Till innehåll på sidan

Utgiftsområde 18 Samhällsplanering, bostadsförsörjning och byggande samt konsumentpolitik

Motion 2016/17:3145 av Ewa Thalén Finné m.fl. (M)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Civilutskottet

Händelser

Inlämnad
2016-10-05
Granskad
2016-10-07
Hänvisad
2016-10-14

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

PDF
DOCX

Sammanfattning

Regeringens förslag till budget är fortsatt en återgång till en ineffektiv bostadspolitik byggd på subventioner. Ett avstannat reformtempo för regelförenklingar och frigörande av mark att bygga på kompletteras i regeringens budget med höga och ineffektiva subventioner. Moderaterna är pådrivande för genomgripande reformer för mer mark och snabbare planprocesser. Därutöver vill Moderaterna göra en särskild satsning på innovativt byggande inom ramen för Boverkets anslag. Vidare görs en höjning av anslaget till Lantmäteriet som en del i arbetet att effektivisera fastighetsbildningsverksamheten och därmed korta väntetiderna.

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen anvisar anslagen för 2017 inom utgiftsområde 18 Samhällsplanering, bostadsförsörjning och byggande samt konsumentpolitik enligt förslaget i tabellen i motionen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om förstärkning till Lantmäteriet och tillkännager detta för regeringen.


Anslagsanvisning

Tabell 1. Moderaternas förslag till anslag för 2017 uttryckt som differens gentemot regeringens förslag (tusental kronor).

Anslagsförslag 2017 för utgiftsområde 18 Samhällsplanering, bostadsförsörjning och byggande samt konsumentpolitik

Tusental kronor

Ramanslag

Regeringens förslag

Avvikelse från regeringen (M)

1:1

Bostadspolitisk utveckling

24 000

−1 000

1:2

Omstrukturering av kommunala bostadsföretag

99 500

 

1:3

Stöd för att underlätta för enskilda att ordna bostad

43 000

 

1:4

Boverket

253 791

−21 846

1:5

Statens geotekniska institut

45 947

−217

1:6

Lantmäteriet

554 131

−85

1:7

Energieffektivisering och renovering av flerbostadshus och utomhusmiljöer

1 000 000

−1 000 000

1:8

Stöd till kommuner för ökat bostadsbyggande

1 800 000

−1 800 000

1:9

Investeringsstöd för anordnande av hyresbostäder och bostäder för studerande

2 700 000

−2 700 000

2:1

Konsumentverket

156 254

−8 774

2:2

Allmänna reklamationsnämnden

43 732

−467

2:3

Fastighetsmäklarinspektionen

21 372

−3 128

2:4

Åtgärder på konsumentområdet

18 459

 

2:5

Bidrag till miljömärkning av produkter

4 374

 

 

Summa

6 764 560

−5 535 517

Politikens inriktning

Inledning

Regeringens förslag till budget är fortfarande ett uttryck för en återgång till en ineffektiv bostadspolitik byggd på subventioner och lågt reformtempo. Det råder därtill fortfarande en del oklarheter kring utbetalningen av subventionerna. Att det råder stor brist på tydlighet och långsiktighet är olyckligt eftersom svensk bygg- och bostadsmarknad behöver bli mer välfungerande och ha tydliga förutsättningar.

Moderaterna anser att svensk bostadspolitik är i behov av ett högt reformtempo för att ytterligare sänka trösklarna att bygga och främja långsiktiga förutsebara spelregler. Det handlar bland annat om att minska överklagandeproblematiken, reformera riksintressesystemet, ändra bullerreglerna, incitament för snabbare handläggning och bättre byggregler som är harmoniserade med andra länder i Norden och EU.

En välfungerande bygg- och bostadsmarknad är viktig för svensk tillväxt, och i bekämpandet av det nya utanförskapet. Moderaternas bostadspolitik handlar särskilt om reformer för en effektivare planprocess och för mer mark att bygga på. Mot bakgrund av att det, enligt Boverket, behöver byggas 710 000 bostäder till 2025 är reformtempot och åtgärderna från regeringen långt ifrån tillräckliga och har fel fokus.

Överskuldsättningen kostar samhället 30-50 miljarder årligen. De personliga lidandena går inte att mäta. I kölvattnet av trasslig ekonomi och överskuldsättning följer andra problem, som ökad stress, sömnsvårigheter och psykisk ohälsa. Om vi långsiktigt ska kunna komma tillrätta med problemen med överskuldsättning krävs dels att fler människor lyckas ta sig ur sin svåra ekonomiska situation, dels att färre över huvud taget hamnar i en ekonomisk situation som de inte kan hantera.

Anslag 1:4 Boverket

Inom ramen för Boverkets anslag gör Moderaterna en fokusering på innovativt byggande. Möjligheterna med ny teknik och mer effektiva produktionsmetoder behöver främjas. Främst handlar främjandet av innovativt byggande om ändringar i regelverken och bättre möjligheter till undantag från PBL, men även andra satsningar som utredningar och stöd till projekt är behövliga i viss utsträckning.

Anslag 1:6 Lantmäteriet

Långa väntetider hos Lantmäteriet behöver kortas ned. Detta kräver åtgärder på flera områden. Som ett led i Lantmäteriets arbete med att korta väntetiderna görs en höjning av anslaget till Lantmäteriet för att särskilt arbeta med väntetider kopplat till fastighetsbildning.

Anslag 2:1 Konsumentverket

Den alltmer komplexa ekonomiska omvärlden ställer dessutom större krav på konsumenternas kunskap om sina rättigheter, och om privatekonomi i stort. Kommunerna har i dag ett ansvar både mot dem som befinner sig i en skuldsaneringsprocess och mot dem som riskerar att hamna i överskuldsättning. Stödet för dem som genomgår skuldsanering är centralt för att skuldsaneringslagen ska fungera som det är tänkt. De som genomgått skuldsanering ska inte behöva hamna i en ny skuldfälla. Moderaterna prioriterar inom anslaget att Hallå konsument! ska fortsätta att utvecklas, dvs. arbetet med konsumentupplysning kopplat till nya branscher och arbetet mot oseriös konsumentkreditgivning.

 

 

Ewa Thalén Finné (M)

 

Jessika Roswall (M)

Carl-Oskar Bohlin (M)

Thomas Finnborg (M)

Mats Green (M)

Maria Malmer Stenergard (M)

Ulrika Karlsson i Uppsala (M)

Margareta B Kjellin (M)

 

 

Yrkanden (2)

  • 1.
    Riksdagen anvisar anslagen för 2017 inom utgiftsområde 18 Samhällsplanering, bostadsförsörjning och byggande samt konsumentpolitik enligt förslaget i tabellen i motionen.
    Behandlas i
    Civilutskottet
    Betänkande 2016/17:CU1
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 2.
    Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om förstärkning till Lantmäteriet och tillkännager detta för regeringen.
    Behandlas i
    Civilutskottet
    Betänkande 2016/17:CU1
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Behandlas i betänkande (2)

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.