Till innehåll på sidan

Ökat behov av tvåspråkig svensk-finsk grundskoleutbildning i Sverige

Motion 2015/16:1182 av Eva Lohman och Cecilia Magnusson (båda M)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Utbildningsutskottet

Händelser

Inlämnad
2015-10-05
Hänvisad
2015-10-13

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

PDF
DOCX

 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att grundskolan ska inkluderas i lagen om nationella minoriteter och att skollagen och minoritetslagen harmoniseras och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

För att skaffa sig språkkunskaper som räcker till i arbetslivet behövs betydligt längre och djupare studier i finska språket än vad förskolan och modersmålsundervisningen i grund- och gymnasieskola erbjuder. För närvarande finns endast sex tvåspråkiga sverigefinska friskolor i Sverige och tre kommuner erbjuder grundskoleundervisning på finska. Finska förskolor blir fler i takt med det ökade antalet kommuner som ansluter sig till förvaltningsområdet för finska språket. Barn som börjar sin väg mot aktiv tvåspråkighet på förskolan borde få en möjlighet att bli tvåspråkiga fullt ut. För det behövs undervisning i finska i olika grundskoleämnen. Därför är det mycket viktigt att grundskolan ska inkluderas i lagen om nationella minoriteter och att skollagen och minoritetslagen harmoniseras.

 

Antalet kommuner som ansluter sig till förvaltningsområden för finska, samiska och meänkieli ökar stadigt, för närvarande är 75 kommuner förvaltningsområde för något nationellt minoritetsspråk. Detta leder till ökad efterfrågan på personal som förutom sina fackkunskaper också behärskar ett minoritetsspråk. Redan nu har de olika förvaltningskommunerna svårt att rekrytera tvåspråkig personal till förskolor, äldreboenden och övriga kommunala verksamheter där behov av tvåspråkig personal finns.

 

I lagen om nationella minoriteter och minoritetsspråk (SFS 2009:724) nämns inte grundskola över huvud taget. Däremot står det i lagen att kommuner som ingår i förvaltningsområden för finska, samiska och/eller meänkieli är skyldiga att erbjuda förskoleverksamhet på finska (§ 17) och äldreomsorg på finska (§ 18).

Också i socialtjänstlagen (SFS2009:726, 5 kap. 6 § tredje stycket) åläggs kommunerna att anordna äldreomsorg på finska, samiska och/eller meänkieli. Även ärendehandläggning på dessa språk är kommunerna skyldiga att erbjuda enligt 8,9,10,11 och 12 §§ i lagen om nationella minoriteter.

 

Efterfrågan på finsktalande personal växer mest, delvis för att kommunerna konkurrerar med den privata arbetsmarknaden. Cirka 600 företag i Sverige ägs av finländare och lika många företag i Finland ägs av svenskar och alla dessa företag vill gärna ha anställda som behärskar både svenska och finska. Även stora internationella företag vill placera sina Nordenkontor i Sverige men samtidigt också täcka den finska marknaden. Det pågående polisiära samarbetet mellan Sverige och Finland och det planerade försvarssamarbetet bidrar också till en ökad efterfrågan på personer som kan finska.

 

Eva Lohman (M)

Cecilia Magnusson (M)

 

Yrkanden (1)

  • 1.
    Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att grundskolan ska inkluderas i lagen om nationella minoriteter och att skollagen och minoritetslagen harmoniseras och tillkännager detta för regeringen.
    Behandlas i
    Utbildningsutskottet
    Betänkande 2015/16:UbU14
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Behandlas i betänkande (1)

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.