Äldre arbetskraft

Motion 2001/02:A312 av Lisbeth Staaf-Igelström och Lennart Axelsson (s)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Arbetsmarknadsutskottet

Händelser

Inlämning
2001-10-05
Numrering
2001-10-05
Hänvisningsförslag
2001-10-05
Utskottsförslag
2001-10-05
Granskning
2001-10-05
Registrering
2001-10-05
Hänvisning
2001-10-11
Bordläggning
2001-10-11

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att ta tillvara äldre arbetskrafts erfarenheter och kunskaper.

Motivering

En studie har nyligen presenterats som visar att arbetsgivaren i gemen har relativt negativ inställning till äldre arbetskraft. Över 70 procent av de tillfrågade arbetsgivarna i studien anger att de sällan eller aldrig nyanställer personer över 50 år! I genomsnitt anser varannan arbetsgivare att äldre personer har svårare att ta till sig förändringar på arbetsplatsen och att yngre är bättre utbildade. Vidare har arbetsgivare vid arbetsplatser som domineras av yngre personer en mer positiv inställning till äldre yrkesarbetande jämfört med arbetsgivare vid arbetsplatser som domineras av äldre. Måhända känner de på sig att de flesta arbetsplatser mår väl av en blandning av yngre och äldre och deras olika kompetens och livserfarenheter. I praktiken är det dock få som nyanställer äldre personer och detta anser vi måste förändras, så att äldres erfarenheter tas tillvara på arbetsmarknaden.

När aktivitetsgarantin infördes i augusti 2000 förutspåddes att de äldre skulle få en relativ hög representation inom densamma, vilket även har varit fallet. Drygt 30 procent av samtliga långtidsinskrivna är i åldersgruppen
55–64 år. Det visar liksom vid tidigare undersökningar att ju äldre personerna är, desto svårare har de att komma tillbaka till arbetslivet. Aktivitetsgarantin är ett flexibelt och bra program för de flesta, men det finns personer som har deltagit i programmet sedan det startades och trots detta inte fått något arbete på den öppna arbetsmarknaden. Problembilden för dessa personer varierar, men många av dem är äldre och då nyanställer inte arbetsgivare dem, vilket studien också påvisar. Ett särskilt anställningsstöd för långvarigt arbetslösa över 57 år har införts och det är bra men det är inte tillräckligt anser vi.

Vi har varit och träffat många 50+ som är arbetslösa och de flesta av dem anser att aktivitetsgarantin är bra. Men samtidigt efterlyser de ytterligare steg inom arbetsmarknadspolitiken när aktivitetsgarantin inte räcker till. Efter att ha tagit del av de synpunkter som förts fram så vill vi föreslå förändringar inom arbetsmarknadspolitiken. Vi anser att någon form av förstärkt aktivitetsgaranti eller att alternativa sysselsättningar för äldre lokalt bundna arbetslösa inrättas eller att det särskilda förstärkta anställningsstödet erbjuds från och med 55 års ålder. Dessa förslag ska ses som ett led i äldre arbetskrafts möjlighet till utveckling och till ett arbete på öppna arbetsmarknaden samtidigt som deras erfarenheter och kunskaper tas till vara.

Stockholm den 2 oktober 2001

Lisbeth Staaf-Igelström (s)

Lennart Axelsson (s)


Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att ta tillvara äldre arbetskrafts erfarenheter och kunskaper.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    =utskottet

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.