Förenklade regler för tillfälliga moduler

Motion 2022/23:1439 av Monica Haider (S)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Civilutskottet

Händelser

Inlämnad
2022-11-22
Granskad
2022-11-23
Hänvisad
2022-12-01

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

PDF
DOCX

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att förenkla aktuella regler för att underlätta för användandet av tillfälliga moduler och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Sverige ska bli världens första fossilfria välfärdsland. För att nå dit har riksdagen beslutat att Sverige senast år 2045 inte ska ha några nettoutsläpp av växthusgaser. Drygt en femtedel av alla konsumtionsbaserade utsläpp av växthusgaser i Sverige kommer från bygg- och fastighetsbranschen.

Samtidigt väntas befolkningen öka till 11 miljoner invånare. Behovet av nya bostäder och verksamhetsanpassade lokaler är stort.

En hållbar stadsutveckling är nödvändig för att miljömålen ska kunna uppnås. Om kommunerna kan minska sin klimatpåverkan i samband med att de möter framtida samhällsbehov – till exempel när de bygger ut och bygger om sin verksamhet – finns det många klimatfördelar.

En färsk undersökning visar att mer än fyra av tio kommuner har planer på att använda sig av anpassningsbara byggnader för att lösa ett lokalbehov de närmaste tre åren.

Vad gäller moduler tillverkas dessa enligt aktuella byggregler från Boverket, BBR. Men uthyrningen försvåras av regelverket som saknar en tydlig avgränsning mellan permanenta byggnader. De skrivningar som finns om ”flyttbara byggnader” är inte anpassade för enheter/moduler som har en konstruktion vars syfte är att möjliggöra ett stort antal förflyttningar, ett slags ”permanent förflyttning”. Boverket uppdaterar löpande BBR:en i olika delar.

Vid varje förflyttning, ny uthyrning, har det uthyrande företaget kravet på sig att modulen ska leva upp till den senaste gällande BBR:en. Det gör det svårplanerat och svårt att kalkylera eftersom kostnaden avgörs av vilka moduler som finns tillgängliga och deras behov av uppdatering mot senast gällande BBR. Nya moduler kommer ut på marknaden samtidigt som äldre finns kvar under många år. Beroende på vilka som är lediga för uthyrning vid det aktuella tillfället kan kostnaden variera kraftigt för att uppnå en exakt likhet avseende BBR.

Modellen med så kallade certifierade byggprojekteringsföretag som är på väg att introduceras i Sverige har flera fördelar. Inte minst ur ett klimatperspektiv. Dessutom blir byggprocesser tydligare och snabbare. Modellen omfattar dock endast processen för permanenta bostäder.

Ska kommuner kunna möta de behov som uppstår i samband med att nya bostads­kvarter växer fram eller att en akut vattenläcka eller brand uppstår är det rimligt att modellen även omfattar temporära moduler som efter certifiering kan få samma tydlighet och snabbhet att förhålla sig till.

Modellen bör dock omfatta mer än permanenta bostäder. Tillfälliga moduler, vars affärsidé är att fylla akuta och tillfälliga behov, skulle definitivt må bra av att ha förenklade etableringsprocesser för att kunna möta de behov som finns i kommuner.

 

 

Monica Haider (S)

 

 

Yrkanden (1)

  • 1.
    Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att förenkla aktuella regler för att underlätta för användandet av tillfälliga moduler och tillkännager detta för regeringen.
    Behandlas i
    Civilutskottet
    Betänkande 2022/23:CU12
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Behandlas i betänkande (1)

Intressenter

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.