tjänstemän till demokratins fromma.

Syftet med kommunallagens kapitel angående den ekonomiska förvaltningen är givetvis att tillförsäkra att varje kommunen har en sund ekonomisk styrning med full insyn i hur kommunens medel förvaltas. Detta står nödvändigtvis inte i motsatsställning till att fullmäktige vid ett istället för två tillfällen fastställer samma budget och skattesats, vilket i praktiken är fallet för Västerviks kommun. Om en kommun önskar att istället lägga större fokus på strategiskt arbete och uppföljning står kommunallagen i detta fall som ett hinder gentemot ett sådant arbetssätt. Med anledning av detta bör kommunallagen förändras i syfte att möjliggöra för en budgetprocess där beslut om budget samt skattesats inte tvunget måste fattas varje år, antingen genom en förändring i kommunallagen eller genom möjligheter till dispenser av samma lag.

Stockholm den 2 oktober 2008

Jan R Andersson (m)

Finn Bengtsson (m)

Yrkanden (1)

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om undantag vad gäller årligt fastställande av kommunal skattesats samt budget.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.