Till innehåll på sidan

Situationen för den kurdiska befolkningen i Syrien

Motion 2011/12:U318 av Ulrika Karlsson i Uppsala (M)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Utrikesutskottet

Händelser

Inlämning
2011-10-05
Numrering
2011-10-10

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC
PDF

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om vikten av demokrati och full respekt för mänskliga fri- och rättigheter i Syrien.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om den syriska regimens hantering av den kurdiska befolkningen.

Motivering

Mänskliga rättigheter gäller alla och envar, alltid. Dessa rättigheter är universella. För kurderna i Syrien är inte de mänskliga fri- och rättigheterna en verklighet.

Amnesty International rapporterar följande om situationen i Syrien:

Undantagstillståndet som infördes 1963 fortsatte att ge säkerhetsstyrkor omfattande maktbefogenheter att gripa och kvarhålla personer. Yttrande- och föreningsfriheten fortsatte att kontrolleras strängt. Hundratals människor greps och hundratals andra kvarhölls i fängelse på politiska grunder, däribland samvetsfångar och andra som dömts efter orättvisa rättegångar. Tortyr och annan misshandel begicks med straffrihet, vilket enligt rapporter resulterat i sex dödsfall. Militärpolisen rapporteras ha dödat 17 fångar. Människorättsförsvarare trakasserades och förföljdes. Medlemmar av den kurdiska minoriteten, som utgör omkring tio procent av befolkningen, fortsatte att utsättas för diskriminering baserad på deras identitet, däribland begränsningar i deras användning av det kurdiska språket och den kurdiska kulturen. Tiotusentals syriska kurder förblev i praktiken statslösa och nekades därmed lika tillgång till sociala och ekonomiska rättigheter.

Enligt Refugees International bor det i dag uppemot 300 000 statslösa kurder i Syrien.

Den 10 september 2008 utfärdade myndigheterna lagdekret nr 49. Det begränsade ytterligare rätten till bosättning och rätten att äga mark i gränsområden, däribland i de nordöstra gränsområdena som i huvudsak bebos av den kurdiska befolkningen.

Vidare rapporterar Amnesty International den 26 maj 2010 att aktivister som kämpade för den kurdiska minoriteten greps och fängslades.

Human Rights Watch rapporterar om liknande händelser:

The Syrian authorities' efforts to ban and disperse gatherings calling for Kurdish minority rights or celebrating Kurdish culture, as well as the detention of leading Kurdish political activists and their ill-treatment in custody. The repression of Kurds in Syria has greatly intensified following large-scale Kurdish demonstrations in March 2004.

Den lag som president Bashar al-Assad skrev under, dekret 49, i september 2008 innebär att kurder som är syriska medborgare stoppas från att köpa eller hyra mark, bostäder och anläggningar. Avsaknaden av äganderätten innebär att kurder inte kan äga mark och får till följd att den som idag trots allt är medborgare inte kan överlåta sin mark till sin nästa. Idag finns flera hundra tusen kurder som berövats sitt medborgarskap i Syrien. De saknar rätten att arbeta, att äga, att ärva, att studera och får inte tillgång till hälso- och sjukvård. Enligt Refugees International bor det i dag uppemot 300 000 statslösa kurder i Syrien, vilket är en social, politisk och ekonomisk katastrof.

Den arabiska våren har spritt sig till Syrien där människor dagligen för en kamp för frihet, demokrati och mänskliga fri- och rättigheter. Denna kamp är förenad med livsfara för demonstranterna. Allt för många rapporter kommer om att regimen blodigt slår ner protesterna. Det är av absolut yttersta vikt att Sverige, EU och resten av världssamfundet agerar kraftfullt och stöder kampen för frihet, demokrati och mänskliga fri- och rättigheter – för alla människor i Syrien. Det är även viktigt att vi markerar att en ny regim, om och när den kommer till stånd, inte får diskriminera någon baserat på etnicitet, religion, språk eller kultur.

Sverige måste tydligt markera att Syriens behandling av befolkningen, och då också kurderna i Syrien, inte är förenlig med de mänskliga fri- och rättigheterna.

Stockholm den 3 oktober 2011

Ulrika Karlsson i Uppsala (M)

Yrkanden (2)

  • 1
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om vikten av demokrati och full respekt för mänskliga fri- och rättigheter i Syrien.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 2
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om den syriska regimens hantering av den kurdiska befolkningen.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Intressenter

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.