Alternativa åtgärder vid översvämningar i Emån

Motion 2002/03:MJ403 av Lennart Beijer (v)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Miljö- och jordbruksutskottet

Händelser

Inlämning
2002-10-23
Hänvisning
2002-10-30
Bordläggning
2002-10-30

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att stoppa framtida grävningar och vallar vid Emån.

Fakta om Emån

Den över 20 mil långa Emån är södra Sveriges värdefullaste vattendrag. Vattensystemet är ett Natura 2000-område och omfattas därmed av EU:s habitatsdirektiv. Den nedersta delen är dessutom föreslagen att skyddas enligt Ramsardirektivet. Vattendragets rika fiskfauna innehåller bland annat havsöring, lax samt norra Europas viktigaste bestånd av mal. Emån har under århundraden format och utvecklat ett levande natur- och kulturlandskap med höga värden när det gäller vattenmiljöer och områden i odlingslandskapet. Emån har också skapat mycket goda förutsättningar för ett omfattande lantbruk i Emåbygden

Emåns vattenföring, speciellt vårflödena, kan variera kraftigt. Detta har under lång tid varit föremål för diskussioner och utredningar, eftersom det ibland försvårar verksamheten för lantbruket. Under 70-talet avsatte regeringen medel för översvämningsåtgärder, t ex grävning, sprängning, rensning och invallning, vid Emån. Sedan dess har ett par avsnitt längs Emån vallats in och rensats, senast på Högsbyplatån. Därefter har förrättningar planerats på Fliserydsplatån, Mörlundaplatån och Silverån. I samband med förra höstens budgetarbete drog regeringen in det statliga stödet för vidare åtgärder i Emåsy-stemet.

Värdefull mångfald

Eftersom kunskapsläget och miljö- och jordbrukspolitiken har förändrats avsevärt under den här snart 30 år långa planeringsperioden känns det otids-enligt att fortsätta på den inslagna linjen och planera vidare för grävningar och invallningar vid Emån.

Riktigt höga vattenflöden kan man räkna med ca vart 20:e år och det är tveksamt om de föreslagna ingreppen skulle få önskad effekt och till vilket pris detta får ske i södra Sveriges värdefullaste vattendrag. Medel borde återföras till Emåbygden med annan inriktning, som ligger i linje med riksdagens miljömål.

För att kunna utveckla och bibehålla en levande landsbygd och främja den biologiska mångfalden i ett av Sveriges Natura 2000-områden krävs andra typer av stöd.

Ett aktivt jordbruk bör kunna kombineras med andra typer av näringar för att det ska vara möjligt att bosätta sig och livnära sig på landsbygden. I detta sammanhang måste man se Emåns höga natur- och kulturvärden, både vattenmiljön och odlingslandskapet, som en resurs för att utveckla nya näringar, till exempel turism, fiske, rekreation och upplevelser, i det levande natur- och kulturlandskapet.

En levande landsbygd i Emåområdet är också helt beroende av att det finns lantbrukare som bedriver traditionellt jordbruk med växtodling, mjölk- och köttproduktion. Sådana företag är mycket känsliga för klimatrelaterade störningar som översvämning och torka.

En Emåbygd där det traditionella lantbruket tillsammans med andra näringar kan verka och utvecklas är en förutsättning för en tidsenlig syn på Emån.

Alternativa översvämningsåtgärder

En ny typ av stöd bör införas där Emådalens lantbrukare ska få ersättning i samband med skador som uppstår på grund av Emåns översvämningar. Ersättning ska utgå för exempelvis skördeskador, packningsskador, erosionsskador, skador på fast egendom eller annan skada som kan tänkas uppstå på grund av onormalt höga vattenstånd. I ersättningen bör även inkluderas kostnader för den dokumentation och de utredningar som krävs för att skadan ska kunna fastställas.

Samtidigt bör det också finnas särskilda möjligheter för Emådalens lantbrukare att få ersättning för att avsätta våtmarker i Emåsystemet. Dessa skulle inte enbart fungera som kvävekällor utan även fylla en funktion för att utveckla den biologiska mångfalden.

Utgrävningar i stället för våtmarker ökar också trycket på Östersjön – som idag är starkt hotad av stora kväveutsläpp och andra skadliga ämnen.

Vidare måste också ökade medel anslås för storsatsningar på olika turisminriktningar. Sådana lösningar skulle bidra till en långsiktigt positiv utveckling för landsbygdsbefolkningen längs Emån. Vi måste lära oss att naturligt leva med och utnyttja Emån och dess krafter, istället för att hela tiden försöka bekämpa naturens gåvor. Vad som ovan anförs bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.

Stockholm den 23 oktober 2002

Lennart Beijer (v)


Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att stoppa framtida grävningar och vallar vid Emån.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Intressenter

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.