Utveckling av Folkbildningsrådet

Motion 2011/12:Kr321 av Jan Lindholm (MP)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Kulturutskottet

Händelser

Inlämning
2011-10-05
Numrering
2011-10-10

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC
PDF

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om vikten av att stärka och utveckla demokratibegreppet.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om ett uppdrag till Folkbildningsrådet att pröva nya metoder för att bredda och öka demokratiarbetet i samhället.

Bakgrund

I hundratals år har människor i Sverige frivilligt samlats för att på egna villkor tillsammans studera, ta del av föreläsningar, delta i kulturprojekt etcetera. På detta sätt har människor kommit samman – och fortsätter komma samman – för att lära sig, för att stärka sina möjligheter att påverka de egna livsvillkoren och ofta för att påverka och förändra förhållanden i samhället. Formerna har självklart varierat med samhällets förändring och de förutsättningar som funnits.

Det samhällsstödda folkbildningsarbetet i modern tid sker till stor del i studieförbund, med främst studiecirklar och olika kulturverksamheter, samt inom folkhögskolor, med både långa och korta kurser och kulturaktiviteter. En stor del av folkbildningsarbetet, både i studieförbund och i folkhögskolor, sker i nära samarbete med de folkrörelser och andra organisationer som antingen är medlemmar i studieförbund och/eller huvudmän för folkhögskolor. En särskild demokratisk samtalskultur har utformats inom folkbildningen. Den innebär bland annat tolerans mot oliktänkande samt respekt för sakliga argument och fattade beslut. Den ligger också till grund för det inre arbetet i studiecirklar och kurser, där deltagarna har ett stort inflytande och gemensamt är med och formar innehåll och uppläggning.

Folkbildningen finansieras till stor del genom stöd från stat, landsting och kommuner. Det statliga stödet till studieförbund och folkhögskolor fördelas av Folkbildningsrådet. Utöver den mer traditionella verksamheten med studiecirklar, kurser etcetera. bedriver studieförbund och folkhögskolor även annan verksamhet, på uppdrag av samhället, organisationer med flera. Det kan till exempel gälla uppdrag från kommunerna och arbetsförmedlingarna.

De senaste årens ökade arbetslöshet inte minst bland ungdomar, det faktum att många människor från andra kulturer har valt att flytta till Sverige, de hot mot demokratier som framför allt medier sprider en bild av när de rapporterar om terror i omvärlden och om upplopp och oroligheter i vårt eget land, samt det faktum att vi de senaste åren bevittnat ett antal mördare som till synes mördar för att rensa ut politiskt, kulturellt eller etniskt – och då tänker jag inte enbart på händelsen denna sommar i Norge – allt detta visar på ett behov av att samla krafter bakom de demokratiska värdena. Självklart kan inte riksdagsbeslut, en regerings handläggning eller skattemedel ensamt vända en utveckling som i vissa delar kan ses som oroande. Främlingsfientliga rörelser ser ut att växa över tid, och framförallt på det så kallade nätet förekommer allt mer av hårda ord och anklagelser, direkta trakasserier och även än otrevligare saker. Självklart behövs ett brett uppvaknande inför insikten att demokrati inte är något man en gång för alla har utan att det är något man varje dag måste värna.

Den insikten kan dock inte försvara passivitet från politiken, varför den här motionen föreslår att regeringen ger ett vidgat uppdrag år Folkbildningsrådet.

Förslag

Det har genom åren gjorts demokratisatsningar av olika slag. Gemensamt för de flesta av dessa demokratiprojekt är att de tagit ansats i människors delaktighet i sitt lokala närområde. Det har handlat om att försöka få fler medborgare att engagera sig och ta ansvar för gemensamma angelägenheter.

Problemet med många av dessa demokratiprojekt är att de skapas uppifrån och av människor som redan finns inom ramen och systemet för den politiska demokratin. Det är samma system som många, främst unga människor, tagit som intäkt för att inte engagera sig i då det upplevs som stelt, tråkigt och att befinna sig långt från människors vardag.

Många fler människor är dock beredda att engagera sig i det demokratiska folkrörelsearbetet om de kan göra det utifrån sina egna intressen och villkor. Många av dagens nätverk är också byggda kring samtal och diskussion om samhälleliga företeelser. Men dess värre stannar det ofta vid just samtal och diskussion när det samtidigt borde resultera i aktiva åtgärder.

Det krävs ett nytänk och gränsöverskridande metoder för att utveckla demokratiarbetet i samhället. Mot bakgrund av det anförda föreslås att regeringen ger Folkbildningsrådet i uppdrag att pröva nya metoder för att nå nya grupper, bredda och öka demokratiarbetet i samhället.

Stockholm den 4 oktober 2011

Jan Lindholm (MP)

Yrkanden (2)

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om vikten av att stärka och utveckla demokratibegreppet.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om ett uppdrag till Folkbildningsrådet att pröva nya metoder för att bredda och öka demokratiarbetet i samhället.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Intressenter

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.