Stärkta förutsättningar för livsvetenskaperna

Motion 2015/16:2846 av Josef Fransson m.fl. (SD)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Socialutskottet

Händelser

Inlämnad
2015-10-06
Granskad
2015-10-07
Hänvisad
2015-10-13

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

PDF
DOCX

 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att tillföra riktade innovationsmedel i syfte att vården och omsorgen tidigt ska kunna använda innovativa lösningar och göra dessa mer tillgängliga och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att öka ambitionerna att digitalisera vården gällande journaler, register, patientdatabaser och biobanker och göra dessa mer tillgängliga och tillkännager detta för regeringen.
  3. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att implementera förslagen i SOU 2010:81 om en ny biobankslag där man ger förslag på att underlätta hantering och tillgängliggörande av vävnadsprover och tillkännager detta för regeringen.
  4. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om en nationell samordningsfunktion för att fördela resurser och uppdrag för medicinsk innovation och kliniska studier och som kan skapa bryggor mellan sjukvård, akademi och den medicinska industrin och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Livsvetenskaperna (Life science) är tvärvetenskapligt inriktat inom biologi, farmaci och medicin samt fysiologi, dietik, medtech med mera. Sverige har en lång tradition av utveckling av läkemedel och medicintekniska produkter. Även om Sverige fortfarande står sig starkt i den internationella konkurrensen finns tydliga orosmoln där stora delar av forskningen och utvecklingen flyttar utomlands. Samtidigt minskar antalet kliniska studier och bara de senaste 5 åren har dessa minskat med ca 25 procent. Allt färre personer jobbar i sektorn och företagen har svårt att växa.

 

För att stärka förutsättningarna för konkurrenskraftiga kluster av forskning och utveckling inom livsvetenskaperna i Sverige måste vi se brett och genomföra en rad sammanhållna åtgärder. Företag som sysslar med medicinteknik, bioteknik och läkemedel konkurrerar uteslutande på en global marknad och är därför mycket lättrörliga, men lyckas vi attrahera företag att etablera sig och växa inom landet så finns stora samhällsvinster att göra. Sverigedemokraterna menar därför att det är viktigt att prioritera forskningsanslag på de naturvetenskapliga och tekniska områdena. Samtidigt är det helt centralt att vi har ett livskraftigt näringslivs- och innovationsklimat.

 

Ökad klinisk forskning inom svensk sjukvård

Den kliniska utvecklingen måste vara en integrerad del av sjukvårdens uppdrag och att kliniska studier förläggs i Sverige. Om svenska läkemedels- och medicinteknikföretag ska kunna konkurrera på den globala marknaden är det av yttersta vikt att hela vårdapparaten är delaktig i utvecklingen och förbättringsarbetet. Dagens strävan efter kostnadseffektivitet och ökad produktivitet tenderar dock att minska utrymmet för nytänkande och innovation, vilket riskerar att slå mot Sverigebaserade företag och även mot patienterna som inte får tillgång till den senaste kunskapen. Det är viktigt att läkemedels- och medicinteknikföretagen väljer just Sverige när man ska utföra kliniska studier. Därför bör möjligheter att tillföra riktade innovationsmedel genomlysas med syfte att vård och omsorgen tidigt ska kunna använda innovativa lösningar. Medvetna om att olika system har olika styrkor och brister kan det i sammanhanget finnas skäl att snegla åt Tyskland där man infört ett allomfattande system för Diagnosrelaterade Grupper (DRG) där man skapat särskilda strukturer för att stimulera innovativa lösningar. Om patienterna ges en större tillgång till nya och innovativa behandlingsmetoder kommer detta att bidra till ett mer innovativt klimat. En tydlig styrning från staten behövs i syfte att snabba upp införandet av nya behandlingar. Detta bör göras genom ett förutsägbart ersättningssystem där man belönar nya behandlingar samt goda behandlingsresultat.

 

Digitalisering och samverkan

Nya metoder bör kopplas till en snabbare hantering och bättre uppföljning. Vid kliniska studier och produktutveckling innebär varje fördröjning en förkortning av den patentperiod där utvecklingskostnader ska hämtas hem. I detta sammanhang är det av yttersta vikt att snabba upp digitaliseringen inom vården och där journaler, register, patientdatabaser och biobanker blir nationellt täckande, strukturerade och sökbara. Bra!!

 

I SOU 2010:81 föreslås en ny biobankslag med en rad förslag som skulle vara till stort gagn för livsvetenskapens utveckling i Sverige. Bland annat föreslås att man inte längre måste inhämta samtycke för insamling och bevarande av vävnadsprover utan att provlämnaren istället får motsätta sig insamling. Även friare former, men tydligare krav, för utlämnande av vävnadsprover föreslås. Sverigedemokraterna anser att utredningens förslag ska implementeras i svensk lag.

 

Vidare så bör vi aktivt verka för att riva barriärer mellan sjukvård, akademi och den medicinska industrin gällande kommunikation och samverkan. I SOU 2013:87 föreslogs införande av en nationell samordningsfunktion, vilket renderade i Kommittén för nationell samverkan av kliniska studier som startade vid årsskiftet 2014/15. Vi ser detta som en kostnadseffektiv åtgärd för att fördela resurser och uppdrag och verksamheten bör vidareutvecklas så att vi säkerställer att bättre samverkan på detta område uppnås.

 

Josef Fransson (SD)

 

Mattias Bäckström Johansson (SD)

Per Ramhorn (SD)

Johan Nissinen (SD)

 

 

Yrkanden (4)

  • 1.
    Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att tillföra riktade innovationsmedel i syfte att vården och omsorgen tidigt ska kunna använda innovativa lösningar och göra dessa mer tillgängliga och tillkännager detta för regeringen.
    Behandlas i
    Socialutskottet
    Betänkande 2016/17:SoU10
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 2.
    Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att öka ambitionerna att digitalisera vården gällande journaler, register, patientdatabaser och biobanker och göra dessa mer tillgängliga och tillkännager detta för regeringen.
    Behandlas i
    Socialutskottet
    Betänkande 2016/17:SoU10
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 3.
    Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att implementera förslagen i SOU 2010:81 om en ny biobankslag där man ger förslag på att underlätta hantering och tillgängliggörande av vävnadsprover och tillkännager detta för regeringen.
    Behandlas i
    Socialutskottet
    Betänkande 2015/16:SoU7
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 4.
    Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om en nationell samordningsfunktion för att fördela resurser och uppdrag för medicinsk innovation och kliniska studier och som kan skapa bryggor mellan sjukvård, akademi och den medicinska industrin och tillkännager detta för regeringen.
    Behandlas i
    Utbildningsutskottet
    Betänkande 2016/17:UbU12
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Behandlas i betänkande (3)

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.