Västsveriges näringsliv och energipolitik

Motion 2007/08:N358 av Jan-Olof Larsson m.fl. (s)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Näringsutskottet

Händelser

Inlämning
2007-10-05
Numrering
2007-10-09
Hänvisning
2007-10-16
Bordläggning
2007-10-16

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om Västsveriges näringsliv och energipolitik.

Motivering

Det är viktigt att stärka villkoren för både befintligt näringsliv och nyskapande och nyföretagande i Västsverige. Vi behöver ett näringsliv med utvecklingskraft, nyskapande och förmåga att ta fram nya produkter och tjänster som kan konkurrera på en global marknad. En högt utvecklad samverkan mellan forskning, näringsliv och samhälle behövs för att stärka innovationer och kluster. Ett positivt klimat för entreprenörskap och nyföretagande är viktigt för att få fler företag och fler arbetstillfällen. Samtidigt måste en hållbar utveckling vara grunden för näringslivet, där resurshushållning, miljöteknik och miljöanpassning av produkter och tjänster står i förgrunden, såsom biomedicinsk utveckling.

I Västsverige pågår det en rad initiativ. Ett exempel är en satsning på Västsveriges position som globalt ledande region för utveckling av avancerad fordonsteknologi och fordonsrelaterad kommunikationsteknologi.

För att stärka konkurrenskraften och utvecklingsarbetet inom industri och andra näringslivsgrenar behövs en fortsatt satsning på att bygga upp regionala utvecklingscentra. Det finns idag flera framgångsrika centra där företag, högskolor, region och kommuner arbetar tillsammans för att skapa förutsättningar för företags- och produktutveckling. Innovatum i Trollhättan och Lindholmen i Göteborg är två sådana exempel som har och har haft en stor betydelse för utvecklingsarbetet inom fordonsindustrin. Genom att verka i utvecklingscentra ges det lokala och regionala näringslivet större förutsättningar till samarbete och produktutveckling.

I Västsverige är fordonsindustrin en ledande näring. Fordonsindustrin är också en nyckel till omställning av transportsektorn när det gäller energin. Ett samarbete mellan staten och näringslivet kring den andra generationens förnybara drivmedel och teknik är därför angelägen. Därför vill vi göra ett handslag med regionens fordonsindustri, innehållande ett åtagande från statens sida att via skatteregler, infrastruktursatsningar, forskning och utveckling bland annat öka tillgången på förnybara bränslen. Avgörande är också att driva på i EU i samma riktning. Fordonsindustrin bör för sin del åta sig att öka sina ansträngningar för en långsiktigt hållbar fordonsflotta.

Energieffektivitet, grön elproduktion och teknikutveckling gör hela Sverige rikare och grönare. Den gröna omställningen innebär också stora utvecklingsmöjligheter för Västsverige. Övergången till förnybara lösningar rymmer en enorm potential – i tillväxt, arbetstillfällen och ett hållbart samhälle. Satsningar på miljön och en fortsatt hög konkurrenskraft ger ekonomisk tillväxt. Hållbar utveckling är en drivkraft för förnyelse, tillväxt och sysselsättning.

Den långsiktiga visionen är att hela den svenska energiförsörjningen ska baseras på förnybar energi. Satsningen på förnybar energi kommer att vara en stor möjlighet för västsvenska företag att ge nya jobb och nya intäkter.

Kärnkraftsberoendet ska brytas med hänsyn till sysselsättning och välfärd och i den takt den kan ersättas med förnybar energi och energieffektivisering. För Västsveriges del betyder det stora möjligheter med utbyggd vindkraft och ökad energieffektivitet i bostäder och lokaler.

En ökad tillgång av förnybar energi för vår elproduktion, vår uppvärmning och våra transporter är en förutsättning för ett hållbart samhälle. Produktionen av förnybar energi är också en av Västsveriges styrkor. För att ytterligare stärka de förnybara energislagens konkurrenskraft måste satsningarna på vindkraft och biobränslen i olika former öka.

Vi vill även att en allt större del av vår energi ska komma från det svenska jord- och skogsbruket. Det skulle ge Västsveriges gles- och landsbygdsområden stora tillväxtmöjligheter.

Vindkraften är en viktig del av framtidens energiförsörjning. Den västsvenska geografin passar utmärkt för att intensifiera arbetet med att bygga ut vindkraften. Det är också fundamentalt viktigt att stärka den kommunala planeringen för vindkraft och också underlätta tillståndsprövningen. Satsningar på utsjöområden för ökad havsbaserad vindkraft bör också göras.

Miljöteknik

Framtidens näringar är starkt knutna till ett väl utvecklat grönt folkhem. Den ekologiskt hållbara utvecklingen blir bara verklighet om satsningar görs på miljöteknik och ekologisk produktion.

Globaliseringen och den skärpta internationella konkurrensen innebär stora utmaningar för svensk industri. För att möta konkurrensen är det nödvändigt att svensk industri får goda förutsättningar att ligga i frontlinjen när det gäller teknik- och produktutveckling inom områden där vi kan förutse att marknaderna och exportmöjligheterna växer och kommer att fortsätta växa i framtiden. Miljöteknik är ett sådant strategiskt område.

Sverige är ett av världens främsta länder när det gäller miljöteknik, och en stor del av utvecklingen sker i Västsverige. Den svenska miljöteknikexporten växer med 8 % per år. De svenska företagen inom miljöteknik finns framför allt inom infrastruktur, och de svenska företagen är exportaggressiva och vana att arbeta på utländska marknader. Exporten av tekniska lösningar och produkter inom miljöområdet skulle dock kunna vara ännu större.

Det nationella miljöteknikråd, Swedish Environmental Technology Council (Swentec), som den socialdemokratiska regeringen beslutade att inrätta analyserar bl.a. marknaderna och ska vara en motor för satsningar på miljöteknik. Centrumet finns vid Chalmers i Göteborg. Där finns närhet till tillämpad forskning i miljö och teknik, kunskap om företagsutveckling samt internationella relationer. I Göteborg fungerar redan idag Miljöbron som en brygga mellan studenter och näringsliv. Ekocentrum som är beläget vid Chalmers är också en nationell knytpunkt, bl.a. vad gäller utbildning av små och medelstora företag inom miljö och hållbar utveckling. Vi anser att det är viktigt att forskning och produktutveckling inom miljöteknik fortsätter att stödjas och att potentialen för ökad export tas till vara. Det är därför viktigt att Swentec i Göteborg under de kommande åren ges tillräckliga resurser för sina uppgifter.

För att Västsverige ska kunna utvecklas och för att människor ska kunna leva och bo i regionen behövs både nytänkande och framåtanda. Dessutom behövs satsningar av ekonomisk art för att bistå såväl näringsliv som samhälle, för att utvecklingen inte ska stanna av. Utvecklingen mot en bättre miljö är i sammanhanget absolut nödvändig.

Stockholm den 4 oktober 2007

Jan-Olof Larsson (s)

Peter Jonsson (s)

Jennie Nilsson (s)

Leif Pagrotsky (s)

Patrik Björck (s)

Phia Andersson (s)

Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om Västsveriges näringsliv och energipolitik.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.