Utbildning för en hållbar utveckling

Motion 2014/15:1325 av Betty Malmberg (M)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Utbildningsutskottet

Händelser

Inlämnad
2014-11-07
Granskad
2014-11-07
Hänvisad
2014-11-12

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

PDF
DOCX

 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av att utvärdera vilken effekt och vilka resultat styrdokumenten med betoning på lärande för hållbar utveckling och entreprenöriellt lärande har fått för verksamheterna, alltifrån grundskola till högre utbildning.

Motivering

År 2002 beslutade FN att perioden 2005–2014 skulle förklaras vara ett årtionde för utbildning för hållbar utveckling. Unesco fick i uppdrag att ansvara för genomförandet, vilket framför allt har skett genom att utforma olika rekommendationer och policyer som har presenterats för de olika medlemsstaterna. Vid Unescos generalkonferens (2011) föreslog Sverige, Tyskland och Japan att årtiondet borde få en fortsättning. Beslutet bifölls och vid den nästkommande generalkonferensen (2013) beslutade Unesco att detta ska ske genom ett så kallat Global Action Programme on education for sustainable development (ESD).

I internationella sammanhang framställs Sverige ofta som en förebild då det gäller ESD. Detta beror med stor sannolikhet på att inriktningen mot lärande för hållbar utveckling sedan många år finns inskriven i olika styrdokument på utbildningsområdet, alltifrån läroplanerna i förskolan till högskolelagen. 2009 antog regeringen dessutom en strategi för entreprenörskap på utbildningsområdet, en strategi som i många delar sammanfaller med syftet med lärande för hållbar utveckling.

Sverige har emellertid brustit i uppföljningsarbetet när det gäller vilken eventuell effekt styrdokumentens formulering om ESD har fått på utbildning. Detta borde tydliggöras så att ESD, men också de nya uppdragen om entreprenöriellt lärande, inte bara blir vackra honnörsord utan att ny kunskap kan visa på om styrningen fungerar och faktiskt leder utvecklingen i önskvärd riktning. Det var också ett av förslagen i den förstudie som utbildningsutskottet publicerade under förra mandatperioden (2012/13: RFR9) och som behandlade bland annat ESD och entreprenöriellt lärande. 

 

Med hänvisning till ovanstående anser jag att riksdagen bör ge regeringen i uppdrag att skyndsamt utvärdera effekterna och resultaten av ESD och entreprenöriellt lärande.

 

 

.

Betty Malmberg (M)

 

 

Yrkanden (1)

  • 1.
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av att utvärdera vilken effekt och vilka resultat styrdokumenten med betoning på lärande för hållbar utveckling och entreprenöriellt lärande har fått för verksamheterna, alltifrån grundskola till högre utbildning.
    Behandlas i
    Utbildningsutskottet
    Betänkande 2014/15:UbU11
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Behandlas i betänkande (1)

Intressenter

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.