Förbättrade villkor för svensk e-sport

Motion 2014/15:2215 av Jan R Andersson (M)

av Jan R Andersson (M)

 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om förbättrade villkor för svensk e-sport.

Motivering

 

E-sport är ett samlingsbegrepp som tävlingar som utförs på datorer eller olika typer av spelkonsoller. Inom e-sport finns ett antal kategorier spel, vissa helt fiktiva medan andra är olika typer av simulatorer. Exempelvis finns sedan länge inom Svenska Bilsportförbundet en sektion som enbart sysslar med e-sport.

 

Sverige är en stormakt både inom produktion och spelande av dataspel. Världsledande företag som kan nämnas är Dice med över 500 anställda och framförallt kända för sin Battlefield-serie och Simbin som utvecklar ledande simulatorer inom motorsport. Under förra året var tillväxten i branschen 76 procent och antalet anställda fler än 2 500 personer i 170 bolag.

 

Sverige har också, enligt Guiness rekordbok, världens största datafestival, Dreamhack, som även exporterats till ett antal länder. Näst efter Sydkorea brukar Sverige rankas som det ledande landet i världen vad gäller e-sport.

 

Idag är e-sport i många delar en okänd företeelse. Exempelvis är denna sportgren i praktiken helt exkluderad vad gäller offentliga bidrag till e-sportföreningar, trots att utövandet samlar flera 100 000-tals utövare.

 

Sedan några år är e-sport även tillståndspliktigt i vissa miljöer. Regeringsrätten bestämde år 2007 att programmerade datorer för spel som till exempel är ihopkopplade i LAN-miljö eller liknande nätverk på internet skulle omfattas av automatspelslagen. Därmed blev också denna verksamhet tillståndspliktig och även avgiftsbelagd. Detta underlättar givetvis inte utvecklingen av e-sport i Sverige.

 

För att Sverige fortsatt ska kunna vara ledande inom produktion av dataspel och utövare inom e-sport krävs att förutsättningarna för detta utövande förbättras.

.

Jan R Andersson (M)

 

 

Ärendet är avslutat Motionskategori: Fristående motion Tilldelat: Kulturutskottet

Händelser

Inlämnad: 2014-11-10 Granskad: 2014-11-10 Hänvisad: 2014-11-12

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

Yrkanden (1)