Stora mästerskap i Sverige

Motion 2014/15:2075 av Anna-Caren Sätherberg och Kalle Olsson (S)

av Anna-Caren Sätherberg och Kalle Olsson (S)

 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om ett statligt engagemang för att få stora mästerskap till Sverige.

Motivering

I sin första regeringsförklaring år 2006 lovade statsminister Fredrik Reinfeldt (M) att Sverige ska verka aktivt för att få hit fler stora internationella evenemang. Men i praktiken hände ingenting, stora mästerskap gick Sverige förbi. Stora uppmärksammade evenemang stärker Sveriges roll i världen och inte minst stärker det de regioner där de genomförs. Vi vet också vilket fantastiskt jobb och engagemang som idrottsrörelsen lägger ner när stora och små evenemang ska genomföras. När idrottsaktivitet kommer i fokus får vi fler utövare, några elitsatsar, andra motionerar vilket ger en bra folkhälsa.

 

Det är viktigt att staten engagerar sig i frågan, eftersom utan ett statligt engagemang kan det innebära att Sverige inte får arrangera de största tävlingarna. Stora evenemang som exempelvis friidrotts-VM eller vinter-OS skulle marknadsföra Sverige, öka turismen och ge mer skatteintäkter.

 

Det är inte själva tävlingarna som genererar de stora pengarna, oavsett sponsring och biljettintäkter. Upplevelseindustrin blir allt viktigare för arbetstillfällen i landet, varför den stora vinsten ligger i besöksnäringen runtomkring och värdet av all uppmärksamhet i media som sådana här arrangemang får.

 

Sverige är ett framgångsrikt land inom vintersporter, inte bara i traditionella utan även i moderna grenar. Därför skulle intresset för ett svenskt vinter-OS vara stort i hela landet och intresset för Sverige som land skulle öka under fler år före och efter OS. Den internationella nyhetsförmedlingen skulle öka antalet turister i landet lång tid efter att spelen skulle vara över.

 

Åre och Östersund har arrangerat både alpina VM 2007 och skidskytte-VM 2008 och i år kom beslutet att de återigen fått det stora förtroendet att arrangera dessa stora tävlingar år 2019.  De skulle naturligtvis vara attraktiva orter för att arrangera den riktigt stora idrottsfesten, som ett vinter-OS är.

 

Det är viktigt att belysa frågan och se över vilka åtgärder som behöver vidtas för att få stora mästerskap i Sverige.

.

Anna-Caren Sätherberg (S)

Kalle Olsson (S)

 

Ärendet är avslutat Motionskategori: Fristående motion Tilldelat: Kulturutskottet

Händelser

Inlämnad: 2014-11-10 Granskad: 2014-11-10 Hänvisad: 2014-11-12

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

Yrkanden (1)