Arbetsmarknaden i Västsverige

Motion 2009/10:A349 av Alf Eriksson m.fl. (s)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Arbetsmarknadsutskottet

Händelser

Inlämning
2009-10-05
Numrering
2009-10-07

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC
PDF

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av insatser för att stärka Västsveriges framtida tillväxt och utveckling.

Motivering

Västsverige är en tillväxtmotor av stor betydelse för hela Sverige och som måste få goda förutsättningar att erbjuda internationellt konkurrenskraftiga villkor för jobb och företagande i regionen. Fordonsindustrin i Sverige är med alla mått en mycket betydande bransch med 12 procent av industrins förädlingsvärde, 14 procent av varuexporten, betydande FOU-investeringar och ungefär 125 000 anställda hos fordonstillverkare och underleverantörer.

Tyvärr återspeglas inte den stora betydelse som fordonsindustrin spelar för svensk ekonomi i regeringens engagemang. Regeringens passivitet måste nu brytas.

Västsveriges näringsliv är mycket konjunkturberoende. Bara under september månad i år har det lagts varsel om uppsägning av tusentals anställda inom industrin. Fjärde kvartalet 2009 beräknas i genomsnitt 51 000 personer vara arbetslösa; det är en ökning med 80 procent på ett år. Samtidigt ökar även antal personer i program med aktivitetsstöd till 25 600 i snitt fjärde kvartalet i år. Det är dubbelt så många som för ett år sedan.

Samtidigt varslar kommuner och landsting om att dra ned på verksamheterna inom barnomsorg, skola samt vård och omsorg. Anslaget till kommuner och landsting ökas på, men inte så att det svarar mot behoven. 138 kommuner uppger i en undersökning från Sveriges Radio att de planerar för personalneddragningar nästa år. Nästan hälften av de förvärvsarbetande kvinnorna i Sverige arbetar i offentlig sektor. Det är framför allt kvinnor som förlorar jobben när välfärden skärs ned och det är andra kvinnor som får slita när personalen sägs upp.

Tusentals människor i Västsverige oroas i dag för hur deras framtid ska bli. Klarar man av att ha huset kvar? Hur ska det bli för familjen när kanske båda jobbar inom fordonsindustrin eller hos dess underleverantörer eller inom kommunen alternativt landstinget?

Chansen för den som är arbetslös att få ett nytt reguljärt jobb har nästan halverats sedan den borgerliga regeringen tillträdde. Fler kommer att riskera permanent långtidsarbetslöshet med regeringens politik. Fler människor befinner sig i utanförskap idag än när regeringen tillträdde 2006.

Enligt vår mening måste vi nu hjälpas åt för att dels behålla vår fordonsindustri, dels ge den bättre förutsättningar att kunna växa i framtiden. Fordonsindustrins betydelse för vårt land kan uttryckas på olika sätt. Ett sätt att göra det är att påpeka att ca 125 000 människor har jobb som är knutna till den svenska fordonsindustrin.

Det är angeläget att ta vara på den lediga kapacitet som nu planerade driftsinskränkningar och varsel medför. Så snart det akuta läget vänder kommer industrin åter att behöva rekrytera kvalificerad arbetskraft. Det är nu vi kan förbereda oss på att möta detta behov. Staten bör snabbt erbjuda ett utbildningspaket för dem som berörs, där staten bekostar vidareutbildningen. Regeringen bör rikta ett särskilt vuxenutbildningspaket till Västsverige. Arbetsförmedlingen i Västsverige måste omedelbart tillföras ökade resurser för att möta de ökade varslen.

Det måste upprättas effektivare dockning mellan företagens interna utbildningsbehov och Arbetsförmedlingens resurser. Fokus behöver läggas på att förebygga uppsägningar – ingen ska behöva bli arbetslös innan utbildning blir aktuell. En möjlighet kan vara en utbildningsförsäkring med ett ”startpaket” där industrin och staten tillsammans satsar en grundplåt för anställda inom industrin. Den europeiska socialfonden bör användas mer aktivt till att finansiera utbildningssatsningar och hjälpa till vid omställningar.

Regeringens politik har grävt djupa hål i statsfinanserna och hotar jobben inte bara inom verkstadsindustrin utan också inom sjukvården, skolan, äldreomsorgen och barnomsorgen.

Hela Sverige blir förlorare om inte regeringen tar sig an och är en del i arbetet med att åstadkomma en aktiv arbetsmarknads-, näringslivs-, infrastruktur-, utbildnings- och bostadspolitik för Västsverige!

Riksdagen måste påtala betydelsen av en fungerande arbetsmarknadspolitik, av ökat stöd till vidareutbildning och ett stort ansvarstagande från statens sida i omställningen i de branscher och på de orter som drabbas av varsel och industrinedläggelse.

Stockholm den 2 oktober 2009

Alf Eriksson (s)

Gunilla Carlsson i Hisings Backa (s)

Jan-Olof Larsson (s)

Peter Jonsson (s)

Phia Andersson (s)

Urban Ahlin (s)

Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av insatser för att stärka Västsveriges framtida tillväxt och utveckling.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.